foto: LETA
Šadurskis: "Man ir kauns teikt, kur atrodas mana darba vieta!" Maskavas ielu Rīgā aicina pārdēvēt par Latgales ielu
Izskan aicinājumi atjaunot Maskavas ielai vēsturisko nosaukumu.
Sabiedrība
2023. gada 23. maijs, 18:35

Šadurskis: "Man ir kauns teikt, kur atrodas mana darba vieta!" Maskavas ielu Rīgā aicina pārdēvēt par Latgales ielu

Jauns.lv

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisija aicinās Rīgas domi pārdēvēt atsevišķu galvaspilsētas ielu nosaukumus.

Biedrība ''Publiskās atmiņas centrs'' rosina atjaunot Maskavas ielai vēsturisko nosaukumu Latgales iela, kāds tas bija 1940.gada okupācijas brīdī. Savukārt esošo Latgales ielu pārdēvēt par Latgaļu ielu. 

Tāpat biedrība, kā arī Saeimas deputāte Anna Rancāne (JV) rosina pārdēvēt Lomonosova ielu par Valērijas Seiles ielu. Viņa bija pirmā Latgales latviešu kongresa rīkotāja, Latgales Pagaidu zemes padomes valdes locekles un sekretāre, laikraksta ''Latgolas vords'' dibinātāja, Tautas padomes un Satversmes sapulces locekle, kā arī pirmā sieviete Latvijas valdībā. 

Biedrības vadītājs Kārlis Kangeris komisijā norādīja, ka pēdējo trīs gadu laikā apzinājusi 145 pārdēvējamas ielas, bet izdevies panākt vien 22 ielu nosaukumu maiņu. Daugavpils un Rēzekne vietvārdu pārdēvēšanu noraidījušas kopumā, kā iemeslu minot finanšu trūkumu, atzīmēja Kangeris.

Kā norāda biedrības vadītājs, līdz šim Rīgā izdevies ''latviskot'' trīs ielas - Brantkalna, Staraja Rusas un Keldiša ielu.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA/LRA) norādīja, ka Rīgas dome vēl nav pieņēmusi lēmumu par atsevišķu ielu pārdēvēšanu, pieļaujot, ka arī domes koalīcijā nav vienprātības. Ratnieks atzīmēja, ka frakcija ir vērsusies pie saviem sadarbības partneriem par Gogoļa, Turgeņeva un Puškina ielas pārdēvēšanu.

Arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola atzīmēja, ka domē ir politisko viedokļu dažādība šajā jautājumā. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka Rīgas dome apzinās atbildību, kas ir galvaspilsētai, tostarp valstiskās pašcieņas stiprināšanā. Ozolas ieskatā jautājumam par Rīgas ielu nosaukumu maiņu tuvākajā laikā ir jānonāk Rīgas domes darba kārtībā.

Klimata un enerģētikas ministrijas parlamentārais sekretārs Kārlis Šadurskis (JV) sacīja, ka ir ieradies komisijā emocionālu iemeslu dēļ.

''Man ir kauns par savu darba vietu, jo ir kauns teikt, kur tā atrodas.

Klimata un enerģētikas ministrija atrodas Maskavas ielā 156. Vai jūs varat iedomāties situāciju, ka tas ir jāsaka Ukrainas vēstniekam,'' atzina Šadurskis un pauda cerību, ka ielas nosaukums tiks mainīts. 

Šadurskis paredz, ka Rīgas domes diskusijās par ielas nosaukumu maiņu būs arguments, ka tas dārgi izmaksās, jo Maskavas iela ir gara. ''Tad man ir jautājums, cik maksā pašcieņa un vai tai ir cena'', retoriski vaicāja politiķis.