Ogrēnieši pulcējas muzeja atbalsta akcijā "Demokrātija ir trausla kā porcelāns"

Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības organizētajā Ogres muzeja atbalsta akcijā pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku.

gallery icon
Novadu ziņas
2023. gada 23. februāris, 18:25

Cilvēki Ogrē kuplā skaitā pulcējas muzeja atbalsta akcijā "Demokrātija ir trausla kā porcelāns"

Jauns.lv

Ceturtdienas, 23. februāra vakarā Ogrē cilvēki sapulcējušies uz akciju "Demokrātija ir trausla kā porcelāns". Kā norāda pasākuma rīkotāji, pašvaldība pēc atkārtota akcijas rīkotāju pieteikuma ir informējusi, ka neiebilst sapulces rīkošanai.

Akciju rīko Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība un tajā aicināts piedalīties ikviens. Akcija sākās pulksten 18.00 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja ēkas Brīvības ielā 36, Ogrē.

Latvijas Televīzija (LTV) norādīja, ka uz piketu ceturtdienas vakarā sanākuši ap pārsimts cilvēku.

Protesta akcijas dalībnieki ieradās ar šķīvjiem, uz kuriem bija rakstīti dažādi saukļi, piemēram, "Muzejs=templis un forums", "Pret bosingu", "Helmani, neesi lembis, būs sausiņi", "Sargāsim demokrātiju". Protesta akcijas dalībnieku plakātu rotāja arī Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina portreti.

Akcijas dalībniekus uzrunāja ogrēniete, Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola.

Atbalsta akcijas pie muzeja ēkas novietoja svecītes un sadevušies rokās ap muzeju nodziedāja vairākas tautasdziesmas.

Akciju uzraudzīja Ogres novada Pašvaldības policija.

Kā norāda Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pārstāve Elīna Grīnhofa, pašvaldība ir informējusi, ka neiebilst sapulces rīkošanai, ja tiek ievēroti visi likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" ietvertie nosacījumi.

Īsi pirms plkst.19 protesta akcijas dalībnieki sāka izklīst.

"Nenotikusī porcelāna izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā februāra sākumā sašūpoja Latvijas publisko telpu, aktualizējot tādus būtiskus jautājumus kā politikas un mākslas ne/nodalāmību, kultūras institūciju lomu mūsdienu sabiedrībā un vārda un izpausmes brīvību," stāsta akcijas rīkotāji.

"Ziņa par Ogres novada domes priekšsēdētāja ieceri Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmās gadadienas priekšvakarā sarīkot Eiropas sankciju sarakstā Putinam pietuvinātā Pētera Avena porcelāna kolekcijas izstādi Ogrē vairs nav ziņu virsrakstos. Kamēr plašsaziņas līdzekļu uzmanību pievērsušas nākamās aktualitātes, Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbinieki, kuri atļāvās publiski paust savu nostāju pret izstādes ieceri, saskārušies ar negaidītām sekām."

Biedrībā norāda, ka muzeja darbiniekiem atcelts atalgojuma palielinājums, kopš pagājušā gada augusta nav apstiprināts muzeja darba plāns, tiek liegta izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošana.

"Spēku samērs šajā konfliktā ir skaidri redzams ikvienam, tā ir Dāvida cīņa pret Goliātu. Taču situācijā ap Ogres muzeju tiek skarts kas daudz būtiskāks par pašvaldības attiecībām ar tās iestādi. Te ir runa par pilsoniskām brīvībām un demokrātiju," norāda biedrības pārstāve Grīnhofa.

Akcijas rīkotāji aicināja ikvienu šovakar pievienoties muzeja atbalsta akcijai, stingri ievērojot likumu, tostarp aizliegts turēt pie sevis vielas, ieročus vai citus priekšmetus, kas pēc sava rakstura ir paredzēti vai var tikt piemēroti miesas bojājumu nodarīšanai cilvēkiem vai mantas bojāšanai; būt apgādātam ar pasīvās aizsardzības līdzekļiem (ķiveri, kasku, bruņuvesti u.tml.); slēpt savu seju zem maskas; veikt darbības, kas ir pretrunā ar tikumību; rīkoties tādā veidā, kas rada draudus sapulces, gājiena vai piketa dalībnieku vai citu personu drošībai un veselībai, kā arī ietekmēt tās fiziski.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Ogres novada pašvaldība vakar nolēma neizsniegt atļauju rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, tomēr pēc atkārtota iesnieguma saņemšanas to tomēr atļāva.