foto: Edijs Pālens/LETA
Rīgā atsākas cīņa ar azartspēļu vietām, līdz uzvarai vēl tālu
Ilustratīvs attēls
Sabiedrība
2023. gada 16. marts, 04:56

Rīgā atsākas cīņa ar azartspēļu vietām, līdz uzvarai vēl tālu

Jauns.lv

Mēnesi pēc jaunā Rīgas teritorijas plānojuma apstiprināšanas pašvaldība atsāk cīņu ar azartspēļu vietām. Domes atbildīgā komiteja vienbalsīgi noraidījusi kāda komersanta lūgumu atvērt totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietu ārpus vēsturiskā centra. Nozares asociācijā uzskata, ka pašvaldība rīkojas nelikumīgi, tāpēc organizācija nav gatava atkāpties, vēsta portāls "lsm.lv".

Pašvaldībai tāds plāns bija jau pirms gada, taču toreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs no "Attīstībai/Par!" apturēja galvaspilsētas teritorijas plānojumu. Starp abām pusēm tas radīja lielas nesaskaņas, tomēr dome bijusi spiesta ļaut azartspēļu komersantiem pilsētā atvērt jaunas vietas.

Pirms mēneša pašvaldību lietu ministrs Māris Spindžuks ("Apvienotais saraksts") atcēla Pleša lēmumu, tādējādi Rīgā stājās spēkā jauns teritorijas plānojums, ierobežojot azartspēļu attīstību.

Trešdien, 15. martā, domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē domnieki pirmo reizi vienbalsīgi noraidīja lūgumu atvērt totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietu ārpus pilsētas vēsturiskā centra jau esošajā azartspēļu zālē.

Domes komitejas lēmumam iebilda Latvijas Spēļu biznesa asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks: "Tas ir prettiesiski. Strīds, kas ir starp nozari, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un pašvaldību par šo regulējumu, joprojām ir spēkā. Ne tie grozījumi, kas tagad februārī tika Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā, ne arī pēc tam ministra 15. februāra rīkojums, – nekur nav apskatīts azartspēļu regulējuma jautājums."

Vērzemnieks norādīja, ka valstī azartspēļu regulēšanas ziņā ir virkne dažādu interpretāciju un tas radot daudzas nesaskaņas. Ja skatās Azartspēļu un izložu likumu, tad azartspēles nedrīkst būt valsts iestādēs, baznīcās, skolās, aptiekās un vairākās citās publiskās vietās, vēsta "lsm.lv".

Finanšu ministrijā norāda, ka pārējās vietas, kur azartspēles nedrīkst būt, nosaka katra pašvaldība. Rīga nolēmusi, ka tās var būt tikai augstāka līmeņa viesnīcās. Lai sistēmu valstī sakārtotu, asociācija grasās vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Savukārt komitejas noraidīto komersanta lūgumu atvērt azartspēļu vietu jaunnedēļ plāno skatīt domes sēdē.