foto: Evija Trifanova/LETA
"Gaso" pārdošanas process ir noslēguma stadijā, norāda Kalvītis
"Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
Sabiedrība
2023. gada 11. aprīlis, 08:54

"Gaso" pārdošanas process ir noslēguma stadijā, norāda Kalvītis

Jauns.lv/LETA

AS "Latvijas gāze" piederošās dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" pārdošanas process ir noslēguma stadijā, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš norādīja, ka interese par "Gaso" iegādi bija ļoti liela, tostarp arī ģeogrāfiski ļoti plaši pārstāvēta - interesi izrādījušas gan kompānijas no Āzijas un Eiropas, gan arī kompānijas no ASV.

"Pieteikumu bija daudz. Līdz stadijai, kad šie investori sāk ieguldīt naudu, nonāca kādi pieci vai seši. Šobrīd pārdošanas process ir noslēguma fāzē," sacīja Kalvītis, plašāku komentāru, atsaucoties uz konfidencialitāti, nesniedzot.

Vienlaikus viņš gan norādīja, ka darījums varētu noslēgties tuvākajos mēnešos.

Jautāts, vai darījumā izšķirošā būs cena, Kalvītis pauda viedokli, ka cena būs tikai viens no faktoriem. "Domāju, ka "Latvijas gāzes" akcionāru interesēs ir šo darījumu pabeigt maksimāli ātri. Tāpēc domāju, ka izšķirīgi būs tas, cik ātri investori būs spējīgi noslēgt šo darījumu," viņš sacīja, uzsverot, ka lēmums par "Gaso" pārdošanu ir "Latvijas gāzes" īpašnieku ziņā.

Jau vēstīts, ka "Latvijas gāze" ir sākusi "Gaso" pārdošanas procesu, jo atbilstoši spēkā esošajam regulējumam "Gaso" nevar pārvaldīt Krievijas vai Baltkrievijas akcionāri, taču "Latvijas gāzei" ir Krievijas valsti pārstāvoši akcionāri.

"Pārdošanas process ir sācies, un es ceru, ka tas rezultēsies šā gada vidū," iepriekš sacīja Kalvītis.

Tāpat ziņots, ka "Latvijas gāzes" padome aprīlī plāno vērtēt priekšlikumu par investoru izvēli "Gaso" pārdošanas procesa noslēdzošajā posmā.

Pārdošanas process sastāv no vairākiem veicamo darbu posmiem. Paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" marta beigās bija teikts, ka patlaban ir uzrunāti ieinteresētie investori, sagatavota un nosūtīta datu un informācijas pakete potenciālajiem investoriem, paveikts potenciālo investoru pienācīgas rūpības ("due dilligence") izvērtējuma process. Tiek saņemti potenciālo investoru saistošie piedāvājumi un, pēc šī posma noslēgšanās, tiks veikta saņemto piedāvājumu analīze un priekšlikuma izstrāde.

Paredzēts, ka priekšlikums par investoru izvēli "Gaso" pārdošanas procesa noslēdzošajā posmā tiks iesniegts izvērtēšanai "Latvijas gāzes" padomē šā gada aprīlī. Pēc lēmuma par izvēlēto investoru pieņemšanas, tiks noslēgts akciju pirkuma līgums ("sales purchase agreement") un izpildīts darījums.

Iepriekš Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka AS "Latvenergo" ir izrādījusi interesi par "Gaso" iegādi.

"Gaso" ieņēmumi pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 52,46 miljoni eiro, kas ir par 11,3% mazāk nekā 2021. gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 1,751 miljona eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš.

"Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" izveidota 2017. gada nogalē, nodalot "Latvijas gāzes" sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Gaso" vienīgais akcionārs ir "Latvijas gāze".

Savukārt "Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), fonds "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).