foto: LETA
AS: koalīcijas vienprātība par Valsts prezidenta kandidātu "diez vai iespējama"
AS prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns.
Politika
2023. gada 19. aprīlis, 19:45

AS: koalīcijas vienprātība par Valsts prezidenta kandidātu "diez vai iespējama"

Jauns.lv/LETA

Koalīcijas partneru starpā vienprātība par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu "diez vai būs iespējama", paziņojumā masu medijiem pauž "Apvienotā saraksta" (AS) politiķi Edvards Smiltēns, Edgars Tavars un Uldis Sesks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Koalīcijas vienošanās rezultātā ievēlēts prezidents nevar būt pašmērķis, teikts partiju apvienības paziņojumā. AS skatījumā, tagad Valsts prezidenta vēlēšanās šauras vienošanās vietā būšot "atklāta un demokrātiska kandidātu sacensība".

"Tāpēc neizprotami ir paziņojumi par obligātu koalīcijas atbalstu tikai vienam kandidātam. Tas mazina sāncensību, neveicina labākā kandidāta atrašanu un neveicina diskusijas par Valsts prezidenta prioritātēm, veicamajiem darbiem un Latvijas izaicinājumiem," pauž Smiltēns, Tavars un Sesks.

Tā vietā AS aicina visus Saeimā pārstāvētos spēkus gatavoties "jēgpilnām un konstruktīvām" diskusijām par labākajiem kandidātiem, "darīt to ar cieņu, nekarinot tukšas birkas un izvairoties no personīgu apvainojumu, šantāžas un ultimātu politikas".

"Tā kā koalīcijas partneru starpā vienprātība par vienu kandidātu diez vai būs iespējama, tad prezidents tiks ievēlēts nevis kādas šauras vienošanās rezultātā, bet visiem Saeimas deputātiem iesaistoties izvirzīto kandidātu kvalitāšu, kompetences un nākotnes redzējuma vērtēšanā," izteikušies AS politiķi.

AS apgalvo, ka viens no tās izveidošanas iemesliem bijis Krievijas liela mēroga iebrukums Ukrainā, lai Saeimā nepieļautu tādu spēku nonākšanu, kas vēlētos veikt Latvijas drošības un ārpolitikas mērķu maiņu. Pašlaik AS prezidenta amata kandidātam Uldim Pīlēnam atbalstu gan pieļāvuši tieši opozīcijas spēki "Stabilitātei" un "Latvija pirmajā vietā".

"Latvijas nemainīgi stingrs atbalsts NATO, mūsu valsts aizsardzības spēju stiprināšana un atbalsts Ukrainai tās cīņā ar agresoru ir AS politikās un rīcības stūrakmeņi. Arī virzot Valsts prezidenta kandidatūru, esam balstījušies šajā nostājā," teikts paziņojumā, kurā atgādināti arī jau iepriekš minētie argumenti AS dibinātāja Pīlēna virzīšanai par Valsts prezidenta kandidātu.

Kā ziņots, pirmais ambīcijas kandidēt uz Valsts prezidenta amatu pieteica uzņēmējs, "Apvienotā saraksta" (AS) dibinātājs Uldis Pīlēns. Bez AS viņam atbalstu ir paudusi virkne opozīcijas politiķu, tomēr stabils balsu vairākums vēlēšanās Pīlēnam pašlaik nav pavisam drošs.

Vēlāk arī līdzšinējais Valsts prezidents Egils Levits paziņoja, ka ir gatavs kandidēt uz otru termiņu valsts pirmās personas amatā. Levitam atbalstu sola Nacionālā apvienība un "Jaunā vienotība", līdz ar to viņam pašlaik nepietiek balsu pārvēlēšanai.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir paudis, ka "Jaunā vienotība" vēlas, lai koalīcija nonāktu pie viena Valsts prezidenta amata kandidāta - Levita.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās