foto: LETA
Zatlers uzskata, ka par prezidenta amatu patiesībā cīnās tikai divi kandidāti
Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Viedokļi
2023. gada 15. maijs, 09:29

Zatlers uzskata, ka par prezidenta amatu patiesībā cīnās tikai divi kandidāti

Jauns.lv/LETA

Valsts prezidenta amata kandidāti ir divi un abi ir līdzvērtīgi, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

"Apvienotais saraksts" (AS) Valsts prezidenta amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Uldi Pīlēnu, "Progresīvie" - publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto, "Jaunā vienotība" (JV) - ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

Vērtējot izvirzīto kandidātu izredzēts, Zatlers norādīja, ka nopietni Valsts prezidenta kandidāti ir divi un abi ir līdzvērtīgi.

"Domāju, Pinto kundze taisa tādu labu politisku iznācienu, lai iepazīstinātu ar sevi," teica Zalters un pieļāva, ka Pinto pēc kandidēšanas uz Valsts prezidenta amatu varētu startēt no kādas partijas saraksta.

Pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits sākotnēji piekrita, bet vēlāk atteicās no kandidēšanas uz otro termiņu. Viņu amatam bija gatava virzīt NA un atbalstīt JV, taču vienotu atbalstu koalīcijā iegūt neizdevās, tātad arī viņa pārvēlēšanai būtu pietrūcis balsu.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentu ievēlē, atklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu. Par Valsts prezidentu var ievēlēt pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu.

Latvijā prezidentam vairāk ir reprezentatīvas funkcijas, bet ietekme uz likumdošanu un izpildvaru ir limitēta, tomēr prezidents var iniciēt likumprojektus un viņam ir vērā ņemama loma valdību veidošanas laikā, nominējot premjera amata kandidātus.

Rakstā paustais viedoklis var nesakrist ar Jauns.lv redakcijas viedokli!