foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
"Kaut tu un tavi bērni nosprāgtu!" Vai tiešām šādas ziņas internetā sūta medmāsa?
„Ceru, ka Putins arī Latviju sabombardēs. [...] Tu taču neesi cilvēks, tu esi tārps, tu esi pret pieminekli, kaut tu un tavi bērni nosprāgtu,” ar šādiem vēstījumiem "Facebook" pie cilvēkiem, kuri tur atļāvās kritizēt Krieviju un PSRS pieminekļu nojaukšanu ilgākā laika posmā vērsās kāds profils.
Sabiedrība
2023. gada 9. februāris, 06:30

"Kaut tu un tavi bērni nosprāgtu!" Vai tiešām šādas ziņas internetā sūta medmāsa?

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ievērību izpelnījušies ekrānuzņēmumi ar sarakstēm, kurās kāds profils ar sievietes vārdu krievu valodā ļauj varu agresijai, vēlot nāvi latviešiem, mātēm, bērniem un stāstot, cik ļoti viņa nevar sagaidīt, kad Latviju sabombardēs Putins. Mēģinājumi oficiāli noskaidrot, vai aiz tā tiešām tiešām stāv medicīnas darbiniece, noveda strupceļā, atbildīgajām iestādēm tā arī nesniedzot konkrētas atbildes.

„Lai tev vieglas smiltis... latviešu maita,” pa pusei krieviski, pa pusei latviski teikts kādā no sarakstēm.

„Ceru, ka Putins arī Latviju sabombardēs. [...] Tu taču neesi cilvēks, tu esi tārps, tu esi pret pieminekli, kaut tu un tavi bērni nosprāgtu,” turpinās verbālais uzbrukums, kurš, spriežot pēc visa, noticis vēl pirms pērnā gada 25. augusta, kad tika nojaukts okupantu piemineklis Pārdaugavā, Rīgā.

„Latvieši ir idioti, bija un būs, tikai danco un dzied. Kaut tu, maita, līdz kāzām neizvilktu. Ejiet jūs latvieši na**j,” turpina agresīvo ziņu autore. Kādā brīdī tiek aizskarts arī Ukrainas jautājums.

Ekrānuzņēmumi ar šīm sarakstēm kā arī profilu ar vārdu Tatjana Komina publicēti „Facebook”, kur lietotāji norāda, ka arīdzan ir saskārušies ar līdzīgu agresiju no konkrētā profila.

Ievietota arī publiski pieejamā informācija, ka Tatjanas Kominas vārds atrodams reģistrēto ārstniecības personu sarakstā ar specialitātēm – māsa (vispārējās aprūpes māsa) un ārsta palīgs (feldšeris).

„Mīļie cilvēki, ja šādas agresores mums ir medmāsas, neko labu mēs savā valstī nevarēsim sagaidīt diemžēl, lai cik dzīvē esmu optimiste. Varbūt ir kādam info, kurā medicīnas iestādē strādā šis briesmīgais cilvēks, vai tiešām atbildīgās iestādes neko nedarīs ar šīm agresorēm,” raksta kāda no naidīgo vēstuļu saņēmējām.

Vai „nosprāgt” tiešām vēl medmāsa?

Noskaidrot, kurā medicīnas iestādē pašlaik darbojas Tatjana Komina, nav grūti. Šādu informāciju kā publiski pieejamu apkopo Veselības inspekcija ārstniecības personu darbavietu reģistrā.

Atliek vien ievadīt konkrētās personas identifikatoru, kurš arīdzan ir publiski pieejams.

Tā uzzinām, ka Tatjanas Kominas darbavieta ir AS „Veselības centru apvienība” (VCA) Maskavas ielā 257, kur viņa pilda vispārējās aprūpes māsas pienākumus.

foto: ekrānuzņēmums no registri.vi.gov.lv
Veselības inspekcijas reģistros ir atrodama gan Tatjana Komina, gan viņas darbavieta.

Konkrētās reģistrācijas termiņš Kominai ir līdz 2026. gada 7. janvārim. Taču līdz 2027. gada 26. decembrim viņa reģistrēta arī kā ārsta palīgs (feldšeris).

foto: ekrānuzņēmums no registri.vi.gov.lv
Veselības inspekcijas dati norāda, ka Tatjana Komina reģistrēta gan kā māsa, gan kā ārsta palīgs.

Konkrētajā adresē Maskavas ielā atrodas VCA nupat kā atvērtā jaunā poliklīnika „Dole”.

