foto: Juris Rozenbergs
"Uz šādu rīcību acis netiks pievērtas" - Ētikas komisijā bargs noskaņojums par Grevcovas necieņu pret Latvijas vēsturi
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā šodien izskatīs deputāta Edvīna Šnores (NA) iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt parlamentārietes Glorijas Grevcovas (S!) izteikumus par Latvijas okupāciju.
Sabiedrība
2023. gada 1. februāris, 09:52

"Uz šādu rīcību acis netiks pievērtas" - Ētikas komisijā bargs noskaņojums par Grevcovas necieņu pret Latvijas vēsturi

Jauns.lv

Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā cita starpā paredzēts skatīt parlamentārieša Edvīna Šnores (NA) iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt deputātes Glorijas Grevcovas (S!) izteikumus par Latvijas okupāciju. Zināms, ka saistībā ar šiem izteikumiem Valsts drošības dienests (VDD) nupat uzsācis kriminālprocesu.

Skandalozās deputātes Glorijas Grevcovas prātojumi par Latvijas okupāciju un Latvijas Okupācijas muzeja darbu “TikTok” platformā pirms divām nedēļām izraisīja plaša mēroga sašutumu.

Esot muzeja telpās, Grevcova krievu valodā uzrunāja savus sekotājus sociālajā tīklā, ciniski izsakoties par Latvijas vēsturi un pašu muzeju nosaucot par propagandu.

“Labdien, mani dārgie. Atnācu uz tā saucamo Okupācijas muzeju. To, kurš iepriekš saucās Strēlnieku muzejs. Un ziniet – fakti ar faktiem neiet kopā. Gids stāsta savu paralēlo, savu izdomāto stāstu. Bet uz konkrētiem jautājumiem atbildēt nespēj,” aptuveni minūti ilgajā video teica Grevcova.

“Kas tas vispār ir par muzeju? Kam viņš domāts? Kādu mērķu sasniegšanai? Atgādināšu – muzejs saucas Okupācijas muzejs. Tā arī dzīvojam. Apskatījām visus eksponātus un sapratām – ak, kā mūs muļķo, ak, kā mūs muļķo! Ja agrāk likās, ka mums ir propaganda, tad, izstaigājot šo muzeju, jūs sapratīsiet, kas ir propaganda,” video beigās nicinoši izteicās Saeimas deputāte.

Deputāte šādi varētu būt publiski noliegusi okupācijas faktu, kas Latvijā ir krimināli sodāma rīcība.

Valsts drošības dienests (VDD) otrdien informēja, ka kriminālprocess attiecīgi arī uzsākts –  saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

To, vai Grevcovas rīcība atbilst deputāta ētikas kodeksam, izskatot Šnores iesniegumu, šodien 12.00 uzsāks vērtēt arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Nepieciešamība izvērtēt Grevcovas rīcību ir skaidra

“Kopējais noskaņojums parlamentā ir skaidrs. Grevcovas kundze nodarbojas ar absolūtu saprātīgās sabiedrības daļas provocēšanu. Esmu drošs, ka parlamentā uz šādu rīcību ne šoreiz, ne nākotnē acis netiks pievērtas,” telefonsarunā savu nostāju pauda komisijas sastāvā ietilpstošais deputāts Edgars Tavars (AS).

“Progresīvo” pārstāve Antoņina Ņenaševa pauda, ka nepieciešamība izvērtēt Grevcovas rīcības atbilstību normām ir skaidra.

“Ņemot vērā, ka par šo ir uzsākts kriminālprocess, iespējams, Grevcovas izteikumu vērtēšanai Saeimā būs salīdzinoši mazāka nozīme, taču esmu droša, ka šodien tiks lemts to darīt,” pauda Ņenaševa.

“Tā ir ļoti nosodāma lieta. Šī ir mana personīgā, latviskā nostāja,” lakoniski Grevcovas publisko vēstījumu par Latvijas vēstures tumšajām lapaspusēm vērtē Saeimas deputāte, komunikācijas, lietišķās etiķetes un diplomātiskā protokola eksperte Irma Kalniņa (JV).

