foto: Shutterstock
Sākusies ērču sezona; saslimstība ar Laima slimību joprojām augsta
Sabiedrība
2023. gada 5. aprīlis, 12:06

Sākusies ērču sezona; saslimstība ar Laima slimību joprojām augsta

Jauns.lv

Iestājoties siltākam laikam, +5 grādu temperatūrai, ik gadu aktivizējas ērces. Saslimstība ar ērču encefalītu pērn saglabājusies 2021. gada līmenī – Latvijā konstatēti 252 saslimšanas gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Pēc SPKC datiem, pērn Latvijas iedzīvotāji ar ērču encefalītu slimojuši tikpat daudz kā gadu iepriekš, bet saslimstība ar Laima slimību nedaudz samazinājusies – reģistrēti 272 saslimšanas gadījumi, kas ir par 21 mazāk nekā 2021. gadā. Taču kopumā saslimstība ar Laima slimību joprojām ir augstāka nekā ar ērču encefalītu. Pagājušogad reģistrēts arī viens ērlihiozes gadījums. 

Kā atpazīt saslimšanu?

“Ērču encefalītu izraisa vīruss, un tas izpaužas ar gripai līdzīgiem simptomiem: drudzi, sliktu dūšu, galvassāpēm, jutību pret troksni un gaismu, kas, stāvoklim pasliktinoties, var attīstīties par meningītu – galvas smadzeņu apvalka iekaisumu. Laimas slimību izraisa baktērija, un tās sākotnējā pazīme var būt liels apsārtums (migrējošā eritrēma) ap ērces koduma vietu. Vēlāk var pievienoties drudzis, galvas un muskuļu sāpes, palielināti limfmezgli,” stāsta “Veselības centra 4” infektoloģe Una Caune.

Vakcinācija un piesardzība

Gan bērniem, gan pieaugušajiem visdrošākais līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinēšanās. “Vakcināciju pret ērču encefalītu var sākt jebkurā laikā,” norāda infektoloģe. “Tā sastāv no trīs vakcīnas devām, kuras tiek ievadītas saskaņā ar vakcinācijas kalendāru. Tikai pilns vakcinācijas cikls sniedz pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu ar ērču encefalītu. Vakcināciju iespējams veikt arī paātrinātā kārtībā – ar īsāku laiku starp vakcīnām. Pēc noteikta laika ir nepieciešams veikt revakcināciju. Diemžēl pret Laima slimību vakcīnas nav, šajā gadījumā slimības risku mazināt var vienīgi izvairīšanās no ērces koduma,” skaidro Caune.

Pēc SPKC informācijas, bērni, kas deklarēti Latvijas teritorijās ar augstāko saslimstības līmeni, pret ērču encefalītu varēs vakcinēties bez maksas. Šogad tāda iespēja būs piecos Kurzemes novados: Ventspils, Talsu, Tukuma, Dienvidkurzemes un Kuldīgas novadā.

Lai izvairītos no ērcēm:

  • ieteicams lietot speciālos līdzekļus ērču aizbaidīšanai;
  • rūpīgi nosegt apdraudētāko ķermeņa zonu – potītes;
  • vilkt gaišu apģērbu, uz kura ērces būs vieglāk pamanāmas;
  • pēc pastaigas noskaloties karstā dušā, rūpīgi pārbaudīt ādu, drēbes un matus gan sev, gan bērniem, kā arī mājdzīvnieku kažoku, jo ērces no tā var pārrāpot pie cilvēka.

Ja ērce tomēr piesūkusies, to būs vieglāk izvilkt ar rotējošām kustībām – pagriežot. Ērci nedrīkst saspiest, un piesūkšanās vietu nevajadzētu iesmērēt ar eļļu, jo tas var veicināt ērces ķermeņa satura un slimības izraisītāju iekļūšanu cilvēka organismā. Lai novērtētu saslimšanas risku, vēlams veikt noņemtās ērces testēšanu laboratorijā un uzzināt, vai tā bijusi inficēta.