foto: Twitter @RNParvaldnieks
“Rīgas Namu pārvaldnieks” sarīko “darbinieku motivācijas pasākumu” par 90 000 eiro
"Rīgas Namu pārvaldnieks" darbinieki tika motivēti, pasniedzot balvas, norāda uzņēmuma pārstāvji.
Sabiedrība
2023. gada 24. marts, 05:50

“Rīgas Namu pārvaldnieks” sarīko “darbinieku motivācijas pasākumu” par 90 000 eiro

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrība “Rīgas Namu pārvaldnieks” (RNP) šī gada 27. janvārī kultūras un izklaides centrā “Hanzas perons” organizēja pasākumu uzņēmuma darbiniekiem. Uzņēmuma vadība pasākumu ir noformulējusi kā “darbinieku motivācijas paaugstināšanas pasākums “Gada balle””, bet tā kopējās izmaksas sastādīja 90 000 eiro.

No minētā RNP pasākuma nosaukuma izriet, ka pasākuma būtība ir uzņēmuma darbinieku motivācijas celšana. Tāpēc portāls jauns.lv vērsās pie uzņēmuma vadības – RNP valdes locekļiem Berharda Maļinovska un Lailas Keiseles, lai precizētu, kā tieši pasākuma ietvaros tika paaugstināta RNP darbinieku motivācija, vai ir aplēsti rezultāti, proti, vai RNP darbinieku motivācija ir pieaugusi, un, cik adekvātas ir šādas pasākuma izmaksas, kas kopumā sastādīja 90 000 eiro.

“Rīgas namu pārvaldnieks” darbinieku motivācijai līdzekļus netaupa

Ar “Rīgas Namu pārvaldnieka” preses sekretāra Krista Leiškalna palīdzību Jauns.lv noskaidroja, ka darbinieku motivācija uzņēmumam izmaksājusi 90 000 eiro.

“2023. gada janvāra pasākuma izmaksas bija 90 000 eiro. Šī darbinieku motivēšanas pasākuma izmaksas tiek segtas no RNP peļņas,” Jauns.lv pavēstīja Krists Leiškalns, norādot, ka uzņēmumā strādā ap 1000 darbinieku.

Salīdzinājumam - šī gada 20. februārī cits Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas Satiksme" atzīmēja 20. gadu jubileju. Notikumam par godu tika organizēts pasākums, un tā kopējās izmaksas bija 80 000 eiro. Šajā summa iekļauta pilna pasākuma norises nodrošināšana, ēdināšana un pasākuma mākslinieku programmas nodrošinājums. Uzņēmumā strādā apmēram 3500 darbinieki.

RNP pasākums noritēja kultūras un pasākumu centrā “Hanzas perons”. Skaidrojot pasākuma vietas izvēli, Leškalns minēja izdevīgāko cenu. “Telpas bija nepieciešamas pasākumam ar vidēji ap 1000 dalībniekiem. Šādu telpu pieejamība ir ierobežota. Plānojot pasākumu, tika saņemti tikai divi piedāvājumi – Hanzas perons un Ķīpsalas halle. Ķīpsalas halles piedāvājums bija dārgāks, līdz ar to tika izvēlēts zemākās cenas piedāvājums, kā to paredz publiskā iepirkuma likums. Jāpiebilst, ka vairums šāda veida pasākumu norises vietas Rīgā piemērotas mazākam cilvēku skaitam, proti, vairumā gadījumu līdz 500 - 600 cilvēkiem, kas mums liedz iespēju pat teorētiski izvērtēt citus variantus,” vietas izvēli skaidro Leiškalns.

Viņš arī atklāja, ka pakalpojumu sniedzēji – pasākuma plānošana un organizēšana, telpu īre, ēdināšana, mākslinieki, uc., pakalpojumi tika izraudzīti iepirkumu procedūru rezultātā.

Piemēram, par pasākuma plānošanu un organizēšanu RNP vadība Berhards un Keisele noslēdza līgumu ar uzņēmumu SIA “Shine Event”, un par šo pakalpojumu RNP ārpakalpojuma uzņēmumam samaksāja gandrīz 33 000 eiro. Tas nozīmē, ka RNP savu darbinieku ēdināšanai un izklaidei (piemēram, māksliniekiem) ap 57 000 eiro.

Interesanti, ka Elektroniskajā iepirkumu sistēmā lasāms, ka 2022. gada 17. novembrī RNP izsludināja iepirkumu par "Darbinieku motivācijas paaugstināšanas pasākumu plānošanu un organizēšanu", un ka šī iepirkuma budžets norādīts 50 000 eiro uz 24 mēnešiem.

