Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls "Senās dievības" Jelgavā

Ar vērienu pagājušās nedēļas nogalē Jelgavā noslēdzās 24. Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kurā savas 65 uz vietas radītās ledus skulptūras ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 6. februāris, 16:16

FOTO: pašiem jelgavniekiem teju vairs nebija vietas! Ar vērienu noslēdzies Ledus skulptūru festivāls "Senās dievības"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ar vērienu pagājušās nedēļas nogalē Jelgavā noslēdzās 24. starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kurā savas 65 uz vietas radītās ledus skulptūras un objektus eksponēja 32 pasaulē atzīti mākslinieki no 12 valstīm par tēmu "Senās dievības". Tāpat apmeklētāji varēja vērot paraugdemonstrējumus ledus skulptūru veidošanā, apmeklēt pašmāju un Lietuvas mūziķu koncertus, iesaistošas izrādes un dažādas atrakcijas. Mākslas darbu radīšanai tika izmantotas 80 tonnas ledus.

Festivāls noslēdzās ar vērienīgi apmeklētiem grupu "Pērkons" un "Bermudu Divstūris" koncertiem, kuros pilsētu pieskandināja populāras gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem zināmas dziesmas. Uz pasākumu Jelgavā, kas norisinājās trijās pilsētas vietās – Jāņa Čakstes bulvārī, Pasta salā un Brīvdabas koncertzālē “Mītava” – bija sabraukuši tūkstošiem apmeklētāju, no Lietuvas uz to bija organizēti pat speciāli autobusu reisi. Jelgavnieki puspajokam, pusnopietni sūkstījās, ka viņiem pilsētā vairs neesot vietas.

Ledus skulptūru festivāla pirmā diena:

Savukārt sestdien, 4. februārī, notika Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra rotaļu izrāde "Šurumburums Lauska zemē" un radošās apvienības “Pasaku nams” koncertuzvedums visai ģimenei “Konfektes stāsts”. Pasta salā un Jāņa Čakstes bulvārī notika Agneses Rudzītes-Kirillovas un Zīles Ozoliņas-Šneideres brīvdabas ledus skulptūru paraugdemonstrējumu šovi, kuru laikā ikviens interesents varēja klātienē ielūkoties skulptūru tapšanas procesā. Savukārt brīvdabas koncertzālē “Mītava” tika aizvadītas profesionālu tēlnieku divkaujas, kur ledus tēlniecības mākslā savstarpēji sacentās Kārlis Īle un Sanita Rāviņa. Šīs dienas programma noslēdzās ar tēlnieku paraugdemonstrējumu dueļiem ledus skulptūru veidošanā un muzikālajiem priekšnesumiem - muzikālās apvienības „Big Al & The Jokers” un grupas „The ROOP” koncertiem.

Ledus skulptūru festivāla otrā diena:

Jāņa Čakstes bulvārī un Pasta salā bija izvietoti vairāk nekā 65 mākslas darbi, kuru izveidei tika izmantotas 80 tonnas ledus. 45 konkursa ledus skulptūras radīja 30 tēlnieki no 12 valstīm (Indonēzijas, Mongolijas, Čehijas, Lielbritānijas, Somijas, Nīderlandes, Vācijas, Īrijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Latvijas), iedvesmu radot no dažādu tautu kultūru mitoloģiskajiem tēliem un senām dievībām. Tāpat teritorijā atradās arī “mīlestības drošās” foto skulptūras un vīna darītavas “Ledus vīni” ledus bārs.

Intervijas ar Ledus skulptūru festivāla māksliniekiem:

Atklājot festivālu, apbalvošanas ceremonijā tika paziņoti ledus skulptūru konkursa laureāti. Uzvarētāji: Individuālās skulptūras: 1. vieta - Oleksij Poda (Ukraina)."Kupala"; 2. vieta - Mindaugas Tendziagolskis (Lietuva). "Divas sejas" (Jans); 3. vieta - Arsentii Samoylov (Ukraina). "Meža valdnieks". (Ļešijs). Komandu skulptūras: 1.vieta - Vytautas Musteikis, Kestutis Musteikis(Lietuva). „Nebeidzamā cīņa"; 2. vieta - Munkh Erdene Tsagaan, Uugantsetseg Enkhtaivan (Mongolija). "Senais šamanis"; 3.vieta - Artem Samoilov, Arsentii Samoilov (Ukraina). "Mavka". Žūrijas simpātija balvas: komandu skulptūras - Zīle Ozoliņa-Šneidere, Ainars Zingniks (Latvija). "Marsu labāk sasaldēt” un Tautvilas Povilionis, Marijus Petrauskas (Lietuva). "Trīsvienība"; individuālās skulptūras - Wiaczeslaw Borecki (Polija). "Mīnotaurs" un Ainars Zingniks (Latvija). "Mans vectēvs bija mīnotaurs".

foto: jelgava.lv
24. starptautiskā Ledus skulptūru festivāla Jelgavā žurīja Komandu skulptūru konkurencē pirmo vitu piešķīra lietuviešu māksliniekun Vytautas Musteikis un Kestutis Musteikis darbam "Nebeidzamā cīņa”.

Festivāla organizētāji par tā šīgada tēmu vēstīja: „Senās dievības. Mitoloģiskas būtnes, kas izsenis uzskatītas par cilvēku likteņu pārraudzītajām. Būtnes, kas iemieso dabas spēku un parādības un ir dažādu kultūru gara spēks. Senās dievības atrodamas grieķu, ēģiptiešu, acteku, ziemeļvalstu un daudzās citās kultūrās, izceļot to vērtības. Senās dievības ir leģendām un mītiem apvītas. Šīs leģendas cauri gadiem iedvesmojušas cilvēkus jaundarbiem literatūrā, mākslā, mūzikā, bet šajā ledus skulptūru festivālā mudina uz jauniem atklājumiem tēlniecībā.”

Dažādas un pārsteidzošas bija 24. starptautiskā Ledus skulptūru festivāla konkursa skulptūras. Unikālo ledus skulptūru galeriju un festivāla atmosfēru vērojiet Jelgavas valstspilsētas pašvaldības mājaslapā publicētajās fotogrāfijās

Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls Jelgavā 2020. gada februārī

Šodien Jelgavā atklāts 22.starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kurā piedalās 30 profesionāli tēlnieki no septiņām valstīm, informē pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" ...

gallery icon

Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla atklāšana Jelgavā 2019. gada 8. februārī

gallery icon

Ledus skulptūras Jelgavā

gallery icon