foto: ZUMAPRESS.com
Uzmanību visiem latviešiem, kas bijuši ASV un izmantojuši "Facebook"
Fotoattēla ilustrācijā "Facebook" izpilddirektors redzams videoklipā, kas tiek parādīts viedtālruņa ekrānā.
Sabiedrība
2023. gada 4. maijs, 12:17

Uzmanību visiem latviešiem, kas bijuši ASV un izmantojuši "Facebook"

Jauns.lv

"Facebook" lietotāji var saņemt daļu no 725 miljonu ASV dolāru privātuma izlīguma. Rakstā arī apkopoti veidi, kā to izdarīt.

Facebook lietotāji ir sākuši saņemt paziņojumus, ka viņi ir tiesīgi saņemt daļu no masveida 725 miljonu dolāru izlīguma.

Ja noklikšķināsiet uz pogas, kur garāks ziņojums paskaidro, ka tiesas prāvā par kolektīvu rīcību tiek apgalvots, ka sociālo mediju gigants "kopīgoja cilvēku datus ar trešajām pusēm un neuzrauga, kā šie dati tika piekļūti un kopīgoti".

Tas var šķist neticami, taču patiesībā tas ir likumīgi. 2018. gadā "Facebook" tika apsūdzēts par lielotāju personiskās informācijas kopīgošanu ar ārējām organizācijām, tostarp "Cambridge Analytica", Apvienotās Karalistes politisko konsultāciju firmu, kas ir saistīta ar Donalda Trampa 2016. gada prezidenta kampaņu.

Tiek uzskatīts, ka informācija, kas saistīta ar 87 miljoniem "Facebook" lietotāju, tika nodota nu jau likvidētajam uzņēmumam. Skandāls izraisīja daudzas tiesas prāvas, un pēc gadiem ilgas juridiskas manevrēšanas "Meta" beidzot piekrita lielajai izmaksai 2022. gada decembrī.

Tagad lietotāji var sākt iesniegt prasības.

"Facebook" mātes korporācija "Meta" atteicās komentēt šo lietu, taču paziņojumā uzņēmums norādīja, ka piekrīt izlīgumam, jo ​​"tas ir mūsu kopienas un akcionāru interesēs".

"Pēdējo trīs gadu laikā mēs esam pārveidojuši savu pieeju privātumam un ieviesuši visaptverošu privātuma programmu. Mēs ceram turpināt veidot pakalpojumus, kurus cilvēki mīl un kuriem uzticas, priekšplānā izvirzot privātumu," teikts paziņojumā.

Kas jums jāzina par "Facebook" izlīgumu, tostarp, kas ir tiesīgs saņemt maksājumu un kā iesniegt prasību.

Kas var saņemt naudu no Facebook datu privātuma izlīguma? 

Ikviens, kurš dzīvoja ASV un izmantoja "Facebook" laika posmā no 2007. gada 24. maija līdz 2022. gada 22. decembrim.

Kā iesniegt prasību?

Jums ir jāiesniedz derīga pretenzija tiešsaistē vai jānosūta pa pastu aizpildītā drukas formā uz:

Facebook Consumer Privacy User Profile Litigation
c/o Settlement Administrator
1650 Arch Street, Suite 2210
Philadelphia, PA 19103

Visas pretenzijas jāiesniedz vai jānosūta līdz 2023. gada 25. augustam plkst. 23:59 pēc Klusā okeāna laika joslas. 

Cik daudz naudas es varu saņemt no "Facebook" izlīguma?

Naudas summa, ko saņems katra persona, ir atkarīga no tā, cik ilgi viņam bija "Facebook" konts un cik kopā ir iesniegtas derīgas prasības.

Kad es saņemšu savu naudu?

Izlīguma galīgā apstiprināšanas sēde ir ieplānota 2023. gada 7. septembrī. Jebkāda naudas izmaksa notiks pēc tam, lai gan process var tikt aizkavēts apelācijas dēļ.

Ja vēlaties saglabāt savas tiesības tiesāties pret "Meta" atsevišķi, jums ir jāpieprasa atteikums no izlīguma līdz 2023. gada 26. jūlijam.