foto: Evija Trifanova/LETA
"Atrastas dažas kumeļa ķermeņa daļas." Siguldā prātam neaptveramā veidā nonāvēts zirgs
(Ilustratīvs foto) Valsts policija par notikušo Siguldā ir uzsākusi kriminālprocesu.
Sabiedrība
2023. gada 14. februāris, 11:45

"Atrastas dažas kumeļa ķermeņa daļas." Siguldā prātam neaptveramā veidā nonāvēts zirgs

Jauns.lv

Ir grūti lasīt un vēl grūtāk noticēt šim stāstam no Siguldas, kura pamatā ir neaptverami, neizskaidrojami cietsirdīga rīcība pret dzīvnieku. Notikušo šobrīd mēģina izprast Valsts policija. Tiek lūgts arī cilvēku atbalsts.

“[...] 13. februārī Siguldā, Televīzijas ielā 32, kur tiek audzēti zirgi, vienā no aplokiem tika atrastas dažas kumeļa ķermeņa daļas un iekšējie orgāni. Dzīvnieka karkass un viena kāja atrastas netika,” sociālajos tīklos raksta zirgu īpašnieks, audzētājs un staļļa nomnieks Māris.

Kopā ar Valsts policijas (VP) darbiniekiem, pieaicināto veterinārārstu un ekspertiem secināts, ka dzīvnieks aplokā ir sadalīts ar rokas instrumentiem, karkass izvilkts no aploka un pārvietots ar mehānisko transportlīdzekli virzienā no Televīzijas ielas uz Zemeņu, Celtnieku, Ogu ielām un, iespējams, pat tālāk.

Māris lūdz atsaukties cilvēkus, kuriem, iespējams, varētu būt noderīga informācija par šaušalīgo noziegumu LELB Siguldas draudzei piederošajā īpašumā.

“Saistībā ar to, ka ir konstatēta noziedzīga rīcība un tiek pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu, nepieciešama palīdzība iespējamo vainīgo noskaidrošanā. Ja kāds ir ievērojis laikā no piektdienas vakara līdz pirmdienas rītam neparastas darbības Televīzijas ielas apkārtnē, kas varētu norādīt uz pretlikumīgu rīcību vai redzējis rudas krāsas zirgu dzimtas dzīvnieku ķermeņa daļas atkritumos pie kādas no mājām (kāja, āda u.c.) Celtnieku, Zemeņu, Ogu ielas apkārtnē, lūdzu sazināties ar mani personīgi,” raksta zirgu īpašnieks.

Māris norāda, ka minēto apkārtni ir iecienījuši saimnieki ar suņiem: “Daži ir aptaujāti un dalījušies ar noderīgiem novērojumiem. Iespējams, ka kāds no liela auguma suņiem ir arī ticis iesaistīts notikušajā. Esam šokēti par to, ka tas ir noticis Siguldas pilsētas teritorijā, vietā, kur pastaigās dodas ģimenes ar bērniem, individuāli staigātāji un, iespējams, arī jūsu ģimenes locekļi.”

Tikmēr VP notikušo komentē šādi: “Vakar, 13. februārī, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirknī tika saņemta informācija par minēto gadījumu, par ko arī uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 230. panta pirmās daļas – par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz trim gadiem. Šobrīd notiek izmeklēšana un skaidroti notikušā apstākļi.”

Zirgu īpašnieks norāda, ka būs pateicīgs par atbalstu un informāciju. Anonimitāte garantēta.

Tiem, kuru rīcībā varētu būt noderīga informācija, lūgums rakstīt Mārim “Facebook” vai sazināties ar Valsts policijas Siguldas iecirkni: +371 67950402