Literatūras gada mūža balvu piešķir Leonam Briedim, speciālbalvu - Evai Eglājai-Kristsonei
Dzejnieks, atdzejotājs un izdevējs Leons Briedis.
Kultūra
2015. gada 26. marts, 14:56

Literatūras gada mūža balvu piešķir Leonam Briedim, speciālbalvu - Evai Eglājai-Kristsonei

Jauns.lv

Par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā - dzejā un atdzejā, kā arī par nozīmīgu devumu intelektuālās domas attīstībā Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisija nolēmusi mūža balvu piešķirt dzejniekam, atdzejotājam un izdevējam Leonam Briedim.

Savukārt speciālbalva par nozīmīgiem sasniegumiem literatūrzinātnē tiks piešķirta Evai Eglājai-Kristsonei par pētījumu "Dzelzsgriezēji. Latvijas un Rietumu trimdas rakstnieku kontakti", ko izdevis Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts un kas veltīts latviešu literātu kontaktiem abpus dzelzs priekškaram 20.gadsimta politisko kolīziju kontekstā.

Gan mūža balvas, gan speciālbalvas ieguvējs tiks apbalvots gada balvas pasniegšanas ceremonijā 2015.gada 24.aprīlī plkst.18 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

Tāpat tiks godināti 2014.gadā izdotie literāri augstvērtīgākie darbi Latvijas rakstniecībā piecās nominācijās - labākais dzejas krājums, labākais prozas darbs, labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem, labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā un spilgtākā debija. Latvijas Literatūras gada balvai ir saņemti kopumā 77 pieteikumi.

Balvu ieguvēji saņems naudas prēmijas, kā arī balvas simbolisko veidolu - Latvijas Literatūras gada balvas lampu, kuras idejas autors ir dizaina studija "Mājo". Balvas veidola koncepcijas pamatā ir grāmata kā gaismas simbols, tādējādi atklājot literāri augstvērtīgu darbu spēju izgaismot domāšanu, emocijas un sapratni. Balva kā augstākā atzinība par ieguldījumu Latvijas literatūrā reizē kalpo arī kā funkcionāls interjera priekšmets Latvijas literātu mājvietās, gadu gaitā iedzīvinot simbolisku Latvijas literatūras gaismas lauku.

Balvas pasniegšana tiešraidē tiks translēta sabiedrisko mediju portālā "www.lsm.lv" un Latvijas Radio 1.programmā.

Sīkākas ziņas par nominantiem, speciālbalvu un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm no šodienas būs pieejamas mājaslapā "www.laligaba.lv", interneta žurnālā "www.satori.lv" un ziņu portāla "www.delfi.lv" Latvijas Literatūras gada balvai atvēlētajā sadaļā.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja un 2014.gada literāro veikumu izvērtēja literatūrkritiķis un rakstnieks Guntis Berelis, dzejnieks Aivars Eipurs, dzejnieks un tulkotājs, žurnāla "Latvju Teksti" redaktors Guntars Godiņš, publicists, portāla "satori.lv" redaktors Ilmārs Šlāpins, dzejniece, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, grāmatu dizainere Rūta Briede, dzejnieks Artis Ostups, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Lita Silova.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā. 2001.gadā tika sākta tradīcija ik gadu izvērtēt literāro veikumu un piešķirt balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Kopš 2010.gada par balvu rūpējas Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Literatūras centrs. 

LETA / Foto:  Sintija Zandersone/LETA