Luksemburgas lielhercoga sagaidīšana un uzņemšana

Šodien, 13.martā, oficiālā vizītē Latvijā ieradās Luksemburgas lielhercogs, ziņo Valsts prezidenta kanceleja. Par godu Luksemburgas lielhercoga vizītei pie Rīgas pils ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 13. marts, 11:44

FOTO: Rīgā ierodas Luksemburgas lielhercogs un saņem nozīmīgu Latvijas apbalvojumu

Jauns.lv

Šodien, 13.martā, oficiālā vizītē Latvijā ieradās Luksemburgas lielhercogs Anrī, ziņo Valsts prezidenta kanceleja. Par godu Luksemburgas lielhercoga vizītei pie Rīgas pils pulcējās valsts augstākās amatpersonas, kā arī Latviias armijas goda sardze. Lielhercogs Anrī arī iecelts par Atzinības krusta lielkrusta komandieri.

Šodien Rīgas pilī notika Latvijas un Luksemburgas delegāciju sarunas, kam sekoja Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita un Luksemburgas lielhercoga kopīgs paziņojums masu medijiem.

Pēcāk Luksemburgas lielhercogs piedalīsies svinīgā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Pēc tam Levits un Luksemburgas lielhercogs apmeklēs Latvijas Okupācijas muzeju. Tāpat Luksemburgas lielhercogs dāvinās grāmatu Tautas grāmatu plauktam.

Savukārt otrdien, 14.martā, Levits un Luksemburgas lielhercogs ar uzrunām atklās Latvijas-Luksemburgas biznesa forumu.

Luksemburgas lielhercogs Anrī valda no 2000.gada, kad no troņa atteicās viņa tēvs lielhercogs Žans.

Luksemburgas lielhercogs Anrī, ierodoties Latvijā, arī iecelts par Atzinības krusta lielkrusta komandieri, liecina Ordeņa kapitula paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Atzinības krusts (Croix de la reconnaissance), kas dibināts 1710. gadā Liepājā, Latvijas Republikā nodibināts 1938. gadā par piemiņu Kurzemes un Zemgales hercogistes slavas laikiem un atjaunots ar Valsts apbalvojumu likumu 2004. gadā. Atzinības krusta devīze ir Pour les honnêtes gens (“Godaprāta ļaudīm”).

Ar Atzinības krustu apbalvo par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā. Par nopelniem uzskatāma uzticīga un uzcītīga kalpošana valsts vai pašvaldības dienestā, priekšzīmīga un godīga darba izpilde, ikviena sabiedriska kalpošana, tautas gara, pašdarbības un saimniecisko spēku attīstīšana.

Ar Atzinības krustu un tā goda zīmi var apbalvot fiziskās personas, arī ārvalstu fiziskās personas

Savukārt Luksemburgas Lielhercogistes ārlietu un Eiropas lietu ministrs Žans Aselborns un Luksemburgas Lielhercogistes ekonomikas ministrs Francs Fajo apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieku.

Luksemburgas Lielhercogistes Ārlietu un Eiropas lietu ministrijas protokola vadītājs, vēstnieks Olivjē Baldaufu apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri.

Luksemburgas lielhercoga galma maršals Pols Dīru, Luksemburgas Lielhercogistes Ekonomikas ministrijas Ārējās tirdzniecības un investīciju veicināšanas departamenta ģenerāldirektors Patriks Nikelss apbalvots ar Atzinības krustu un iecelts par Atzinības krusta lielvirsnieku.

Luksemburgas Lielhercogistes Ārlietu un Eiropas lietu ministrijas ģenerālsekretārs Žans Olenžē, Luksemburgas Lielhercogistes Ārlietu un Eiropas lietu ministrijas Eiropas lietu un starptautisko ekonomisko attiecību departamenta direktors Žans Luijs apbalvots ar Atzinības krustu un iecelts par Atzinības krusta lielvirsnieku.

Par Atzinības krusta komandieri iecelts Luksemburgas lielhercoga padomnieks Marks Baltess un Luksemburgas vēstnieks Latvijā Pols Šmits. Savukārt par Atzinības krusta virsnieku iecelts Luksemburgas Lielhercogistes Ārlietu un Eiropas lietu ministrijas protokola eksperte Ketija Vageneri.