foto: ekrānuzņēmums no video
Juglā atrod no koka nokritušas pūcītes: izvēršas vesela glābšanas operācija, bet dabu neapmānīsi
Juglā, blakus Latvijas Neredzīgo biedrībai, kāds pensionārs sniegā atradis divus savvaļas putnu mazuļus, kas izskatījušies nosaluši.
Sabiedrība
2023. gada 10. marts, 11:57

Juglā atrod no koka nokritušas pūcītes: izvēršas vesela glābšanas operācija, bet dabu neapmānīsi

Jauns.lv

Neskatoties uz cilvēku aktīvo iesaisti un pašaizliedzīgajiem centieniem, savvaļas pūces mazuļus, kas pirms pāris dienām Juglā nokrita no koka, tomēr neizdevās glābt. Divi no trim pūcēniem pēc dažām dienām atrasti bez dzīvības pazīmēm, tomēr joprojām ir cerība, ka trešais putns izdzīvojis, vēsta raidījums "Degpunktā".

Juglā, blakus Latvijas Neredzīgo biedrībai, kāds pensionārs sniegā atradis divus savvaļas putnu mazuļus, kas izskatījušies nosaluši. Vīrieti uz mirkli pārņēmusi emocionāla dilemma - no vienas puses, speciālisti vienmēr māca, ka nedrīkst aiztikt savvaļas dzīvniekus. Dabiskā atlase, tā teikt. Ja uz to visu raugās no cita skatu punkta, reizēm tomēr ir brīži, kad līdzdalība ir nepieciešama. Tāpēc pēc dažām minūtēm vīrietis pieņēma lēmumu.

"Tā kā drīz varēja parādīties saimnieki ar saviem suņiem, kurus viņi izved pastaigā, sapratu, ka jārīkojas ātri. Par laimi, tuvumā no ezera puses brauca policijas mašīna, kuru apturēju," viņš pastāstīja.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Ērika Verze saka, ka vīrietis norādījis uz divām zemē gulošām pūcēm, vienam no putniem bijusi savainota ķepa.

Likumsargi sazinājās ar dzīvnieku patversmes "Ulubele" darbiniekiem, kuri nolēma doties uz Braila ielu. Tikmēr viena no policijas ekipāžas darbiniecēm bija parūpējusies, lai putni nesaltu, un ievietoja tos automašīnas salonā.

Kad "Ulubele" darbinieki ieradās adresē, tika pieņemts lēmums tomēr zvanīt savvaļas putnu palīdzības biedrībai "Drauga spārns". Tā pārstāvji atraduši trešo mazuli un pieņēmuši lēmumu visus pūcīšus integrēt atpakaļ to dabiskajā dzīves vidē.

Biedrības "Drauga spārns" vadītāja Anete Asare Sinevolnova skaidro, ka vajadzējis apsekot tuvējo apkārtni, lai saprastu, no kurienes nokritusi pūce. Ideja bija vispirms meklēt dobumu kokā. Pēc tam sazinājās ar pūču pētnieku, kurš sacīja, ka šie putni sasnieguši vecumu, kādā tie dabiskā veidā pamet ligzdu. Tika pieņemts lēmums pūces ievietot atpakaļ kokā.

Ap trijiem pēcpusdienā ieradās ugunsdzēsēji, kuri atsaucās lūgumam ievietot pūces kokos. "Drauga spārns" pārstāvis norādījis precīzu vietu, kur atstāt pūcīti.

Tomēr plāns atdot pūčukus mātei neizdevās. Diemžēl pieaugusī pūce divus mazuļus neatrada, un nākamajā dienā tie tika atrasti miruši.

"Drauga spārns" pārstāve norādīja, ka situācija nav viennozīmīga, tāpēc ir sarežģīti izvērtēt putnu bojāejas cēloņus. Iespējams, mazuļi bija pārāk nosaluši, lai sauktu vecākus. Viens no viņiem gājis bojā, jo pēc kritiena zemē viņu aizvilcis suns. Tomēr joprojām pastāv iespēja, ka trešais putns izdzīvojis.

Trešais pūcītis joprojām tiek meklēts, iespējams, māte viņu atkal paņēmusi savā aprūpē. Pensionārs, kurš no rīta atrada putnus un izsauca policiju, rīkojās pareizi, bet reizēm ar to nepietiek, lai prognozētu tālākos dabas procesus.