foto: LETA
VUGD priekšnieks cer, ka jaunie katastrofu pārvaldības centri kļūs par pievilcīgu dienesta vietu
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Mārtiņš Baltmanis.
Sabiedrība
2023. gada 1. jūnijs, 23:27

VUGD priekšnieks cer, ka jaunie katastrofu pārvaldības centri kļūs par pievilcīgu dienesta vietu

Jauns.lv/LETA

Neraugoties uz kritisku personāla trūkumu cerams, ka jaunie katastrofu pārvaldības centri kļūs par pievilcīgu dienesta vietu, ceturtdien atklājot jaunos Priekules un Iecavas katastrofu pārvaldības centrus norādījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Mārtiņš Baltmanis.

Ceturtdien atklāti jaunie Priekules un Iecavas depo jeb katastrofu pārvaldības centri (KPC). Šie ir divi no astoņiem jaunajiem KPC, kas atradīsies dažādās Latvijas pilsētās.

Atklājot šos centrus, ir sperts solis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) infrastruktūras un iekšlietu nozarē strādājošo darba apstākļu uzlabošanā, akcentē Baltmanis.

Līdzšinējo posteņu ēkas neatbilda mūsdienu ugunsdzēsības depo, drošas darba vides un sanitārajām prasībām, neskatoties uz to, ka, piemēram, Iecavas postenim ir lielākais izsaukumu skaits uz notikumiem starp visiem posteņiem Zemgales reģionā, un tas ir viens no lielākajiem arī starp visiem VUGD posteņiem. Iecavas KPC izmaksas sasniedza 1 476 699 eiro, savukārt Priekules - 1 483 893 eiro.

"Jaunas un modernas telpas nav tikai komforta un vizuāli pievilcīgas vides, bet arī operativitātes jautājums. Dodoties uz notikumiem no modernām un mūsdienīgām telpām, mēs iegūstam šīs vērtīgās sekundes un glābjam dzīvības.Šobrīd piedzīvojam kritisku personāla trūkumu. Visās jomās notiek smaga cīņa darbaspēka piesaistē. Ar telpām, kas 30 un pat 40 gadus nav redzējušas remontu, mēs neesam konkurētspējīgi. 

Tāpēc ceram, ka jaunie katastrofu pārvaldīšanas centri un dienests kopumā daudziem kļūs par pievilcīgu dienesta vietu," uzsver VUGD priekšnieks pulkvedis Mārtiņš Baltmanis.

Tipveida VUGD depo ēku skiču projektus, uz kuru pamata izstrādāti būvprojekti un uzbūvēti jaunie katastrofu pārvaldīšanas centri Priekulē un Iecavā izstrādāja AS "UPB" pēc Iekšlietu ministrijas padotībā esošās Nodrošinājuma valsts aģentūras pasūtījuma.

Būvniecības noslēguma fāzē patlaban ir arī katastrofu pārvaldīšanas centri Kandavā, Aizputē, Saulkrastos, Dagdā, Ilūkstē un Rūjienā. Tos plānots atklāt tuvāko mēnešu laikā. Būvdarbus veic SIA "Rere Būve" un SIA "Zeng". Būvniecība tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem.

Patlaban sākts līgumu slēgšanas process par nākamo septiņu KPC projektēšanu un būvniecību Liepājā, Daugavpilī, Madonā, Līvānos, Salacgrīvā, Viļānos un Alsungā. Vēl trīs KPC būvniecībai Tukumā, Talsos un Alūksnē izsludināts atkārtots iepirkums.