foto: Shutterstock
Varēs kontrolēt pat vīra emocijas: Jolantai piedāvāts par 500 eiro iegādāties brīnumlīdzekli "pret visām slimībām"
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2023. gada 17. aprīlis, 12:44

Varēs kontrolēt pat vīra emocijas: Jolantai piedāvāts par 500 eiro iegādāties brīnumlīdzekli "pret visām slimībām"

Jauns.lv

Alternatīvie ārstēšanas paņēmieni var piesaistīt cilvēku uzmanību, un brīžiem "uzpeld" piedāvājumi par brīnumlīdzekļiem un brīnumpreparātiem. Kādai sievietei medicīnas iestādē piedāvāts pārbaudīt veselību ar biorezonanses aparāta palīdzību, bet pēc tam iegādāties dārgu ierīci, kas ne tikai novērsīs veselības problēmas, bet arī ļaus kontrolēt vīra emocijas. Speciālisti norāda: šādu ierīču iedarbība uz cilvēka organismu nav apstiprināta zinātniskos pētījumos, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums 4. studija.

Raidījuma skatītāja Jolanta pastāstīja par biorezonanses iekārtu:

"Man teica, ka man ir gremošanas traucējumi. Vēl arī visādas sēnītes grauj manu organismu. Un man piedāvāja, ka to visu var novērst, kaklā uzkarinot telefonam līdzīgu aparatūru, kas rada elektromagnētisko lauku mazā diapazonā, sagrauj sēnītes, vīrusus, parazītus, kas bojā iekšējos orgānus un veselību."

Aparāts, kuru Jolantai piedāvāja nopirkt visu problēmu risināšanai, maksāja 500 eiro. Tieši iespaidīgā summa lika viņai aizdomāties - bet vai tas tiešām palīdzēs? Ģimenes ārste šāda brīnumlīdzekļa iegādei atbalstu nav devusi. Ar skepsi pret šāda aparāta iespējām izturas arī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš:

"Cilvēks var daudz kam noticēt. Un noticējis viņš dod komandu zemapziņai, kas veiks noteiktas darbības tajā virzienā, kur cilvēks uzskata, ka aparātam ir jādarbojas."

"Burvju nūjiņu nevēlaties?" smejas zinātnieks Kalviņš. "Ja mēs nezinām, kāds efekts būs no iedarbības noteiktā frekvencē, ko izstaro noteikts orgāns organismā - domājam, ko zinām, bet patiesībā nē - tad iejaukšanās var būt ar ļoti negaidītām sekām."

"Cilvēka ķermenī notiek miljoniem un miljardiem visādu procesu. Tur ir miljardiem mikrobu - ir normālie, ir vīrusi, ir dažādas vielas - eritrocīti, leikocīti, imūnsistēma. Tur ir "zvaigžņu kari" - tas, kas notiek mūsu organismā, ko acs neredz. Nevar nekādas vibrācijas to visu diagnosticēt, atšķirt normālu mikrobu no pataloģiskā, kur vēl vīrusu; mikrobus vispār tikai uz elektromikroskopa var saskatīt," saka psihiatrs Utināns.

Viņš piebilda, ka, piemēram, iekaisumu nevar diagnosticēt pat uz liela magnētiskās rezonanses aparāta, kas ir ļoti jutīgs.

Ko par aparātu, kas sola atbrīvoties no visām kaitēm - fiziskām un mentālām - saka paši izplatītāji?

Biorezonanses speciālists Jurijs Jefimovskis raidījumam skaidroja, ka ar biorezonanses palīdzību cilvēki tiek apmācīti dzīvot veseli "ar izpratni, kas notiek iekšējos procesos". Izrādās, ka aparāts nav nekāds brīnumdakteris un ar ārstēšanu nenodarbojas. Iespējams, kāds kaut ko nav pareizi sapratis.

"Apzinoties, kas notiek iekšā, ar biorezonanses palīdzību var sakārtot iekšējos procesus. Mēs negribam teikt "ārstēt". Mūsu aparāti ir kā profilakses sistēma, lai apsteigtu saslimšanas procesu. Aparāts ir tikai palīginstruments, pārējo dara mūsu ķermenis. Pieņemsim, ka trofiskā čūla - cilvēks staigā daudzus gadus, sakārtojot limfātisko sistēmu. Viņa brūce ieilgst, sākas atveseļošanās process. Kāpēc tā notiek? Aparāta dēļ? Nē. Jo ir sakārtojušies iekšējie procesi, jo mūsu ķermenis ir brīnums," saka Jurijs Jefimovskis.

To, ka elektromagnētiskais starojums iedarbojas uz cilvēka ķermeni, nevar noliegt, taču zinātnieki paļaujas uz pierādījumiem.

"Mēs nevaram noliegt, ka, elektromagnētiskajam starojumam iedarbojoties uz cilvēka ķermeni, kaut kas notiek. Bet mēs nevaram apgalvot, ka tas, kas notiek - tas ir labi, un tur ir pamatproblēma. Tur ir tik daudz neatbildētu jautājumu!" paziņoja Kalviņš.

Bet Līga Kozlovska piebilst: "jābrīnās, kāpēc šādas kompānijas nav nodevušas informāciju Pasaules veselības organizācijai un kāpēc viņa un citas institūcijas nav apstiprinājušas šādas iekārtas?"

Katrs pats izlemj, kam uzticēties un kam ne. Tāpat nevienam nav liegts dzīvot ar cerību, ka aparāts par 500 eiro atrisinās visas problēmas, tostarp - dusmīgā vīra slikto garastāvokli.