Informācija par to, ka VCA šādi paplašinās, tika iesūtīta preses relīzē, taču skaidras atbildes uz vairākiem citiem būtiskiem jautājumiem saistībā ar ārstniecības iestādes medmāsu tā arī nav saņemtas.

Vispirms sazinājāmies ar VCA un informējām par situāciju ar „Facebook” profilu, paužot, ka tas zem medicīnas māsas vārda raksta naidīgas lietas.

Profilā atrodama arī cita ilgākā laika periodā izvietota informācija, kas liek domāt par tā uzturētāja interesi par medicīnas jomu.

Taču ar šo vien nav pierādāms, ka aiz profila tik tiešām slēpjas konkrētā medicīnas speciāliste.

Tādēļ lūdzām „Repharm” grupā ietilpstošajam VCA noskaidrot apstākļus un komentēt situāciju.

Pēc ilgāka laika šāda bija rakstiskā VCA atbilde, ko iesūtīja „Repharm” Komunikācijas direktore Līga Ribkinska: „Sveicināti! Uzņēmumam nav pietiekamas informācijas, lai varētu komentēt jautājumā minētās personas pausto sociālajos tīklos vai privātā sarakstē pirms darba uzsākšanas uzņēmumā.”

No profila piepeši dzēsta informācija par Kominas saikni ar medicīnu

Jāteic, ka šāda reakcija, ņemot vērā kontekstu un tematiku, pārsteidza. Taču uz atkārtotu jautājumu: „Kādēļ uzņēmums nav mēģinājis (cik saprotu) vienkārši pajautāt darbiniecei?” atbilde nesekoja – vien ar starpnieku palīdzību tika iesūtīta preses relīze par nupat kā atvērto poliklīniku.

Rezultātā jāsecina, ka pilnīgu skaidrību par to, vai darbā pieņemtā māsa tik tiešām citiem internetā vēl „nosprāgt” un tikt „sabombardētiem”, šī ārstniecības iestāde nesniegs.

Zīmīgi, ka konkrētais profils ar Tatjanas Kominas vārdu kādā brīdī pēc Jauns.lv vēršanās pie VCA izņēma informāciju par sevi, kurā tika norādīta specifiska medicīniskā izglītība un citas ar šo jomu saistītas nianses.

Tā vēl ir atrodama senākos ekrānuzņēmumos no „Facebook” profila.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Savulaik agresīvajā profilā bija atrodama informācija, kas apraksta izglītību. Tagad tā ir dzēsta.

„Komentāru nebūs” arī ir komentārs

Mēģinot kaut kā tomēr nonākt līdz konkrētībai, Jauns.lv sazinājās gan ar Latvijas Māsu asociāciju, gan ar Latvijas Ambulatorā Dienesta Ārstu Palīgu Profesionālo biedrību (LADĀPPB), lai vaicātu, vai ir jebkādi veidi kā tomēr pietuvoties skaidrībai par konkrēto situāciju.

Latvijas Māsu asociācija ir solījusi sniegt atbildi, taču tā vēl nav saņemta. LADĀPPB valdes priekšsēdētājs Juris Raudovs uzklausīja jautājumus, solīja atzvanīt un turpināt sarunu par šo tēmu, taču šāds zvans līdz šim nav saņemts.

Tā kā saziņa ar konkrēto „Facebook” profilu nesniegtu neko taustāmu, nākamais solis varētu būt mēģinājums klātienē uzrunāt, sastapt Tatjanu Kominu.

Taču izvēlamies šeit novilkt līniju, piebilstot, ka konkrētajā gadījumā stāsts ir nevis par kādu šaubīgu, noslēpumainu organizāciju, kurā būtu „jāiefiltrējas” ar māņu kustībām patiesības noskaidrošanas nolūkos, bet gan par cītīgi valsts regulētās veselības aprūpes nozares iestādi un tās darbinieku.

Absolūtai skaidrībai par to, vai aiz nacionālo naidu kurinošā, karu vēlošā „Facebook” profila tik tiešām stāv medicīnas jomas darbinieks, vajadzēja iestāties maksimāli ātri un bez neatbildētiem e-pastiem.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon
13

Grūti arī izprast, ko tieši VCA pārstāvji domājuši, šādi atbildot, un vai tiešām uzskatīts, ka piebildei „pirms darba uzsākšanas uzņēmumā”, komentējot šo lietu, varētu būt attaisnojošs raksturs.

