Sabiedrība
2023. gada 23. februāris, 13:56

VIDEO: pie Krievijas vēstniecības atnestas karātavas

Jauns.lv

Krievu pasaulē Tēvijas aizstāvja dienas vēl knapi sākusies, kā Rīgā atsevišķi aktīvisti jau paguvuši izpausties pie agresorvalsts vēstniecības.

Šodien ap 12.30 tur ieradās kāds vīrietis vārdā Kristaps, kurš iepretim ēkai esošajā laukumā atstāja neliela izmēra karātavas ar Vladimira Putina vārdu.

“Izmērs ir atbilstošs,” noteica aktīvists.

Viņa nodoms, kā atklāja Kristaps –, šajā dienā, kad krievu pasaulē tradicionāli godāti militāristi, uzsvērt, kāda tieši mūslaikos un arī PSRS gados ir bijusi Krievijas bruņoto spēku reputācija.

Tuvojoties 24. februārim, kad apritēs gads, kopš Krievija uzsāka karu pret Ukrainu, pastiprinātu uzmanību Krievijas atbalstītāju aktivitātēm pievērsis arī Valsts drošības dienests (VDD).

Pie Krievijas vēstniecības protestē pret okupantu zvērībām pret karagūstekņiem

Svētdien, 31. jūlijā, ļaudis sapulcējās iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā, lai protestētu pret Krievijas spēku zvērībām pret Ukrainas karagūstekņiem.

gallery icon

Publiskā paziņojumā VDD brīdina, ka agresorvalsti Krieviju vai tās armiju slavinošas aktivitātes Latvijā nav pieļaujamas.

Patlaban VDD iegūtā informācija neliecina par prokremliski noskaņotu personu mēģinājumiem vai konkrētiem plāniem 23. vai 24. februārī organizēt pasākumus agresorvalsts Krievijas atbalstīšanai.

Iepriekšējos gados VDD Krieviju un tās bruņotos spēkus slavinošas aktivitātes bieži fiksēja 23. februārī, kad Krievijā atzīmē t.s. padomju armijas dienu. VDD vērš uzmanību, ka, ņemot vērā Krievijas bruņoto spēku veiktos noziegumus pret Ukrainas iedzīvotājiem un civilo infrastruktūru, šogad personas par Krievijas okupācijas armijas slavināšanu var tikt sauktas pie atbildības.  

VDD atgādina, ka par tādām publiskām aktivitātēm kā genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publiska attaisnošana un slavināšana (Krimināllikuma 74.1 pants), aicinājums uz genocīdu (71.1 pants), aicinājums uz agresīvu karu (77. pants), darbība, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu (78. pants) un aicinājums vērsties pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību (81. pants) Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība.