Lilita Zatlere ar "Ezīti miglā" atklāj Pasaku festivālu. FOTO
Par sirsnīgo noskaņojumu un bērnu čalām Pasaku festivāla atklāšanā priecājās bijusī valsts pirmā lēdija Lilita Zatlere un organizācijas „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Kultūra
2015. gada 27. marts, 11:32

Lilita Zatlere ar "Ezīti miglā" atklāj Pasaku festivālu. FOTO

Jauns.lv

Bijusī valsts pirmā lēdija Lilita Zatlere, grupas „Dzelzs vilks” solista Jura Kaukuļa ģimene, laika ziņu vadītājs Ansis Klintsons, hokejisti Krišjānis un Jēkabs Rēdlihi ar sievām un atvasēm un citi sabiedrībā zināmi ļaudis sirsnīgā gaisotnē atklājuši Pasaku festivālu.

„Un... un... nu... nu... nu kurš gan cits, ja ne tu, tās zvaigznes te skaitīs?!” iejutusies lācēna lomā, fragmentu no pasakas „Ezītis miglā” Lilita Zatlere lasīja priekšā Pasaku festivāla apmeklētājiem.

„Bērni, kā arī pieaugušie pēc būtības ir sapņotāji, un pasaku lasīšana attīsta iztēli un valodu. Pasakās ir izklāstītas dažādas dzīves gudrības, kas pasniegtas bērniem saprotamā valodā,” uzskata eksprezidenta Valda Zatlera kundze Lilita Zatlere, kurai iemīļotākās pasaku grāmatas no bērnības ir „Latviešu tautas pasakas” un „Burvju ota”. Šīs grāmatas Zatleres kundze aizvien glabā un teic: „Lai arī nobružātas, aizvien vēl ļoti mīļas.”

Pasaku priekšā lasīšana ir vērtība – ar šādu devīzi ikvienu vecāku biežāk lasīt bērniem priekšā pasakas aicina ģimenes organizācija mammamuntetiem.lv, kā arī virkne sabiedrībā pazīstamu cilvēku, kas ar savu līdzdalību kampaņā piedalījās sabiedrības uzrunāšanā un mammu, tētu un vecvecāku iedvesmošanā šai mīļajai nodarbei.

Pasaku festivāla atklāšanā piedalījās arī diriģents Ints Teterovskis, TV seja Līva Oliņa, hokejisti Jēkabs un Krišjānis Rēdlihs ar ģimenēm, TV 3 laika ziņu moderators Ansis Klintsons, stiliste Santa Bindemane, mūziķis Andris Ābelīte un citi.

Pasākumu tandēmā ar kolēģi, pasaku mīļotāju Klāvu Smildziņu sirsnīgi un atraktīvi novadīja pieredzējušais šovmenis Ēriks Loks.

Ģimenes organizācija „Mammamuntetiem.lv” un „Pasakas.net” visu mēnesi organizē Pasaku priekšā lasīšanas iniciatīvu. Kampaņas laikā ierunātas 20 cittautu pasakas, kuras iespējams klausīties portālā „Pasakas.net”, un „Mammamuntetiem.lv” ir publicēta izglītojoša un skaidrojoša rakstu sērija par grāmatas lasīšanas nozīmīgumu bērna dzīvē un attīstībā.

„Tas ir pagodinājums un gandarījums, ka mūsu Pasaku priekšā lasīšanas iniciatīvā iesaistījušies tik daudzi cilvēki, paužot atbalstu idejai, ka pasaku priekšā lasīšana bērniem ir jāpopularizē, jo tas ir ieguldījums vecāku un bērnu attiecību stiprināšanā, kā arī bērnu nākotnē,” saka organizācijas „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. „Pasaku festivālā bija brīnišķīgi vērot pasaku citātu lasīšanu un minēšanu un kopīgas pasakas rakstīšanu lielajā „Spices” pasaku grāmatā, kas, starp citu, ir lieliskas aktivitātes, ko iekļaut arī mājas ballītēs.”

„Vēlamais priekšā lasīšanas ilgums ir vismaz 15 minūtes dienā. Tas būtu vecāku ieguldījums bērna nākotnē – pasaku priekšā lasīšana ne tikai uzlabo bērna un vecāku attiecības, bet arī veicina bērna panākumus skolā un palīdz veidot karjeru nākotnē, attiecīgi arī iespaido viņa nākotnes ienākumu un labklājības gūšanu,” stāsta bērnu psihologs un kampaņas organizēšanas dalībnieks, „Pasakas.net” vadītājs Edmunds Vanags.

No 27. līdz 29. martam t/c „Spice” un organizācija „Mammamuntetiem.lv” rīko Pasaku festivāla radošās darbnīcas, kurās ikviens mazais un lielais pasaku cienītājs varēs veidot savas pasaku grāmatas, pasaku varoņus un pat pārtapt par kādu pasaku tēlu.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, Inta Mengiša, Jānis Saliņš (mammamuntetiem.lv publicitātes foto)