AS "Veselības centru apvienība" vienīgais akcionārs ir AS "Repharm", savukārt AS "Repharm" vienīgais akcionārs ir AS "AB CITY", kurā akcionāri ir astoņas fiziskas personas, no kurām nevienai nepieder vairāk kā 25% no AS "AB CITY" akcijām.

Starp AS "AB CITY" akcionāriem nav noslēgts akcionāru līgums un nepastāv citas vienošanās vai citas intereses, kā rezultātā kāds no akcionāriem iegūtu tiešu vai netiešu kontroli pār AS "AB CITY".

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

gallery icon
18

Ņemot vērā to, ka AS "Veselības centru apvienība" vienīgā akcionāra AS "Repharm" vienīgā akcionāra AS "AB CITY", reģistrācijas numurs: 40203174414, valdes priekšsēdētājs Sergejs Korņijenko un valdes loceklis Roberts Tavjevs, ir reģistrēti kā patiesā labuma guvēji AS "AB CITY", kuras izšķirošā ietekmē atrodas AS "Veselības centru apvienība", līdz ar to par AS "Veselības centru apvienība" patiesajiem labuma guvējiem atzīstami AS "AB CITY" valdes locekļi, jo AS "AB CITY" valdes locekļi kontrolē lēmumu pieņemšanu AS "Veselības centru apvienība". Informācija iegūta no „Lursoft” datubāzes.

Ukrainas karoga krāsas apvij Rīgu

Reaģējot uz pēdējās diennakts notikumiem, un paužot stingru atbalstu un solidaritāti Ukrainas tautai, ceturtdien, 24.februārī, Brīvības piemineklis, Rātsnams, Kongresu nams, ...

gallery icon
23

Valsts drošības dienests informē, kā rīkoties, ja pamanīta naida runa

Sazinājāmies arī ar Valsts drošības dienestu (VDD), aicinot atkārtoti informēt un skaidrot, kā pareizi rīkoties, ja internetā gadījies pamanīt naidīgus komentārus un, iespējams, krimināli sodāmas izpausmes.

Rakstiskā atbildē VDD atgādina, ka kriminālatbildība ir paredzēta par tādām publiskām aktivitātēm kā genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publiska attaisnošana un slavināšana (Krimināllikuma 74.1 pants), aicinājums uz genocīdu (71.1 pants), aicinājums uz agresīvu karu (77. pants), darbība, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu (78. pants), terorisma attaisnošana, aicinājums uz terorismu un terorisma draudi (79.6 pants) un aicinājums vērsties pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību (81. pants).

Pamanot interneta vidē komentārus vai videomateriālus, kas satur iepriekšminēto noziedzīgo nodarījumu iespējamas pazīmes, VDD aicina iedzīvotājus sniegt dienestam par tiem iespējami detalizētāku informāciju, rakstot uz info@vdd.gov.lv.

Šādos gadījumos ir būtiski fiksēt un nosūtīt dienestam:

  • komentāra ekrānuzņēmumu; ja tas ir video – lejuplādētu videoierakstu;
  • hipersaiti uz konkrēto komentāru vai video;
  • ja tas ir komentārs pie kāda ieraksta / publikācijas – hipersaiti uz konkrēto ierakstu / publikāciju;
  • hipersaiti uz komentāra vai video autora profilu attiecīgajā sociālās tīklošanās vietnē.

Papildus VDD informēja, ka savas kompetences ietvaros vērtējot norises interneta vidē, ik dienas fiksē simtiem komentāru un videomateriālu, kuros pausts atbalsts agresorvalstij Krievijai vai ietverti Krievijas interesēm atbilstoši vēstījumi.

Tāpat VDD informāciju par šādiem gadījumiem regulāri saņem no iedzīvotājiem. Katrs šāds gadījums tiek vērtēts individuāli.

Lemjot, vai konkrētajā gadījumā pret personu uzsākams kriminālprocess, VDD ņem vērā ne tikai publicēto saturu, bet arī daudzus citus faktorus, piemēram, kontekstu, situāciju, personas nolūku, motivāciju, aktivitāšu sistemātiskumu, apjomu un radīto kaitējumu. Savukārt gadījumos, kad izteikumi robežojas ar vārda brīvības pārkāpumiem, VDD ar personām veic preventīva rakstura pārrunas, brīdinot par atbildību noziedzīgu nodarījumu veikšanas gadījumā.

VDD pateicas iedzīvotājiem, kuri dienestam jau ir snieguši informāciju par aizdomīgām aktivitātēm interneta vidē.