Ar Tatjanu Ždanoku saistītā Cilvēktiesību komiteja no Krievijas pērn saņēmusi 94 423 eiro. VIDEO
Latvijas Cilvēktiesību komitejas dibinātāja ir Tatjana Ždanoka, bet organizācijas valdes locekļi darbojas arī viņas vadītās partijas - Latvijas Krievu savienības - valdē.
Politika
2015. gada 12. aprīlis, 22:20

Ar Tatjanu Ždanoku saistītā Cilvēktiesību komiteja no Krievijas pērn saņēmusi 94 423 eiro. VIDEO

Jauns.lv

Ar Tatjanu Ždanoku saistītā Latvijas Cilvēktiesību komiteja pērn no Krievijas Tautiešu atbalsta un tiesību aizstāvības fonda saņēmusi 94 423 eiro, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt komitejas valdes locekļi vairāk nekā 10 000 eiro pārskaitījuši Ždanokas partijai - Latvijas Krievu savienībai.

Raidījums norādīja, ka Krievijas Tautiešu atbalsta un tiesību aizstāvības fondu dibinājusi Krievijas Ārlietu ministrija un tā uzraudzības padomi vada Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Darbību fonds sācis pirms trim gadiem un kopš tā laika regulāri piešķir lielas summas Latvijas Cilvēktiesību komitejai - pārrēķinot eiro, 2012.gadā tas bija 31 tūkstotis, 2013.gadā – vairāk nekā 98 tūkstoši eiro.

Satversmes aizsardzības birojs "de facto" apstiprinājis, ka saņemt finansējumu var tikai tās Latvijas organizācijas un projekti, kuru līdzšinējā darbība ir bijusi saskaņota ar Krievijas ārpolitikas vajadzībām.

Cilvēktiesību komitejā raidījumam paskaidroja, ka par fonda naudu tiekot algoti juristi, kas pārsvarā palīdz Krievijas pensiju saņēmējiem un denacionalizēto māju iemītniekiem. Daļu no līdzekļiem tērējot apmaksāto materiālu publicēšanai medijos – laikrakstā "Vesti", "Radio PIK FM" un Daugavpils laikrakstā " Million". Komiteja arī rīkojot konferences un izdodot grāmatas par nepilsoņu un krievvalodīgo stāvokli Latvijā.

Latvijas Cilvēktiesību komitejas dibinātāja ir Tatjana Ždanoka, bet organizācijas valdes locekļi darbojas arī viņas vadītās partijas - Latvijas Krievu savienības - valdē. Pērn aktīvisti savai partijai ziedoja vairāk nekā 10 tūkstošus eiro.

Drošības policija elektroniskā sarakstē LTV raidījumam norādījusi, ka nevar izslēgt, ka Krievijas budžeta nauda tiek izlietota ne tikai grāmatām un konferencēm. Bet aktīvisti, lūgti precizēt, cik tieši izmaksāja grāmatas, konferences un juridiskie pakalpojumi, atsakās šo skaitli nosaukt.

Ždanoka raidījumam uzsvēra, ka fonds finansē konkrētos izdevumus un tur neviens nesaņem algu, tiek arī finansēti pētījumi un konkrētie izdevumi. Viņa pauda, ka Krievijas fondu finansējumu cilvēktiesību komiteja izmantojot arī tāpēc, ka nevarot saņemt finansējumu no Latvijas valsts, turklāt arī citām valstīm esot fondi, kas atbalsta savus tautiešus.

BNS/ Foto: Edijs Pālens/ LETA / Video: LTV fe facto