foto: LETA
Biomateriālu jomā erudītākie skolēni tiks pie ceļojuma uz Šveici
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2023. gada 26. aprīlis, 08:32

Biomateriālu jomā erudītākie skolēni tiks pie ceļojuma uz Šveici

Jauns.lv

Ceturtdien, 27.aprīlī, plkst.11.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) auditoriju centrā "Domus Auditorialis", Zundas krastmalā 8, tiks sveikti Baltijas Biomateriālu ekselences centra (BBCE) erudīcijas konkursa vidusskolēniem "BIO-GO-Higher" uzvarētāji. Pirmās vietas ieguvēji balvā iegūs ceļojumu uz Šveici.

Erudīcijas konkursu "BIO-GO-Higher" BBCE rīko jau trešo reizi, lai stiprinātu skolēnu zināšanas inženierzinātnēs un dabaszinībās, kā arī vairotu interesi par implantmateriālu izmantošanu medicīnā. Tajā piedalās 10. un 11. klases skolēnu komandas, visu mācību gadu risinot BBCE Latvijas partneru - RTU, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), RSU Stomatoloģijas institūta un Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) - sagatavotus uzdevumus ķīmijā, fizikā, bioloģijā un medicīnā.

Komanda, kas, izpildot visu kārtu uzdevumus, būs saņēmusi lielāko punktu skaitu, apbalvošanas ceremonijā balvā saņems ceļojumu uz Šveici un iespēju apmeklēt BBCE sadarbības partneri, vienu no pasaulē vadošajiem biomateriālu pētniecības centriem - AO Pētniecības institūtu Davosā. Institūtā skolēniem un viņu mentoram būs iespēja iesaistīties biomateriālu pētniecības procesā.

Balvas saņems arī citi konkursa dalībnieki. Konkursu sāka 20 skolēnu komandas no Jelgavas, Rīgas, Siguldas, Jūrmalas, Cēsīm, Daugavpils, Ogres, Skrīveriem, Bauskas un Salaspils. Vairākas komandas no cīņas par galveno balvu izstājās.

Apbalvošanas ceremonijā 27.aprīlī skolēni uzzinās kā konkursa ceturtās kārtas, kas bija veltīta medicīnai, tā kopējos rezultātus. Viņi kopā ar saviem mentoriem piedalīsies arī viktorīnās un apmeklēs RTU studentu pilsētiņu, iepazīstoties ar zinātniskajām un mācību laboratorijām. Skolēnus uzrunās BBCE projekta vadītājs Jānis Ločs un RTU rektors Tālis Juhna, kā arī starptautisko partneru pārstāvji - Marcela Arango Ospina no Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Vācijā un Nora Goudsouzian no AO Pētniecības institūta Davosā, Šveicē. Konkursa atbalstītāju vārdā skolēnus apsveiks AS "Rīgas piena kombināts" Kārums zīmola vadītāja Ilva Veidemane.

Konkursa fināls notiks ar uzņēmumu "Armgate", "Biotecha", "Kinetics Nail Systems", "Valmieras stikla šķiedra", "SpirulinaNord", "Stenders" un zīmolu "Kārums", "Gardu muti", "Carlos’ Bugs" un "Musli Graci" atbalstu. Konkursa organizētāji ir pateicīgi arī citiem uzņēmumiem un organizācijām, kas sniedza atbalstu neklātienes kārtu norisei un rūpējās par balvām to uzvarētājiem, - "Olainfarm", "Benu aptieka", "Aneva", "HazelDate", "Sirowa group", "Adrona", "Animalab", "BioAvots" un Valsts Asinsdonoru centram.

BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmē ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Tā īstenošanai 15 milj. eiro piešķirti no ES programmas "Apvārsnis 2020" un 15 milj. eiro nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri.