Leģendārais aktieris Edgars Liepiņš un viņa kapavieta Skultes kapos

Pamatīga jezga sacelta ap leģendārā latviešu aktiera, komiķa Edgara Liepiņa (1928-1995) mantojumu, piemiņu un pat mirstīgajām atliekām. Aktiera dēls Kristaps ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 21. februāris, 06:03

Jezga ap leģendārā aktiera Edgara Liepiņa mantojumu: aktiera dēls apsver iespēju tēvu pārapbedīt

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pamatīga jezga sacelta ap leģendārā latviešu aktiera, komiķa Edgara Liepiņa (1928-1995) mantojumu, piemiņu un pat mirstīgajām atliekām. Aktiera dēls Kristaps Liepiņš Limbažu novada domei paudis, ka pirms vairāk nekā 27 gadiem mirušais tēvs varētu tikt pārapbedīts no Skultes kapiem. Savukārt pašvaldība aktiera dēlu vaino neiejūtībā un nespējā nokārtot tēva mantojuma lietas.

foto: Ieva Čīka/LETA
Leģendārā aktiera Edgara Liepiņa dēls Kristaps Liepiņš Limbažu novada pašvaldībai pārmet neizdarību tēva piemiņas iemūžināšanā muzejā. Pašvaldība apvainojumus futbolē atpakaļ.

Leģendārā aktiera Edgara Liepiņa dēls, alpīnisma instruktors Kristaps Liepiņš, kurš pirms tam strādājis par režisoru dažādās televīzijās, pagājušajā nedēļā “Facebook” profilā, kas veltīts viņa tēva piemiņai, publicēja ierakstu, kas ne pa jokam satrauca Edgara Liepiņa jeb Edžus talanta cienītājus.

Skumji un šokējoši jaunumi

Aktiera dēls pauda: “Mums ir ļoti skumji, šokējoši jaunumi! Ja Limbažu novada pašvaldība un Skultes pagasta vadība steidzami nerīkosies, tad drīzumā var izrādīties tā, ka Edžus atdusas vieta vairs nebūs Skultes kapos! Šajā pavasarī, gadā, kad Edžus būtu svinējis savu 95. dzimšanas dienu, bija iecerēts izveidot Edžus piemiņas fondu un uzsākt veidot Latvijā slavenā aktiera Edgara Liepiņa piemiņai veltītu muzeju un dārza ekspozīciju, diemžēl šī iecere ir ļoti nopietni apdraudēta! Cik nopietni? Līdz pat iespējai, ka Edgara Liepiņa mirstīgās atliekas varētu tikt pārapbedītas citā Latvijas novadā...”

Uz vaicājumiem izskaidrot problēmas būtību Kristaps Liepiņš konkrētu atbildi nesniedza, vien rakstīdams: “Šāda informācija “aiz nav ko darīt” netiek izlikta. Diemžēl situācija ir daudz dziļāka un nav saistīta ar sakopšanu vai ziediem” un: “Paldies visiem sekotājiem un Edžus piemiņas glabātājiem! Jau tuvākajās dienās mēs jūs informēsim par notikumu attīstību. Šobrīd izšķiras tas, vai mēs tiksimies “kādreiz maijā...”!” Kristaps Liepiņš teic, ka pagaidām no komentāriem atturēsies, bet drīzumā sola nākt klajā ar sīkāku paziņojumu.

Pašvaldība: “Neapgānīsim šīs izcilās personības piemiņu”

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Aktiera Edgara Liepiņa (1928-1995) talanta cienītājus ne pa jokam satraucis paziņojums par viņa iespējamo pārapbedīšanu.

Internetā arī rodami pāris pārmetumu Limbažu novada domei (“Limbažu domes vadībā šobrīd valda nihilistiski noskaņoti kungi”), kā arī neizpratnes pilni komentāri (“Te kādam nav ko darīt. Praktiski katru dienu tur eju garām Viss ir kārtībā. Vasarā sakopts, vienmēr ziedi”).

