Sabiedrība
2023. gada 2. februāris, 16:30

Mūžībā devies 5. un 6. Saeimas deputāts Joahims Zīgerists

Jauns.lv

Naktī uz 28. janvāri mūžībā devies politiķis, sabiedriskais darbinieks, 5. un 6. Saeimas deputāts Joahims Zīgerists. To "Nra.lv" apstiprina Zīgerista ilggadējais draugs un cīņubiedrs - Odisejs Kostanda.

"Kad slimība bija tiktāl progresējusi, ka Joahimam bija grūti sarunāties, mēs sarakstījāmies," tā Odisejs.

"Mēs bijām draugi. Un tas, ka mēs viens otram reizēm nepiekritām un strīdējāmies, nemaina draudzības esību," pauda Odisejs. Viņš uzsver, ka Joahims bija politiķis, kuru uztrauca Vācijas politiķu kreisums un muļļāšanās - tas, kas nevienam nepatīk un ko var redzēt šodienas Vācijā.

"Viņš bija arī antikomunists - gan PSRS laikos, gan pēc tam," turpina Odisejs. "Nenoliedzami - Krievijas imperiālisma ienaidnieks, antiputinists, viņš Putinu dēvēja par fašistu. Krievijas karš Ukrainā Joahimu šausmināja, viņš burtiski vārījās, par to domājot. Viņš teica: par katru raķeti uz Kijevu vajag piecas pa Maskavu."

Joahims Zīgerists dzimis 1947. gada 29. janvārī pēc Otrā pasaules kara okupētajā Šlēsvigas-Holšteinas Neikirhenes pilsētā kā Verners Joahims Bīrbrauers, viņa tēvs bija latviešu leģionā iesauktais agronoms Ludvigs Šmits. Vēlāk Zīgerists apguva žurnālista amatu, kā reportieris darbojās populārajos izdevumos "Bild-Zeitung" un "Horzu". 1986. gadā dibināja labējo politisko organizāciju "Die Deutschen Konservativen". Pēc Vācijas apvienošanās 1990. gadā viņš neveiksmīgi centās kļūt par Bundestāga deputātu, bet par tautas priekšstāvi pēc dažiem gadiem kļuva Jēkaba ielas Bruņinieku namā (arī, starp citu, fāterlandes ģermāņu celtā).

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Zīgerists ieguva tēva īpašumu Jaunsvirlaukas pagasta "Viduču" mājas un Latvijas pilsonību, un iestājās LNNK. 1993. gadā ar populistiskiem paņēmieniem Zīgeristu ievēlēja 5. Saeimā. Ilgi gan viņš deputāta krēslā nenosēdēja, jo 1995. gada 23. augustā 5. Saeima pieņēma lēmumu "Par deputāta J. Zīgerista izslēgšanu no Saeimas sastāva" par parlamenta sēžu neapmeklēšanu.

2022. gada maijā 3. maijā Zīgerists kopā ar Odiseju Kostandu rakstīja:

"Pirms vairāk nekā diviem mēnešiem kara noziedznieks Putins uzsāka "specoperāciju". Plāns bija 96 stundās iekarot Ukrainu, paredzot, ka ukraiņu valdība bēgs, armija bez ierunām padosies, bet sajūsminātā Ukrainas tauta bučos "atbrīvotāju" tankus un sagaidīs tos ar ziediem un pīrāgiem. Ukraiņu varonīgā pretošanās apturēja murgaino ieceru īstenošanu par PSRS impērijas atjaunošanu un "krievu pasaules" iedibināšanu no Vladivostokas līdz Lisabonai.

Jāatceras, ka visi asiņainie diktatori – Kadafi, Huseins un citi – savu dzīvi beidza nožēlojami traģiski. Putins nebūs izņēmums – jau šobrīd visa civilizētā pasaule gaida viņa galu. Jautājums vien, cik lielā apmērā izaugs izsludinātā atlīdzība par bunkurā tupošā fīrera novākšanu un kurš būs tas, kas ne vien atbrīvos pasauli no šī asiņainā pundura, bet pie viena arī labi nopelnīs!

Šis baisais karš ir parādījis, kas īsti ir kas arī Latvijā. Ja kvēlo putinistu jeb tā sauktās piektās kolonnas esamība īpašu pārsteigumu neradīja, tad kopējais nozombēto ļautiņu skaits, sevišķi Latgalē, ir šokējošs.

Paldies Dievam, ka mūsu valdībā vēl ir tādi vīri kā aizsardzības ministrs Pabriks un ārlietu ministrs Rinkevičs. Paldies Dievam, ka mūsu valdībā nav Gobzems, Lembergs vai Šlesers. Ar pārējiem valdības un Saeimas nīkuļiem un naudas izšķērdētājiem, kuri īpaši “izcēlās” Covid-19 laikā, vēlētāji tiks galā pie rudenī gaidāmo vēlēšanu urnām.

Tikmēr neatslābsim, jo pašlaik notiek civilizācijas karš ar barbarismu. Krievijas agresijai ir jāatbrīvo mūs no egoisma un vienaldzības. Kaut uz laiku aizmirsīsim sīkos strīdus par to, vai saldējums jāsauc par melnīti vai baltīti, beigsim kašķēties par to, kurš ir vakseris, antivakseris, kovididiots, liberasts vai konservs. Esam vienoti, jūtam līdz un palīdzam Ukrainai, atbalstam tās armiju un sniedzam patvērumu kara bēgļiem."

Jauns.lv izsaka līdzjūtību Joahima Zīgerista tuviniekiem.