foto: Ivars Soikāns / LETA
Tuvojoties vasarai, prognozē nelegālās imigrācijas risku uz robežas ar Baltkrieviju pieaugumu
Dzeloņstiepļu žogs uz Latvijas-Baltkrievijas.
Sabiedrība
2023. gada 24. aprīlis, 10:23

Tuvojoties vasarai, prognozē nelegālās imigrācijas risku uz robežas ar Baltkrieviju pieaugumu

Jauns.lv/LETA

Tuvojoties vasarai, nelegālās imigrācijas riski uz robežas ar Baltkrieviju, visticamāk, pieaugs, atzina Valsts robežsardzes priekšnieks Juris Pujāts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pārkāpēju skaits ikdienā ir visnotaļ augsts, turklāt uz Polijas-Baltkrievijas robežas intensitāte esot vēl augstāka, kur dienā vidēji tiek konstatēti ap 80 nelegālie imigranti. "Latvija ir pa vidu, jo Lietuvā ir mierīgāk. Mums situācija patlaban saglabājas saspringta," piebilda Pujāts.

Pujāts uzskata, ka tuvojoties vasarai riski, visticamāk, pieaugs, jo siltākos laika apstākļos brīvā dabā var ilgstošāk uzturēties un robeža kļūst vieglāk izejama. "Tagad arī pali daudzviet bija traucējuši nelikumīgi šķērsot robežu. Kļūst sausāks, un daudzās vietās ir vieglāk pārvietoties," norādīja Pujāts.

Atsevišķos gadījumos robežsardze humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošanu nav liegusi mazgadīgiem bērniem, cilvēkiem ar veselības problēmām, grūtniecēm.

Valsts robežsardze arī novērojusi, ka Baltkrievijas dienestu pārstāvji bojā Latvijas robežas infrastruktūru. "Bojā arī pastāvīgo žogu. Griež un lauž. Baltkrievijas dienesti turpina nodrošināt [nelegālo imigrantu nokļūšanu Latvijā] un bojā Latvijas infrastruktūru, lai iestumtu nelegāļus Latvijā," uzsvēra Pujāts.

Vaicāts, kā Latvijas robežsardze reaģējot uz šādām darbībām, Pujāts atbildēja, ka Latvijas robežsardze nepārkāpj Baltkrievijas robežu un nebojā šīs valsts robežas infrastruktūru. "Ja mums izdosies viņus notvert Latvijā pie rokas, mēs viņus noteikti aizturēsim," uzsvēra Pujāts.

Latvijā no Krievijas dienā legāli ierodas līdz 200 ieceļotājiem, kas ir apmēram piecreiz mazāk nekā Lietuvā vai Igaunijā. Šo ieceļotāju vidū ir cilvēki ar uzturēšanās atļaujām vai ilgtermiņa vīzām. Tomēr ir arī gadījumi, kad drošības apsvērumu dēļ personas Latvijā netiek ielaistas.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu ārkārtējā situācija Ludzas un Krāslavas novados un Daugavpilī tika izsludināta 2021. gadā 10. augustā, un kopš tā laika vairākkārt tikusi pagarināta. Patlaban tā noteikta līdz 10. maijam.

Pērn kopumā novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana nav liegta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās