foto: LETA
Eksperts: gaidāmās salnas lielākos postījumus nodarīs jau uzziedējušiem augļkokiem un ogu krūmiem
Salnas skartais ziedoša ķirša zars.
Sabiedrība
2023. gada 27. aprīlis, 15:44

Eksperts: gaidāmās salnas lielākos postījumus nodarīs jau uzziedējušiem augļkokiem un ogu krūmiem

Jauns.lv/LETA

Gaidāmās zemās gaisa temperatūras lielākos postījumus nodarīs jau uzziedējušiem augļkokiem un ogu krūmiem, paziņoja Dārzkopības institūta Agrotehnisko pētījumu un šķirņu izvērtēšanas nodaļas vadītājs Edgars Rubauskis.

Viņš skaidroja, ka salnas visvairāk ietekmēs tos augus, kuriem ziedi būs atvērušies, bet pumpuriem zemās gaisa temperatūras nekaitēs. Vienlaikus būtiski ir tas, cik ilgi saglabāsies zemas temperatūras.

Jau ziņots, ka nakts uz piektdienu būs auksta. Prognozes liecina, ka arī maija sākumā naktī saglabāsies vēss laiks.

Tostarp Rubauskis minēja, ja zema gaisa temperatūra saglabājas visu nakti, augiem var tikt nodarīti būtiski kaitējumi, bet, ja aukstums ir tikai uz īsu brīdi, kā tas parasti notiek neilgi pirms saullēkta, augi netiks būtiski ietekmēti.

Viņš arī minēja, ka zemās gaisa temperatūras vairāk varētu ietekmēt mazdārzniekus un ogulāju audzētājus.

Tāpat Rubauskis norādīja, ka šogad augļukoku un ogu krūmu ziedēšanas laiks ir sācies par apmēram pusotru nedēļu agrāk nekā pagājušajā gadā, bet ir jārēķinās, ka starp Latvijas reģioniem var būt pat divu nedēļu atšķirība augu attīstībā. Piemēram, Latvijas ziemeļu daļā ir vairāk pumpuru nekā ziedu, kamēr, piemēram, Dobeles apkaimē zied plūmes, ķirši, aprikozes, jāņogas, upenes, kā arī dažviet persiki.

Savukārt Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja un krūmmelleņu audzētāja Māra Rudzāte aģentūrai LETA atzīmēja, ka līdz šim augļkokiem un ogu krūmiem laika apstākļi ir bijuši labvēlīgi, taču salnu un zemo gaisa temperatūru ietekme uz augiem atšķiras pa reģioniem, turklāt bojājumu apmērs ir atkarīgs no tā vai zemnieki izmanto aizsarglīdzekļus vai nē.

Savukārt Stādu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Vītoliņš aģentūrai LETA norādīja, ja vien gaisa temperatūra nesamazināsies līdz -4 vai -5 grādiem, postījumu nebūs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka jebkura temperatūru maiņa augiem ir nelabvēlīga, turklāt patlaban notiek intensīva plaukšana. Ziedi vēl nav pilnībā atvērušies, bet plaukšanas laikā tie ir "jēli" un jūtīgi. Lai gan zemo temperatūru ietekmē nobremzēsies augu attīstība un plaukšana, risks ir minimāls.