foto: LETA
Klementjevs noliedz jaunveidojamās partijas saistību ar prokremliskiem spēkiem
Bijušais Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs.
Politika
2023. gada 5. marts, 21:13

Klementjevs noliedz jaunveidojamās partijas saistību ar prokremliskiem spēkiem

Jauns.lv/LETA

Bijušais Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs, kurš kopā ar Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču un citiem domubiedriem strādā pie jaunas partijas izveides, noliedz tās sadarbību ar prokremliskajām partijām Igaunijā un Bulgārijā, lai gan visas vieno kopīgs nosaukums, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Jaunveidojamo partiju, kuras kodolā varētu būt no "Saskaņas" aizgājušais Bartaševičs, Klementjevs, Jekaterina Ivanova un Karina Bartkeviča, saukšot "Kopā". Tāpat sauc uz krieviski runājošo auditoriju orientētas prokremliski noskaņotas partijas Bulgārijā un Igaunijā - attiecīgi "Zaedno" un "Koos". Tiekot paustas pamatotas aizdomas, ka to darbību atbalsta Krievijas specdienesti.

Klementjevs raidījumam "Nekā personīga" gan noliedza jebkādu sadarbību ar šīm kustībām. "Nē, nav nekādas sadarbības, un mēs reālistiski saprotam, ka tuvākajā laikā nekādas sadarbības nebūs," raidījumam sacīja politiķis.

Politiskajam spēkam izvēlēto nosaukumu "Kopā" viņš skaidroja ar skanīgumu un to, ka šāds nosaukums gluži vienkārši vēl esot brīvs. Simboliskais vēstījums varētu būt tāds, ka "Saskaņa" izjuka tieši Covid-19 pandēmijas laikā, kad nebija iespējas tik daudz būt kopā.

"Kopā, tā sanāca, ka mēs visvairāk šo vārdu izmantojām, tāpēc viņš iznāca. Es zinu, ka vis kaut kā viņu mēģina apspēlēt," sacīja Klementjevs.

Jaunais politiskais spēks piesaistījis "Saskaņas" biedrus no Ludzas, Rēzeknes pilsētas un novada. Interesi izrādot arī bijušie Saeimas deputāti. Viņi esot neapmierināti, ka "Saskaņa" kļuvusi pārāk liberāla. Vēlēšanas parādīja, ka daļa viņu atbalstītāju savu balsi atdeva par "Stabilitātei", ko Klementjevs sauc par radikāļiem un populistiem. Pārējie nobalsoja par konservatīvākām partijām. Daži procenti nobalsoja par Latvijas Krievu savienību, "Suverēno varu" un vēl citām partijām, kas Saeimā neiekļuva.

Atsaucoties uz Saeimas deputātes Leilas Rasimas (P) publiskotajām "Saskaņas" biedru diskusijām pirms tās kongresa, raidījums vēstīja, ka Bartaševičs vēlējies panākt, lai "Saskaņa" savā deklarācijā ierakstītu, ka Latvija ir neitrāla valsts, kura vienojas ar visiem kaimiņiem un prasa tiem drošības garantijas.

Sarunā "Saskaņas" biedri Bartaševiču salīdzinājuši ar ukraiņu politiķi Viktoru Medvečuku, kas sadarbojās ar Krieviju. Uz to Rēzeknes mērs atbildējis, ka ir par mieru un vēlas tikai novērst karu Latvijā.

Bartaševiča bijušie kolēģi uzskata, ka sakritības Austrumeiropas politiskajā ainā ir aizdomīgas.

Kā ziņots, bijušie partijas "Saskaņa" politiķi, kuru vidū ir Bartaševičs, Klementjevs, Ivanova un Bartkeviča, apņēmušies veidot nacionāla līmeņa partiju ar fokusu uz reģionu vēlētājiem.
Jaunās partijas dibināšanas kongress notikšot tuvākajā laikā, jo saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajiem ierobežojumiem partijai jābūt nodibinātai vismaz vienu gadu pirms vēlēšanām, lai tajās varētu piedalīties ar saviem kandidātu sarakstiem.