Militārajās mācībās neitralizē atrastās vēsturiskās mīnas

Militāro mācību “Open Spirit 2023” laikā 24. maijā Baltijas valstu ūdenslīdēju komandas 20 km attālumā no Ventspils ostas veica zemūdens ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 26. maijs, 11:04

Mācībās jūrā atrod un pie Ventspils uzspridzina 63 mīnas

Jauns.lv

Ceturtdien, 25. maijā, noslēdzās Latvijas Jūras spēku organizētās starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2023”, kuru laikā atrastas 62 mīnas. No tām iznīcinātas 57, bet piecos mīnu korpusos netika atrastas sprāgstvielas. Savukārt ūdenslīdēju komandas apsekoja 11 vrakus, identificējot 96 mīnām līdzīgus kontaktus, kā arī pārmeklēja deviņus kvadrātkilometrus jūras gultnes.

 Mācību “Open Spirit 2023” mērķis ir iznīcināt no Pirmā un Otrā pasaules kara laikiem palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus, uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā.

“Esmu gandarīts par šī gada mācību rezultātiem. Lai gan vēl priekšā daudz darba, jo Baltijas jūras dzelmē gulošo sprādzienbīstamo priekšmetu skaits ir ievērojams, ikkatra atrastā un iznīcinātā mīna ir solis pretī kuģošanai drošākai jūrai. Varēja redzēt labu Latvijas Jūras spēku un sabiedroto valstu jūras spēku sadarbību un savietojamību,” norāda mācību “Open Spirit 2023” un Baltijas valstu jūras eskadras (Baltic Naval Squadron, BALTRON) komandieris komandkapteinis Jānis Auce.

Mācībās piedalījās Latvijas Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda un Mīnu karadarbības taktiskā atbalsta centra karavīri, kurus atbalstīja Patruļkuģu eskadras kuģis KA-14 “Astra”. Vienlaikus BALTRON sastāvā mācībās piedalījās arī štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”.

Rīgas jūras līcī norisinās militārās mācības "Open Spirit 2023"

15. maijā Rīgas jūras līcī starptautisko militāro mācību “Open Spirit 2023” ietvaros kuģi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un NATO ...

gallery icon


Mācībās “Open Spirit 2023” kopā piedalījās 10 kuģi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (Standing NATO Mine Counter Measures Group One, SNMCMG1), kā arī astoņas ūdenslīdēju un zemūdens robotu operatoru komandas no Latvijas, Lietuvas, Beļģijas, Lielbritānijas, Amerikas Savienotām Valstīm un Igaunijas.

Mācības norisinājās no 12. līdz 25. maijam, un tajās piedalījās gandrīz 500 karavīru. 

Mācības “Open Spirit” rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, un to uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no Baltijas jūras dzelmē palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus kuģošanas drošībai. Starptautiskās mācības palīdz pilnveidot arī štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras NATO un programmas Partnerattiecības mieram (PfP) vienību starpā.

BALTRON ir viens no ilgstošākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem, kas tiek īstenots kopš 1998. gada augusta. Šī sadarbības formāta mērķis ir nodrošināt pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera laikā un krīzes apstākļos. BALTRON pirmais komandieris bija jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis no Latvijas Jūras spēkiem.

SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki, spējot nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. NATO pastāvīgo jūras spēku grupu uzdevums ir nodrošināt aliansi ar pastāvīgām jūrā esošām operāciju spējām, esot gatavībā veikt misijas miera un krīzes laikā.