Šis iepirkums gan beigu beigās tika pārtraukts, taču noslēguma ziņojumā lasāms, ka šim konkursam pieteicās trīs uzņēmumi, kuru piedāvājums bija attiecīgi par 43570 eiro, 14325 eiro, un 4392 eiro. Pirmie divi piedāvājumi netika pieņemti, jo uzņēmumi neatbilda konkursa nolikumam. Savukārt pēdējais piedāvājums par 4392 eiro, bija no uzņēmuma SIA “Shine Event”. Tas ir tas pats uzņēmums ar kuru beigu beigās RNP noslēdza līguma par darbinieku motivācijas pasākuma organizēšanu.

Motivācijas pasākums – uzņēmuma gada balle

Uz jauns.lv jautājumu, kā saprotams RNP pasākums, kas noformulēts kā “darbinieku motivācijas paaugstināšanas pasākums” uzņēmuma preses sekretārs Krists Leiškalns telefonsarunā atzina, ka pēc būtības tā ir uzņēmuma gada balle.

“Kā daudzos uzņēmumos, arī “Rīgas Namu pārvaldnieks” gadu mijā tradicionāli organizēja balli saviem darbiniekiem. Uzņēmuma pasākums, kas nav noticis kopš 2019. gada, ir tradicionāli visplašāk apmeklētākā aktivitāte, kas tiek organizēta visiem uzņēmuma darbiniekiem,” norādīja Krists Leiškalns, “jā, daudziem darbiniekiem tas savā ziņā arī ir motivācijas pasākums, jo ikdienā viņi ir santehniķi, sētnieki un citu apsaimniekošanas darbu veicēji, kuriem balle savā ziņā ir kā pateicība par paveikto darbu.”

foto: LETA
SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) preses sekretārs Krists Leiškalns.

Krists Leiškalns arī norāda, ka “viens no uzņēmuma balles stūrakmeņiem ir darbinieku apbalvošana par sasniegumiem gada griezumā. Apbalvojumus galvenokārt saņem gan sētnieki, gan santehniķi, gan elektriķi un citi darbinieki, kuri ikdienā nodrošina uzņēmuma pamatdarbu. Šogad apbalvojumus par sasniegumiem saņēma 59 darbinieki no visām uzņēmuma struktūrvienībām.”

Lūgti paskaidrot, vai RNP ikdienā izmanto kādus citus darbinieku motivācijas instrumentus kā vien darbinieku apbalvošanu, jauns.lv atbildes neguva. Tāpat netika sniegta informācija kā mainījusies darbinieku motivācija pēc RNP “darbinieku motivācijas paaugstināšanas pasākums “Gada balle””.

Pašvaldība un padome akceptē

Jauns.lv vērsās gan pie RNP padomes priekšsēdētāja Ainara Ozola, gan Rīgas pašvaldības izpilddirektora Jāņa Langes, lai uzzinātu viņu viedokli par RNP darbinieku motivācijas pasākuma tēriņu adekvātumu.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange ar Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Edītes Matusevičas starpniecību norādīja, ka nevar vērtēt, cik jēgpilns bijis šāds pasākums, un kā vērtējamas izmaksas.

foto: LETA
Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

“Uz šiem jautājumiem jums var atbildēt SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", jo šādu pasākumu organizēšana kapitālsabiedrībām nav jāsaskaņo ar kapitāla daļu turētāja pārstāvi, šajā gadījumā Rīgas pilsētas izpilddirektoru. Rīgas pilsētas izpilddirektora kompetencē nav šādu pasākumu organizēšanas kontrole. Šī kontrole ir uzņēmuma padomes kompetencē. Rīgas kapitālsabiedrības rīko pasākumus darbinieku motivēšanai tāpat kā privāti saimnieciski uzņēmumi. Pasākums tika apmaksāts no RNP līdzekļiem. Pērn uzņēmums ir strādājis ar peļņu," Jāņa Langes vārdā jauns.lv atbildēja Edīte Matuseviča.

foto: LETA
SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" padomes priekšsēdētājs Ainārs Ozols.

Savukārt RNP padomes priekšsēdētājs Ainārs Ozols, lūgts nokomentēt, cik viņaprāt jēgpils ir RNP darbinieku motivācijas pasākums, un kā vērtējams izmaksas,  jauns.lv norādīja: “Uzņēmuma darbinieku motivēšanas pasākumu nepieciešamības izvērtēšana, kā arī to organizēšana, ja tāda ir nepieciešama, ir uzņēmuma valdes tiešā pārziņā.”

Pašvaldības SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) tika izveidots 2010. gada 29. decembrī, apvienojot 15 pašvaldības namu pārvaldes. "Rīgas Namu pārvaldnieks" apkalpo ap 160 000 klientu un mūsu pārvaldīšanā ir ap 4000 dzīvojamo māju ar kopējo apsaimniekojamo platību gandrīz 8 milj. kvadrātmetru.