Sabiedrība
2023. gada 16. marts, 13:28

FOTO: simtiem cilvēku dodas gājienā, lai pieminētu leģionārus – novērotas arī provokācijas

Jauns.lv

Šodien Rīgā vairāki simti cilvēku devās gājienā un nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, pieminot leģionārus. Jauns.lv ievēroja arī atsevišķus gadījumus, kuros aktivizējās provokatori.

Kā ierasts, 16. marts ļaudīm, kuri piedalās biedrības “Daugavas vanagi” rīkotajā gājienā, Rīgā sākas ar dievkalpojumu Rīgas Svētā Jāņa baznīcā.

Pēc tam notika gājiens no līdz Brīvības laukumam. Pēc Jauns.lv novērojumiem, tajā devās vairāki simti cilvēku. Par drošību tikmēr gādāja Valsts policija (VP) un Rīgas pašvaldības policija (RPP).

Simtiem cilvēku dodas gājienā, lai pieminētu leģionārus

Šodien Rīgā vairāki simti cilvēku devās gājienā un nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, pieminot leģionārus. Jauns.lv ievēroja arī atsevišķus gadījumus, ...

gallery icon

Gājiena dalībniekus pie Brīvības pieminekļa sagaidīja improvizēta valsts karogu aleja.

Pulkā, kurš no baznīcas virzījās uz Brīvības pieminekli, citu starpā plīvoja arī Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Ukrainas karogi.

Gājiena dalībnieki dziedāja leģionāru dziesmas.

Jāteic, ka šogad gājēju skaits ir krietni mazāks nekā iepriekšējos gados pirms Covid-19 pandēmijas. Arī likumsargi gājiena uzraudzīšanai nepiesaista tik lielus spēkus, kā iepriekšējos gados.

Starp gājiena dalībniekiem kā katru gadu bija Saeimas deputāti no Nacionālās apvienības.

Ar Georga šallīti siltāk?

Kā zināms, 16. marts jeb Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

Daļa cilvēku uzskata, ka šie cilvēki cerējuši cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi – ka viņi bijuši fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi – ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

Ik gadu 16. martā sarosās arī pašmāju prokrieviskie aktīvisti, kuri gājiena dalībniekus mēģina provocēt.

Šodien Jauns.lv novēroja divus šādus incidentus, kuros VP noreaģēja ļoti ātri. Vienā gadījumā kāda persona Brīvības laukumā stāvēja ar šalli, kura bija uzkrītošās Georga lentas krāsās.

Kādu laiku persona mēģināja ar likumsargiem strīdēties, apgalvojot, ka šalle uzlikta, jo viņam auksts.

Pēc īsa brīža personu VP darbinieki aizvirzīja no laukuma.

Līdzīgi izpaudās arī skandalozās prokrieviskās partijas “Latvijas krievu savienība” (LKS) biedrs, Jelgavas domes deputāts Andrejs Pagors, kurš blakus Brīvības piemineklim ieradās ar plakātu, kurā leģionāri dēvēti par Ādolfam Hitleram lojāliem.

Arī šajā situācijā iejaucās VP, neļaujot Pagoram atrasties laukumā un strīdēties ar tur sanākušajiem. Politiķis pēcāk pameta teritoriju VP pavadībā.

Kā zināms vēl nesen Pagors un LKS pārstāve Eiroparlamentā Tatjana Ždanoka Vācijā piedalījās protesta akcijā, kurā pieprasīts nedot Ukrainai rietumu ieročus.

Tādējādi LKS pārstāvji skaidri atbalstījuši politiku, kas ir agresorvalsts Krievijas interesēs. Pagors pērn vēl atklāti sociālajos tīklos izplatīja sveicienus Krievijas desantnieku svētkos.

Kopumā gājiens noritēja bez nopietniem, drošību apdraudošiem incidentiem.

Rīgā aizturētas divas personas un sākti trīs administratīvā pārkāpuma procesi - vienā gadījumā par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā un nepakļaušanos policistu likumīgajām prasībām, bet otrā par likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" iespējamiem pārkāpumiem.