Latvijā pirmais materiāls pedagogiem par bērnu un jauniešu seksualitāti

Ceturtdien, 25.maijā biedrība sadarbībā ar Labklājības ministriju atzīmēja jauna metodiskā materiāla atklāšanu par bērnu un jauniešu seksualitāti.

gallery icon
13
Sabiedrība
2023. gada 26. maijs, 16:30

Latvijā atklāts pirmais materiāls pedagogiem par bērnu un jauniešu seksualitāti

Jauns.lv

Bērnu un jauniešu seksuālā uzvedība ir temats, par kuru ilgu laiku nav bijis pieņemts runāt. Šis temats ietver gan veselīgu un visiem pieņemamu ķermeņa un sevis izzināšanu, gan arī nepieļaujamas situācijas, kas saistītas ar spēka pielietošanu un vardarbību.

Ikvienam, kurš strādā ar bērniem -  skolā, ārstniecības iestādēs, vasaras nometnēs un citviet - būtu jāspēj atšķirt potenciāli bīstamu situāciju un atbilstoši rīkoties, norāda biedrība “Papardes zieds”, kas sadarbībā ar Labklājības ministriju atzīmēja jauna metodiskā materiāla atklāšanu par bērnu un jauniešu seksualitāti.

“Seksuālo robežu pārkāpšana ir globāla problēma. Pētījumi rāda, ka 20% meiteņu un 8% zēnu ir piedzīvojuši kādu no seksuālās vardarbības veidiem. Transgresīva jeb robežas pārkāpjoša seksuāla uzvedība variē no viegliem apvainojumiem un nevēlamas pieskaršanās līdz pat nopietnai seksuālai vardarbībai. Daudzi pieaugušie savukārt nejūtas droši par to, kas ir un kas nav pieņemams, kad jautājumi skar bērna seksualitāti, tāpēc nereti daļa situāciju tiek nevajadzīgi eskalētas un potenciāli bīstamās – noignorētas,” komentējot jaunā metodiskā materiāla izdošanu, norāda “Papardes zieds”.

Lai šo situāciju risinātu un speciālistiem būtu pieejamas vadlīnijas pēc kurām vadīties dažādu situāciju novērtēšanā un risināšanā, biedrība Papardes zieds Latvijas vajadzībām ir adaptējusi Beļģijā, Flāmu seksuālās veselības centrā “Sensoa” radīto metodisko materiālu  “Karogu sistēma. Kā reaģēt uz bērnu un jauniešu seksuālo uzvedību”.

Ceturtdien, 25.maijā biedrība sadarbībā ar Labklājības ministriju atzīmēja jauna metodiskā materiāla atklāšanu. Pasākumā piedalījās Labklājības un Izglītības ministriju, kā arī dažādu organizāciju pārstāvji, kuru dienas kārtībā ir ar bērnu un jauniešu seksuālo labklājību saistīti jautājumi. Pasākuma dalībniekiem īpašā meistarklasē bija iespēja arī pašiem izmēģināt šīs sistēmas pielietošanu praksē.

“Savstarpējā cieņa un zināšanas ļauj veidot veselīgu sabiedrību. Tā ir prasme – cieņpilni apspriest ar bērniem un jauniešiem seksuālo uzvedību, kas ir dabiska mūsu dzīves sastāvdaļa. Šī grāmata ir iespēja profesionāļiem, kuri ikdienā strādā ar bērniem, gan izglītot jauniešus, gan atbilstoši konkrētiem kritērijiem pamanīt riskus,” uzsvēra Labklājības ministre Evika Siliņa.

“Karogu sistēmas” apguvei nepieciešamās apmācības pedagogiem un speciālistiem nodrošina biedrība “Papardes zieds”, kuras speciālisti ir apguvuši metodi īpašās apmācībās Briselē.

Kā pirmā šīs apmācības Latvijā izmantoja Liepājas pašvaldība, apmācot skolu un pirmskolu pedagogus. Šobrīd aktīvu interesi par apmācībām izrādījušas arī citas pašvaldības, apliecinot, ka situācija šajā jomā ir satraucoša un vajadzība pēc vadlīnijām un izpratnes pastāv.

Vairāk par “Karogu sistēmu” iespējams uzzināt šeit: KAROGU SISTĒMA | Papardes zieds