foto: LETA
ĀM parlamentārā sekretāre: apturēt Krieviju ir svarīgi arī tāpēc, ka citi agresori tās piemēru var uztvert kā iedrošinājumu
Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Gunda Reire.
Viedokļi
2023. gada 4. marts, 18:45

ĀM parlamentārā sekretāre: apturēt Krieviju ir svarīgi arī tāpēc, ka citi agresori tās piemēru var uztvert kā iedrošinājumu

Jauns.lv

Apturēt Krieviju ir svarīgi arī tāpēc, ka citi agresori tās piemēru var uztvert kā iedrošinājumu, uzsvēra Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Gunda Reire, piedaloties Indijas ikgadējā augsta līmeņa ārpolitikas konferencē "Raisina Dialogue 2023".

Kā informēja ĀM, Reire vizītē Indijā uzturējās no trešdienas līdz sestdienai, 4.martam. Ārpolitikas konferencē "Raisina Dialogue 2023" ĀM parlamentārā sekretāre uzstājās panelī, kas veltīts jautājumiem par moderno tehnoloģiju ietekmi starpvalstu attiecībās, tostarp konfliktsituācijās.

Reire pauda nostāju, ka starptautiskajai sabiedrībai ir pēdējais laiks atzīt neglīto patiesību: Krievija ir autoritāra valsts, revizionistisks spēks, agresors. Viņa norādīja, ka Ukrainai ir jāpalīdz uzvarēt. ĀM parlamentārās sekretāres ieskatā, ir "pilnīgi skaidrs, kurš ir agresors un kurš aizstāv savu teritoriju, brīvību, suverenitāti un tautu". Reire arīdzan uzsvēra, ka miers un taisnīgums Ukrainā tiks atjaunots un "šis ceļš vedīs caur Hāgu".

Viņa norādīja, ka Rietumu sankcijas ir domātas, lai žņaugtu Krievijas spējas finansēt savu kara mašīnu. ĀM parlamentārā sekretāre akcentēja, ka sankcijas ir nodarījušas ievērojamu kaitējumu Krievijas militārajai rūpniecībai un tās militārajām spējām. Krievijai pietrūkst tehnoloģiju, tāpēc Reire pauda aicinājumu nepiegādāt Krievijai militārās un dubulta pielietojuma tehnoloģijas, kuras tai vajadzīgas kara turpināšanai. Viņa sacīja, ka ir svarīgi nekādā veidā neatbalstīt Krievijas spēju bruņoties un finansēt karu.

Vizītes laikā Reire tikās ar Indijas parlamenta apakšpalātas ģenerālsekretāru Utpalu Kumaru Singu un pārrunāja Latvijas un Indijas divpusējo sadarbību, Eiropas Savienības un Indijas attiecības, un sadarbību starptautiskajās organizācijās.

Sarunu partneri uzsvēra nepieciešamību turpināt augsta līmeņa vizīšu apmaiņu, kā arī padziļināt ekonomisko dialogu tādās jomās kā informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) un zaļās tehnoloģijas. Amatpersonas apmainījās viedokļiem par pašreizējo ģeopolitisko situāciju Eiropā un Indijas un Klusā okeāna reģionā. Reire novēlēja Indijai veiksmīgi novadīt G20 prezidentūru.

ĀM parlamentārā sekretāre arī piedalījās Latvijas vēstniecības Indijā un Džavāharlāla Neru Universitātes rīkotajos pasākumos, kas veltīti sieviešu iespēju veicināšanai digitālajā laikmetā, kā arī Indijas domnīcas "Indian Council of World Affairs" diskusijā par aktualitātēm Eiropā un Indijas un Klusā okeāna reģionā. Diskusijā ar Indijas akadēmiskās un domnīcu vides pārstāvjiem tika pārrunāti starptautiskās politikas jautājumi, tostarp Krievijas kara Ukrainā ietekme uz starptautisko noteikumos balstīto kārtību.