Jauns.lv vērsās Limbažu novada domē, lai noskaidrotu tās redzējumu uz radušos situāciju. Pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilga Tiesnese Jauns.lv piesūtīja Limbažu novada pašvaldības Skultes pagasta klientu centra vadītāja Aināra Liniņa atbildes vēstuli Kristapam Liepiņam, ar norādi, ka to paredzēts arī izplatīt publiskajā telpā, lai gaisinātu apvainojumus, kas izskanējuši novada pašvaldības virzienā. Aināra Liniņa atbildes vēstulē Kristapam Liepiņam rakstīts:

“Ir skumji lasīt, kā Jūs, nesakārtojot savas mantojuma lietas (kas ir mantojuma pieņēmēja pienākums), apvainojat pašvaldību par nelikumīgām darbībām. Likuma nezināšana, neatbrīvo no atbildības, ja Jūs nezinājāt kas jādara, bija iespēja nolīgt speciālistu, kas palīdzētu sakārtot visus jautājumus. Ja cilvēkam ir bijusi interese sakārtot īpašumu jautājumus, kur iekļauti pašvaldības īpašumi, pašvaldība vienmēr ir to atbalstījusi.

Jūs norādāt, ka zemes vienībā, par kuru Jūs esat sašutis, vēlējāties veidot muzeju. Atbalstāma šāda rīcība, bet tas ir pašvaldības īpašums. Kā Jūs to realizētu, ja šādu ieceri neesat saskaņojis ar pašvaldību? 

Edgara Liepiņa svētnīca - māja Skultē:

Par Edgara Liepiņa piemiņas pasākumiem. Mums ir liels prieks, ka pēc visiem gadiem, izrādāt interesi par to! Gadu desmitiem Skultes pagastā ir notikuši Edgara Liepiņa piemiņas pasākumi, kuros Jūs neesat bijis aktīvs dalībnieks. Ne piemiņas vietā kapos, ne Edgara Liepiņam veltītos koncertos, ne Teātra festivālos. Jūs pareizi norādāt, ka par piemiņas vietu visu laiku ir rūpējušies cilvēki, kas apbrīnoja Edgara Liepiņa daiļradi, kā arī pašvaldība. Piemiņas vieta ir tapusi par cilvēku savāktiem ziedojumiem. Arī šajā gadā ir plānots Edgara Liepiņa 95 gadu piemiņas pasākums Skultes ciema centrā.

Jūs rakstāt par pārapedīšanu. Jūs to drīkstat darīt, bet tas neizslēgs to, ka Edgars Liepiņš ir dzīvojis Skultes pagastā, kopā ar citiem saviem līdzgaitniekiem. Iedzīvotāji šos daudzos gadus ir  izrādījuši cieņu Edgaram Liepiņam un viņa daiļradei un šo tradīciju nenoliedzami turpināsim.

Edgara Liepiņa 90 gadu jubilejas koncerts

VEF Kultūras pilī šonedēļ izskanējis leģendārā aktiera Edgara Liepiņa 90 gadu jubilejas koncerts.

gallery icon

Neapgānīsim šīs izcilās personības piemiņu ar nenokārtotiem mantiskiem darījumiem un Jūsu šī brīža sakāpinātām emocijām. Pateicoties Skultes pagasta iedzīvotājiem un tā brīža Skultes pagasta pašvaldības darbiniekiem, Jūsu tēvs savas dzīves pēdējās dienas pavadīja viņu aprūpēts un godam guldīts zemes klēpī.”

foto: Jānis Vilniņš/wikipedia.org
Edgara Liepiņa piemineklis Skultes kapos.

Kā noprotams no šīs vēstules teksta, tad konflikta būtība ir tā, ka Kristaps Liepiņš vēlas sava tēva mājās iekārtot viņa piemiņas vietu jeb muzeju. Muzejs ir iecerēts arī uz zemes, kas pieder pašvaldībai. Pašvaldība norāda, ka par šo zemi neesot korekti sakārtoti īpašumtiesību jautājumi, un Edgara Liepiņa dēla iecere par muzeja izveidošanu uz pašvaldības zemes neesot saskaņota ar pašvaldību.

Edgara Liepiņa piemiņas koncerts „Paldies, kolosāli!”

2015. gada 10. jūnijā Dzintaru koncertzālē notika komiķa un traģiķa Edgara Liepiņa 85. jubilejas un 20 gadu nāves dienas piemiņas ...

gallery icon