foto: LETA
FOTO: tautastērpos un ar smaidu sejā, Saeima sanāk uz svinīgo sēdi un noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa
Saeimas deputāti fotografējas kopbildei pēc svinīgās Saeimas sēdes par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienai.
Sabiedrība
2023. gada 4. maijs, 14:49

FOTO: tautastērpos un ar smaidu sejā, Saeima sanāk uz svinīgo sēdi un noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa

Jauns.lv/LETA

Šodien, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, Saeima sanāca uz tradicionālo svinīgo sēdi.

Sēde sākās plkst.12, tajā uzrunu teica Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), kurš akcentēja, ka visus neatkarības gadus Latvija ir konsekventi gājusi parlamentāras demokrātijas ceļu, iespējams, vissarežģītāko, grūtāko, bet pareizāko ceļu.

"Šodien vērtīgākais mūsu katra apliecinājums patriotismam un mīlestībai pret savu zemi, tautu un valsti - dzelžaini stāvēt parlamentārās demokrātijas sardzē, lai sargātu svētāko - mūsu brīvību, neatkarību un demokrātiju," šodien Latvija svin 33.gadskārtu, kopš neatkarības atjaunošanas, sacīja Saeimas priekšsēdētājs, uzsverot, ka toreiz "tika atjaunota Latvijas Republikas Satversmes darbība, kas sākas ar skaidru vēstījumu pasaulei divos svarīgos vārdos - Latvija ir".

4. maija svinīgā Saeimas sēde

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 2023. gada 4. maijā, Saeima sanāca uz tradicionālo svinīgo sēdi, kurā aicināti piedalīties bija Valsts ...

gallery icon

"Esam NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts, cieši integrēti drošības un vērtību sistēmā, kas domā, kā attīstīt savas valstis, nevis sagrābt un iznīcināt citas," pauda Saeimas priekšsēdētājs, akcentējot, ka varam justies drošībā, jo paši ieguldām savā aizsardzībā un varam paļauties uz sabiedroto klātbūtni un aizsardzību.

Saeimas priekšsēdētājs pauda, ka, Krievijai slepkavojot un postot Ukrainā, demokrātiskā pasaule ir saskārusies ar tik nepārprotamu izaicinājumu savai drošībai un vērtībām, ka Eiropas Savienības un NATO valstis ir kļuvušas daudz vienotākas izpratnē par apdraudējuma līmeni un tā izcelsmi. "Mēs vienmēr skaidri esam redzējuši sava kaimiņa īsto dabu," sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Smiltēns atzīmēja, ka mēs pildām Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas 2002.gadā izteikto solījumu, Latvijai saņemot uzaicinājumu iestāties NATO, ka darīsim visu, kas darāms, lai veidotu pasauli, kurā taisnība un brīvība ir pieejama visiem.

Sēdē tradicionāli bija aicināti piedalīties Valsts prezidents, bijušie Valsts prezidenti, bijušie Saeimas priekšsēdētāji, Ministru kabineta locekļi, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ārvalstu diplomātiskais korpuss un starptautisko organizāciju pārstāvniecību vadītāji Latvijā.

4.maijā paredzēta arī virkne citu svinīgu pasākumu, kuros piedalīsies Saeimas deputāti, tostarp pasākums "Latvijas ziedi Ukrainas brīvībai".

Ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa

2023. gada 4. maijā, par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 33. gadadienai tiek nolikti ziedi Brīvības pieminekļa pakājē.

gallery icon

Akcijas laikā, atbalstot Ukrainu cīņā par neatkarību, Saeimas priekšsēdētājs, 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka un Rīgas domes vadība Neatkarības laukumā stādīs ziedus Ukrainas karoga krāsās.