112
2023. gada 4. marts, 05:05

Policijas auto taranē žogu Karostā, kukurūza piesārņo Liepāju, Koknesē vārdzina suņus: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Marta sākums traks bijis liepājniekiem. Vispirms pilsētu pieputināja kukurūzas graudu pelavas, bet pēc tam uzmodināja Valsts policijas auto, kas nakts melnumā ietriecās kāda Karostas nama žogā.

Savukārt citas rūpes bija Pierīgas iedzīvotājiem. Baložos huligāni saplosīja Titurgas ezera koka laipu. Uzdarbojušies gluži kā rašistu aģenti, jo nu Kremļa televīzijā kāds solovļokiseļevs varēs atklāt “lielo noslēpumu”, kā “salstošo Rietumu” iedzīvotāji posta atpūtas parku aprīkojumu, lai izrautu dēļus, lai būtu ar ko kurināt krāsnis. Bet par to visu nospļauties pāris ādažniekiem, kurus pievārēja alkohola “pievilkšanas spēks”.

Savukārt vienaldzīgs nepalika Pārtikas un veterinārais dienests, kurš no posta un bada paglāba piecus suņus kādās Kokneses pagasta mājās.

Sapluina koka laipu pie Titurgas ezera

foto: Ķekavas novada pašvaldība
Kādi vandaļi pamatīgi “sagrauzuši” koka laipu pie Titurgas ezera Ķekavas novadā.

Ķekavas novada pašvaldība sociālajos tīklos dalījusies ar “skumju ziņu visiem Ezera ielas atpūtniekiem”, jo bojāta koka laipa pie Titurgas ezera Baložu pusē:

“2019. gadā Ķekavas novada pašvaldība kopā ar novada iedzīvotājiem atklāja labiekārtoto atpūtas vietu Baložos pie Titurgas ezera. Pēc novadnieku ierosinājuma ezera krastā tika izvietota lapene, galdi un soli, pludmales ģērbtuve, velonovietnes, izveidotas divas grilēšanai piemērotas vietas un uzstādīts rotaļu elements bērniem. Lai nodrošinātu ērtu piekļuvi ezeram, tika izbūvēta arī 1,5 metrus plata koka laipa no autostāvvietas līdz mobilai sezonālajai pontona laipai.

Kā informē atbildīgie speciālisti, šo gadu laikā Ezera ielas atpūtas vieta vairākkārt cietusi no vandaļu radītajiem postījumiem – 2020. un 2021. gadā salauzti un apkrāsoti vairāki elementi, bet šī gada februārī konstatēti koka laipas bojājumi. Ķekavas novada pašvaldība vērsusies Valsts policijā, kas uzsākusi izmeklēšanu.

Finansējums Ezera ielas atpūtas vietas labiekārtošanai tika piešķirts no pašvaldības 2019. gada budžeta un pārsniedza 40 000 eiro. Bojājumu radīto zaudējumu apmērs vēl tiek aprēķināts.”

Ādažu pārgurušie pļēguri

foto: Ādažu pašvaldības policija
Ādažu pašvaldības izvietotās novērošanas kameras fiksējušas pārāk ar alkoholu aizrāvušos vietējos iedzīvotājus.

Ādažu novada pašvaldības policija ik pa laikam savā “Facebook” profilā publicē novadā esošajās novērošanas kamerās fiksēto. Šoreiz objektīvā nonākuši “spēcinošās dziras” cienītāji – gan tie, kuri vēl var nostāvēt uz kājām, gan tie, kurus jau pievārējis zemes pievilkšanas spēks.

foto: Ādažu pašvaldības policija
Ādažu pašvaldības izvietotās novērošanas kameras fiksējušas pārāk ar alkoholu aizrāvušos vietējos iedzīvotājus.

“Video novērošanas kamerās pamanīti vairāki pārkāpumi. Par alkohola lietošanu un nepiedienīgu uzvedību piemēroti naudas sodi. Atgādinām, ka par šādiem pārkāpumiem ir paredzēts naudas sods līdz 350 eiro,” vēsta kārtības sargu ieraksts.

Kukurūza pieputina Liepāju

Bet Valsts vides dienests (VVD) savās novērošanas kamerās marta pirmajā dienā fiksēja neatļautu putēšanu kuģa iekraušanas laikā “Liepaja Bulk Terminal LTD” piestātnē:

“Nekavējoties informācija tika nodota VVD Kurzemes reģionālās vides pārvaldes inspektoriem, kas devās uz Liepājas ostas teritoriju, kur “Liepaja Bulk Terminal LTD” darbības rezultātā konstatēta putēšana arī ārpus ostas teritorijas. 

foto: Valsts Vides dienests.
Marta pirmajās divās dienās autovadītāji, kuri savus braucamos bija novietojuši pie Liepājas ostas, nebija iepriecināti, jo viņu spēkrati ātri vien pārklājās ar kukurūzas putekļiem.

