Sabiedrība
2023. gada 13. februāris, 09:43

Žurnālā "Latvijas Leģendas" vairāki stāsti par personībām, kuras Latvijā un pasaulē apbrīnoja, mīlēja, cienīja, respektēja

Reklāmas projekts

Šajā numurā vairāk uzzināsiet par uzņēmēja Vilhelma Ķuzes traģisko dzīvi, dzejnieka Jāņa Sudrabkalna mūža nogali, aktiera Eduarda Pāvula dzīves stāstu, lūkosim nedaudz atklāt rakstnieka un dramaturga Rūdolfa Blaumaņa noslēpumus, iepazīsim komponistu, kordiriģentu un folkloristu Emili Melngaili, uzzināsiet vairākus interesantus faktus par latviešu kinofilmu "Zvejnieka dēls".

Piedāvājam izlasīt Māras Vildes leģendāro interviju ar mākslinieci Džemmu Skulmi. Atklāts un tiešs dzīves redzējums, pārdomu vērtas atziņas. Gleznotāja sarunā saka: “Mums kā tautai vajadzētu būt gudrākiem, saglabāt raksturu un personīgumu, ar kuru būt lepniem. Man tomēr allaž gribējies domāt, ka esam stipri un gudri.”

Patiesībā viss ir otrādi

“Kad man saka – jūs esat simbols, ikona, zvaigzne un tamlīdzīgi, man uzreiz jānopurinās un jānoskurinās. Jo es neesmu nedz pārāka, nedz gudrāka, tas vienkārši pamazām aug un veidojas – tāpat, kā aug koks, puķe. Faktiski tas nāk lēnām,” ir pārliecināta māksliniece Džemma Skulme. Šī saruna nebūs par mākslu, bet par dzīves redzējumu – to koku, kurš, pamazām augot, izveidojies.

Konfekšu karaļa dzīve un nāve

Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados Vilhelms Ķuze tika dēvēts par šokolādes un konfekšu karali. Viņš bija miljonārs un viens no veiksmīgākajiem uzņēmējiem Latvijā. Tomēr dzīves nogalē viņa liktenis apmeta kūleni...

Kā Sudrabkalnu pataisīja par trako

Pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū Latvijā notika kāda šmucīga lieta, kurā dalību ņēma gan psihiatri, gan prokurori, gan tiesneši. Pēc Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas pirmā sekretāra Augusta Vosa rīkojuma Tautas dzejnieku Jāni Sudrabkalnu ar tiesas lēmumu atzina par nepieskaitāmu.

Cena par talantu

Izcilais aktieris Eduards Pāvuls par savu talantu maksāja pilnu cenu – ar ciešanām uz skatuves, bezmiega naktīm, veselības problēmām un sāpīgu aiziešanu no teātra. Viņš reizēm izteicās, ka labāk būtu zāģējis mežā malku, nevis spēlējis teātri.

Modernā stilista noslēpumi

Rūdolfs Blaumanis – viens no izcilākajiem latviešu rakstniekiem un dramaturgiem, kura darbi nav zaudējuši spožumu vēl arvien. Viņš latviešu literatūru no provinciālas padarīja par modernu, turklāt savos darbos iekodēja latvisko identitāti. Blaumanis spēja meistarīgi izpausties gandrīz visos žurnālistikas un literatūras žanros.

Emila Melngaiļa vīna dārzs

Tā varētu saukties spraiga sižeta piedzīvojumu filma par ievērojamo latviešu komponistu, kordiriģentu un folkloristu Emili Melngaili, kurā epizode vīna dārzā būtu īsa un trauksmaina, taču galveno varoni spilgti raksturojoša.

Latviešu grāvējs

20. gadsimta trīsdesmito gadu beigās veidotā filma Zvejnieka dēls kļuva ne tikai par Latvijas grāvējfilmu, bet arī par galveno iemeslu, kāpēc netika arestēts rakstnieks Vilis Lācis. Filma paglāba rakstnieku no cietuma.

Meklē žurnālu labākajās preses tirdzniecības vietās no 10. februāra.