Teātra izrādes "Kaukāziešu krīta aplis" pirmizrāde Dailes teātrī

Dailes teātrī 24. martā pirmizrādi piedzīvoja iestudējums "Kaukāziešu krīta aplis", kuras pamatā ir Bertolta Brehta luga un to iestudējis gruzīnu ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 25. marts, 11:28

FOTO: esošie un bijušie prezidenti, ministri un citi varenie - teātra pirmizrāde Dailes teātrī sapulcē iespaidīgu kultūrmīļu pulku

Jauns.lv

Dailes teātrī vakar, 24. martā, pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Kaukāziešu krīta aplis", kuras pamatā ir Bertolta Brehta luga un to iestudējis gruzīnu režisors Data Tavadze.

Teātra pirmizrāde pulcēja nudien iespaidīgu cilvēku pulku. Viesu vidū bija gan bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Raimonds Vējonis ar kundzi, Valdis Zatlers ar otro pusīti, kā arī esošais valsts prezidents Egils Levits ar valsts pirmo lēdiju.

foto: Jauns.lv/Mārtiņš Ziders.
Māra Zālīte un Vaira Vīķe-Freiberga pārspriež būtisko.

Pirmizrāde pulcēja ietekmīgākos no politiskās elites pārstāvjiem – Saeimas priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu ar otru pusīti, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kultūras ministru Nauri Puntuli, un daudziem citiem esošajiem un bijušajiem politiķiem.

Protams, netrūka arī kultūras nozares pārstāvju, kas steidza baudīt aktieru veikumu. Viņu vidū – Māra Zālīte, kas labprāt tērzēja ar Vairu Vīķi-Freibergu, protams, Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs, Ojārs Rubenis, Sarmīte Ēlerte, Dita Rietuma, uc.

foto: Jauns.lv/Mārtiņš Ziders.
Ojārs Rubenis, Juris Žagars un Valdis Zatlers.

Viesus teātrī sagaidīja Dailes teātra direktors Juris Žagars, kurš draudzīgi aprunājās ar augstajiem viesiem.

Pēc izrādes pirmizrādes apmeklētāji baudīja uzkodas un vīna glāzi, un viņus uzrunāja izrādes aktieri un veidotāji.

Izrāde Dailes teātrī tapusi, apvienojoties starptautiskai radošajai komandai ar Latvijas māksliniekiem. Iestudējuma režisors ir Tavadze, scenogrāfe - Ketevana Nadibaidze, komponists- Nika Pasuri, kostīmu māksliniece- Kristīne Pasternaka.

foto: Jauns.lv/Mārtiņš Ziders.
Juris Žagars personīgi sagaidīja augstos viesus.

Lomas iestudējumā atveidos Milēna Miškēviča, Artūrs Skrastiņš, Vita Vārpiņa, Kaspars Dumburs, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Katrīna Griga, Kārlis Arnolds Avots, Toms Veličko, Mārtiņš Upenieks, Niklāvs Kurpnieks, kā arī Emīls Juhans Bahmanis.

foto: Jauns.lv/Mārtiņš Ziders.
Edvards Smiltēns un Raimonds Vējonis arī, visticamāk, pārspriež būtisko.

Šis ir Bertolta Brehta 125.jubilejas gads, kurā vairāki Eiropas teātri, tostarp arī Dailes teātris īpaši godina dramaturgu, iestudējot viņa lugas. Brehts bija vācu dramaturgs, režisors, teātra teorētiķis, prozaiķis un dzejnieks.