foto: Izsoļu nams "Jēkabs"
Visdārgākās un lētākās lietas Latvijas mākslas darbu izsolē: no trīs līdz 4500 eiro. FOTO
Olgas Kateņevas-Neimanes ar zeltu apgleznotā Kuzņecova rūpnīcā tapusī ziedu vāze “Lāčplēsis” “Jēkaba” 94. mākslas darbu izsolē ir visaugstāk novērtētais darbs – 4500 eiro.
Kultūra
2023. gada 21. marts, 06:22

Visdārgākās un lētākās lietas Latvijas mākslas darbu izsolē: no trīs līdz 4500 eiro. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

No 433 lotēm, kas izliktas Vecrīgas mākslas galerijas/izsoļu nama “Jēkabs” 94. mākslas darbu izsolē, tikai 13 ir vērtīgākas par 1000 eiro. Visdārgāk novērtēta ar zeltu apgleznotā porcelāna ziedu vāze “Lāčplēsis”. Vēl četras gleznas novērtētas par 2500 un vairāk eiro; ne tikai vecmeistaru, bet arī viena pašreiz ražīga autora darbs. Bet pie vērtīgas lietas var tikt arī, ja varat atļauties iztērēt tikai pāris eiro. Jauns.lv ielūkojas notiekošās izsoles cenu lapās.

Nav tā, ka mākslas izsolē var piedalīties tikai tie, kuriem makā čaukst pamatīgs banknošu žūksnis, jo pietiek arī ar pāris skanošām monētām kabatā. Protams, par attiecīgu naudu var arī iegūt attiecīgu mantu. Tomēr par trīs eiro var tikt arī pie bibliogrāfiska retuma – vairāk nekā simts gadu vecas grāmatiņas, kurā kāds profesors skaidro, kā uzturēt dzīvību. No vismaz 4500 eiro būs jāatvadās, ja gribēsiet savā īpašumā iegūt ar zeltu apgleznotu vāzi. Bet, ja ņem vērā, ka dzīvība dārgāka par zeltu…

Zelta mākslas darbi

Par Olgas Neimanes-Kateņevas Neimanes (1908-2001) Rīgas porcelāna Mekā - Kuzņecova rūpnīcā tapušo, ar zeltu apgleznoto ziedu vāzi “Lāčplēsis” pašreiz prasa 4500 eiro. Pašas mākslinieces Olgas Neimanes- Kateņevas biogrāfija, tāpat kā viņas mākslas darbs, ir apbrīnas vērta. Viņa bija ne tikai porcelāna māksliniece, bet arī Rīgas Krievu teātra aktrise, aktīva rērihiete, apbalvojuma par ebreju slēpšanu kara laikā “Taisnie starp tautām” saņēmēja. Jāpiebilst, ka Olgai Neimanei-Kateņevai nebija mākslinieces diploma, taču pagājušā gadsimta sākumā jo īpaši jaunas dāmas tika iedrošinātas nodarboties ar rokdarbiem un mākslu. Tā Olga Neimane-Kateņeva uzsāka darbu Kuzņecova porcelāna fabrikā, kur sākotnēji pārzīmējusi mākslinieku Sigismunda Vidberga un Romāna Sutas zīmējumus. Bet īsi pirms izsūtījuma, 1944. gadā, sākusi veidot pati savus zīmējumus. 

Ko tik nevar nopirkt Rīgas mākslas izsolē: no trīs līdz 4500 eiro!

No 433 lotēm, kas izliktas Vecrīgas mākslas galerijas/izsoļu nama “Jēkabs” 94. mākslas darbu izsolē, tikai 13 ir vērtīgākas par 1000 ...

gallery icon

Otrs visaugstāk novērtētais darbs (par 3500 eiro) ir Jāņa Cielava (1890 - 1968) ar eļļu gleznotais “Akts” (80x125 cm). Jānis Cielavs pagājušā gadsimta divdesmitajos gados ir strādājis reālisma ievirzē, akcentējot pacietu zīmējumu. Vēlāk sācis tuvināties latviešu glezniecībā tolaik populārajām franču mākslas tradīcijām. Pēcāk kļuvis gleznieciski atraisītāks, gleznojis sadzīviskās kompozīcijas (kafejnīcu skatus, tirgus ainas, zvejniekus darbā un atpūtā), delikātus aktus, klusās dabas (ziedus), ainavas un portretus (iecienīts reprezentatīvo un salonu portretu gleznotājs).

Par 2600 eiro novērtēta kādreizējā Latvijas Mākslas akadēmijas rektora Alekseja Naumova (dz. 1955) 1990. gadā gleznotā “Kampena” (60,5x80 cm). Šī Nīderlandes pilsētas ainava ir viens no neskaitāmajiem Alekseja Naumova pilsētu gleznojumiem.

Bet par 2500 eiro šobrīd novērtēta izcilā latviešu gleznotāja Jāņa Pauļuka (1906 - 1984) eļļas tehnikā tapušais mākslas darbs “Regate negaisā” (46,3x39,4 cm). Tāpat 2500 eiro pašreiz sola arī par Valijas Emmas Liepiņas eļļas gleznu “Peldētājas ar bumbu” (170x130 cm).

Bibliogrāfiski retumi par trīs eiro, pelnutrauki un garšvielu trauciņi

foto: Izsoļu nams "Jēkabs"
Garšvielu trauciņš “Tautumeita” par desmit eiro.

Pie vērtīgas lietas mākslas izsolē var tikt arī tad, ja kabatā tik pāris monētu. It sevišķi tas sakāms par grāmatām, pie tam sakrālām.

Šobrīd par trīs eiro var nopirkt J. Rodes apgādā 1921. gadā izdoto profesora Ernsta Teihmaņa grāmatu “Dzīvība un nāve”, kas lasītājam māca, kā uzturēt dzīvību, vai tikt pie desmit gadus vēlāk iznākušās Marģera Skujenieka grāmatiņas “Māras baznīcas vēsture” (senāk par Māras baznīcu dēvēja Rīgas domu).

Ja nav žēl pie trim eiro pielikt vēl klāt pāris, varat iepriecināt savas atvases ar grāmatām, kādas bērnībā lasīja mūsu mammas un vectētiņi: par piecīti var dabūt padomju laikā izdotās krāšņās Margaritas Stārastes “Ziemassvētku pasakas” vai Veltas Zundes “Pasakas par Usmu”.

Savukārt par diviem piecīšiem vai desmit eiro ir varen plašs porcelāna pelnutrauku un garšvielu trauciņu piedāvājums.

Izsolē piedāvā iegādāties vairāk kā 2000 antikvārus un mākslas priekšmetus

Stājoties spēkā atvieglojumiem ir sākuši atdzīvoties arī antikvāro priekšmetu tirdziņi, par ko liecina veiksmīgi aizritējušais tirdziņš Biķerniekos un Spīķeru kvartālā. ...

gallery icon

Latviešu izcilo mākslinieku gleznas pārdod izsolē

Vairāk nekā 300 pazīstamu Latvijas mākslinieku – vecmeistaru un mūsdienu autoru darbu 12. maijā tiks pārdoti Rīgas izsoļu nama – ...

gallery icon

Mākslas darbu izsoles izstāde galerijā “Jēkabs”

Līdz sestdienai, 7. martam, pulksten 12.00 varat Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) aplūkot kārtējās Mākslas darbu izsoles izstādi, ...

gallery icon