Dailes teātra preses konference

Dailes teātrī top starptautiski projekti sadarbībā ar plaši pazīstamiem režisoriem, kuru pirmizrādes uz teātra skatuves notiks pavisam drīz, pēc šodienas ...

gallery icon
42
Kultūra
2023. gada 9. marts, 18:34

Dailes teātrī top starptautiski projekti sadarbībā ar plaši pazīstamiem režisoriem. FOTO no preses konferences

Jauns.lv/LETA

Dailes teātrī top starptautiski projekti sadarbībā ar plaši pazīstamiem režisoriem, kuru pirmizrādes uz teātra skatuves notiks pavisam drīz, pēc šodienas preses konferences informēja Dailes teātra pārstāve Agnese Vārpiņa.

Viņa norāda, ka sadarbībā ar Gruzijas kolēģiem Dailes teātrī rit mēģinājumi un top vācu dramaturga Bertolta Brehta "Kaukāziešu krīta aplis", kas pirmizrādi piedzīvos 24.martā. Iestudējuma režisors ir Data Tavadze.

Izrāde Dailes teātrī top, apvienojoties starptautiskai radošajai komandai ar Latvijas māksliniekiem, ko veido režisors Tavadze, scenogrāfe Ketevana Nadibaidze, komponists Nika Pasuri un kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka.

Lomās iestudējumā atveidos Milēna Miškēviča, Artūrs Skrastiņš, Vita Vārpiņa, Kaspars Dumburs, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Katrīna Griga, Kārlis Arnolds Avots, Toms Veličko, Mārtiņš Upenieks, Niklāvs Kurpnieks, kā arī Emīls Juhans Bahmanis.

Tāpat izrādē piedalīsies mūziķi Dace Zālīte-Zilberte, Indulis Cintiņš, Ivo Krūskops, Artūrs Noviks, Rihards Plešanovs, Ineta Āboliņa, Mārtiņš Zilberts.

Savukārt ar jau otro iestudējumu maijā Dailes teātrī atgriežas arī ungāru režisore Ildiko Gāšpāra, kas iestudē ungāru klasiķa Ferenca Molnāra lugu "Lilioms". Jauniestudējuma pirmizrāde gaidāma 24.maijā.

Vārpiņa akcentē, ka ungāru klasiķa Molnāra luga ir Latvijā labi pazīstama, bet pasaulē pievērsusi pat Holivudas producentu interesi - pēc lugas veidotas vairākas mākslas filmas. Dailes teātra iestudējumā režisore Gāšpāra daudziem pazīstamo karuseļa iekšā saucēju Liliomu pārvieto uz bohēmisku un kriminālu vidi - kazino.

Gāšpāras iestudējumā lomas atveidos Lauris Dzelzītis, Dārta Daneviča, Ieva Segliņa, Dainis Gaidelis, Anete Krasovska, Aldis Siliņš, Gints Grāvelis, Olga Dreģe, Lidija Pupure, Imants Strads, Lauris Subatnieks, Indra Briķe, Juris Strenga, Lelde Dreimane.

Savukārt iestudējuma radošo komandu veido režisore Gāšpāra, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Lili Ižāka, komponiste Flora Lili Matisa, horeogrāfe Veronika Sabo un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Vārpiņa atzīmē, ka Dailes teātra nākamajā sezonā aktieris un režisors Džons Malkovičs iecerējis iestudēt britu dramaturga Sera Toma Stoparda jaunāko lugu "Leopoldštate". Vārpiņa atzīmē, ka 2020.gadā "Leopoldštate" ieguva prestižo britu Olivijē balvu kategorijā "Labākā jaunā luga".

Pēc teātra pārstāves paustā, "Leopoldštate" aplūko, ko nozīmē būt citādam - svešiniekam, starp svešiniekiem, ne tikai paša, bet arī citu acīs. Tā uzdod jautājumus par vēsturi: kā saglabāt savas saknes, kā nosargāt savu pašapziņu, kā izdzīvot mazai tautai, kad pasaule ir sajukusi prātā.