Pārdaugavas dīvainais pīkstulis

Jau labu laiku pārdaugaviešus uzjautrina un neizpratni raisa visnotaļ dīvainas konstrukcijas luksofora stabs, kas atrodas Melnsila un Kapseļu ielas stūrī ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 26. februāris, 07:26

Pārdaugaviešus uzjautrina dīvainais luksofors Kapseļu ielā. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau labu laiku pārdaugaviešus uzjautrina un neizpratni raisa visnotaļ dīvainas konstrukcijas luksofora stabs, kas atrodas Melnsila un Kapseļu ielas stūrī aiz Arkādijas vidusskolas drāšu žoga. Viss jau it kā būtu kārtībā – gaismas signāli redzami, bet tā dzeltenā kastīte, kas atgādina slēdzi, kuru gājējam jāpiespiež, lai iedegtos zaļā gaisma, nav aizsniedzama.

Daudzos krustojumos ne tikai galvaspilsētā, bet arī citur Latvijā, kur nav lielas satiksmes vai gājēju plūsmas pie luksoforiem gājēju pārejas malā ir piestiprināta dzeltena kastīte jeb pārejas zaļās gaismas slēdzis. Gājējam tas jānospiež, kad viņš vēlas šķērsot brauktuvi, lai iedegtos zaļais signāls. Līdzīga paskata ierīce piestiprināta arī pie luksoforu stabiem Melnsila un Kapseļu ielas stūrī, bet pie viena no četriem krustojuma stūriem tā nav aizsniedzama, jo atrodas aiz Arkādijas vidusskolas drāšu žoga. Sociālajos tīklos par to ir ne mazums ironisku komentāru.

Tomēr šajā gadījumā ironijai vai sašutumam par būvnieku stulbību nav pamata. Mulsumu cilvēkiem “no malas” vien rada šīs kastītes apbrīnojamā līdzība ar zaļās pogas slēdzi.

Rīgas domes Satiksmes departamenta biroja vadītājs Jānis Vaivods skaidrojis, ka šī kastīte nav luksofora signāla izsaukšanas poga, bet gan skaņas signāls, kas paredzēts cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Lai gan vizuāli abas ierīces ir teju identiskas, tomēr to funkcijas ir krasi atšķirīgas.

foto: Publicitātes foto
Jaunie luksofori Kalnciema un Melnsila ielu krustojuma apkārtnē uzstādīti, lai pircējiem būtu drošāks ceļš uz drīzumā atklāt paredzēto “Lidl” veikalu.

Katrā ziņā tas ir “pīkstulis”, kas vājredzīgiem cilvēkiem ziņo par luksofora gaismas signāliem un tam nav jābūt ar rokām aizskaramam. Tas var būt dažādi novietots, tikai tam jābūt dzirdamības robežās.

Konkrētais krustojums ir viens no trim, kuru uzlabo lielveikalu tīkls “Lidl”, lai gājējiem būtu drošāka došanās uz drīz atklāt paredzēto “Lidl” lielveikalu Kalnciema ielā. Projekta gaitā ir pārbūvēti un modernizēti Melnsila ielas krustojumi ar Kristapa, Kalnciema un Kapseļu ielām, Jauns.lv pastāstīja uzņēmuma pārstāvji.

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Pārdaugavas iedzīvotājos jautrību radījusi pie luksofora staba piestiprinātā dzeltenā kastīte aiz žoga Kapseļu un Melnsila ielu stūrī. No pirmā acu uzmetiena liekas, ka tā ir “neaizsniedzama” poga, lai pārslēgtu luksofora gaismas signālus.

Šajos trīs krustojumus uzstādīti viedie luksofori satiksmes plūsmas uzlabošanai, ierīkotas un izgaismotas gājēju pārejas, izbūvēta papildjosla labā pagrieziena ērtākai veikšanai virzienā uz centru Melnsila un Kapseļu ielu krustojumā. Visu trīs krustojumu uzlabošana “Lidl” izmaksāja vairāk nekā 400 000 eiro.

Jau sākot plānot Kalnciema ielas veikalu, “Lidl” kopā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu veica padziļinātu apkaimes satiksmes plūsmas analīzi, kā arī modelēja satiksmes plūsmas izmaņas, ko šeit radītu jaunā “Lidl” veikala atvēršana. Ņemot vērā intensīvo privātā un sabiedriskā transporta satiksmes apjomu, kā arī mūsdienu prasībām vairs neatbilstošo gājēju pāreju infrastruktūru, “Lidl” apņēmās īstenot modernizācijas darbus trijos Melnsila ielas krustojumos.  

"Lidl" veikals dienu pirms atvēršanas

gallery icon

Rīgā svinīgi atklāti ilgi gaidītie “Lidl” veikali

Šodien, 7. oktobrī, savas durvis apmeklētājiem ver vadošais Eiropas mazumtirdzniecības uzņēmums "Lidl".

gallery icon

Kalnciema kvartāla tirgus sezonas atklāšana

12. martā Kalnciema kvartāla tirgus atsāk darbību ik sestdienu no plkst. 10 līdz plkst. 16 ierastajā vietā – Kalnciema ielā ...

gallery icon