2. martā tiešsaistes kamerās atkārtoti bija vērojama spēcīga putēšana, kā rezultātā VVD pret uzņēmumu uzsāks mēneša laikā jau trešo administratīvā pārkāpuma procesu.

VVD norāda, ka šāda veida pārkāpumi nav pieļaujami, vienlaikus pauž šaubas arī par to, vai pārkrautā krava, kas izraisījusi putēšanu, atbilst tam, kāda iekļauta izdotajā atļaujā (iespējams, krava ir smalkākas konsistences, nekā tas drīkstētu būt). Uzņēmums norāda, ka pārkrauta kukurūzas graudu krava, tomēr tās zemās kvalitātes dēļ putēšana notikusi pastiprināti. 

Diemžēl secināts, ka uzņēmums apzināti pieļauj putēšanu un vides piesārņošanu, tāpēc VVD pārskatīs un grozīs uzņēmumam izsniegto piesārņojošās darbības atļauju, uzmanību vēršot tiem pārkraušanas procesiem, kuru rezultātā risks piesārņot apkārtējo vidi ir augsts.

foto: Valsts Vides dienests.
Valsts vides dienests konstatējis, ka Liepājas ostas teritorija pārāk piesārņota ar kukurūzas putekļiem, kas radušies, pārkraujot kravu Liepaja Bulk Terminal LTD” piestātnē.

VVD norāda, ka šāda putekļu izplatīšanās kraušanas operāciju laikā nav atļauta, un rada gan gaisa un teritorijas piesārņojumu, gan kaitējumu īpašumiem. Šajā situācijā iedzīvotājiem būtu tiesības vērsties pie uzņēmuma, pieprasot kompensāciju par putekļu izraisītā kaitējuma seku novēršanu (auto mazgāšana, teritoriju uzkopšana un citi).”

Koknesē mērdē suņus

Pārtikas un veterinārais dienests ziņo, ka no kādām mājām Kokneses pagastā izņēmis piecus suņus, jo pārbaudē konstatēts, ka dzīvnieku īpašnieks par tiem nav rūpējies – suņi bija novārdzināti, vājā miesas stāvoklī, bet vienam no dzīvniekiem konstatēti kustību traucējumi: 

“Daļa dzīvnieku mitinājušies būdā, kurā nav bijuši nedz pakaiši, nedz cits segums, daļa - mājā, tomēr visi dzīvnieki bija vienlīdz novārdzināti. Suņiem nav bijis pieejams dzeramais ūdens, kā arī inspektoriem neizdevās pārliecināties par barības pieejamību.

Par konstatētajiem pārkāpumiem uzsākts administratīvā pārkāpuma process. Informāciju par iespējamiem labturības prasību pārkāpumiem dienestam sniedza vietējā pašvaldība. Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu ziņot, ja rodas aizdomas par iespējamiem dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem vai cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.”

Policijas auto Liepājā taranē žogu Pulkveža Brieža ielā

foto: liepajniekiem.lv
Naktī uz piektdienu, 3. martu, policisti ar savu auto taranēja Pulkveža Brieža 24. nama žogu Liepājas Karostā.

Portāls liepajniekiem.lv vēsta, ka naktī uz piektdienu, 3. martu, Valsts policijas auto cietis satiksmes negadījumā Karostā, proti, ietriecies Pulkveža Brieža ielas 24. nama žogā. Aculiecinieki stāsta, ka policijas mašīnā esošie trīs cilvēki nav savainoti.

Kāds vietējais iedzīvotājs, kurš naktī bijis klāt notikuma vietā, pauž, ka policisti teikuši – viņi dzinušies pakaļ kādai “BMW” markas automašīnai. Tiesa, citi autobraucēji, kuri piestāja notikuma vietā, ieradušies no tā virziena, kurā it kā vajadzēja bēgt bembim, sacījuši, ka nav ne redzējuši, ne dzirdējuši lielā ātrumā braucošu automašīnu.

”Jūs labāk uzrakstiet, kāds mums te tas ceļš ir! Laime, ka necieta cilvēki, jo šeit ļoti daudzi staigā ar suņiem, arī vēlu vakaros,” liepajniekiem.lv sacīja kāds vīrietis, kurš negadījuma laikā atradies Pulkveža Brieža ielas 24. mājā.

foto: liepajniekiem.lv
Tāds pēc policijas "apciemojuma" izskatījās kāda nama žogs Liepājas Karostā.

Viņš klāsta, ka pa ielas taisno daļu automašīnas lidojot, to skaitā arī fūres braucot līkumā pa bruģi krietni virs atļautā ātruma. Pirms kāda laika uzstādīto ātruma ierobežojuma zīmi ”30” ignorējot lielākā daļa autovadītāju, tāpēc vietējie jau zinot, ka pašā līkumā ielu labāk nešķērsot, bet paiet tālāk, kur labāka redzamība.