Okupācijas muzeja ekspozīcija esot “pliekana un bez “stūrakmeņiem”

Drīz vien pēc ievietošanas Grevcovas “TikTok” video no vietnes tika izdzēsts.

Tā vietā Saeimas deputāte ievietoja teju trīs minūtes ilgu video nu jau latviešu valodā, kurā skaidro, ka nemaz nav noliegusi okupāciju un pārmet Okupācijas muzejam dažādas nepilnības, tostarp pārāk dārgu ieejas maksu.

Runas stils un tonis šajā video ir krasi izmainījies un nu jau, spriežot pēc lietotajiem vārdiem, Saeimas deputāte ļoti nopietnā manierē apgalvo, ka muzejā vērojama nevis “propaganda”, bet gan “viens no smagākajiem Latvijas vēstures periodiem”.

“[...] pirmkārt – Latvijas okupācijas fakts netiek noliegts. Tāds periods diemžēl mūsu valsts vēsturē bija. Otrkārt – ieejai Latvijas Okupācijas muzejā ir jābūt bez maksas pilnīgi visiem, nevis desmit eiro. Jo tam jābūt pieejamam jebkuram Latvijas iedzīvotājam, jo tur ir parādīts viens no smagākajiem Latvijas vēstures periodiem. Treškārt – ekspozīcija un tās patiesums. Daudzi fakti, it īpaši par izsūtītajām personām, mirušajām personām, represētajām personām – nesakrīt. Gidu izvietotie informācijas avoti ir daudz mazāki, nekā patiesībā. Patiesībā šo personu ir daudz vairāk, kas ir cietušas un bijušas represētas,” apgalvo Grevcova.

“Treškārt, ceturtkārt jau jā... foto nesakritība. Kad tiek stāstīts par nāves un koncentrācijas nometnēm, kā cilvēki tur mira un gāja bojā, tiek pasniegtas bildes, kur cilvēki skaisti saģērbušies, sēž, pozē un smaida. Kas tas ir? Kas tas par priekšstatu. Tā ir nekorekta vēstures parādīšana. Ja tās ir nāves nometnes, tad jābūt skarbam līdz galam! Ja tas ir okupācijas muzejs, tad jāstāsta patieso, skarbo vēsturi!” muzejam pārmet Saeimas deputāte.

Video turpinājumā Grevcova norāda, ka gidam aizrādījusi par fotogrāfiju un gada skaitļu neatbilstību: “Rīga 1930. gadā ir tieši tāda pati kā Rīga 1943. gadā, uz ko tika aizrādīts gidam, un gids to nebija pamanījis līdz šim.”

Šī video izskaņā Grevcova norāda, ka Latvijas Okupācijas muzejs ir “viena no valsts sejām”, kurā “jābūt visam perfekti”.

“[...] un tai traģiskajai vēsturei, kas notika ar mūsu valsti, ir jābūt saprotamai, konkrētai, skarbai un ar konkrētiem cipariem [...],” norāda deputāte.

Melošanā apsūdzētā deputāte Glorija Grevcova ierodas uz tiesu 17. janvārī

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien skata Krimināllietu, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) apsūdzēta 14.Saeimā ievēlētā ...

gallery icon

Grevcovas deputātes karjera vienos skandālos

Jāatgādina, ka Glorijas Grevcovas priekšvēlēšanu kampaņa, kā arī ievēlēšana 14. Saeimā no kādreizējā “saskaņieša” Alekseja Rosļikova radītās partijas “Stabilitātei!”, neiztika bez skandāliem.

Pirms vēlēšanām Grevcova atkārtoti izsauca sašutumu ar saviem izteikumiem par Krievijas uzsākto karu Ukrainā, kā arī partija kopā ar līderi Rosļikovu nopelnīja brīdinājumu no Valsts drošības dienesta (VDD).

VDD informatīvās telpas monitoringā bija konstatējis, ka intervijās Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas propagandas mērķiem izmantotajiem informācijas resursiem "Stabilitātei!" biedri un 14. Saeimas deputāti Aleksejs Rosļikovs un Glorija Grevcova ir nākuši klajā ar tādiem izteikumiem, kas ir pretrunā Politisko partiju likuma 7. panta piektajai daļai.

Atbilstoši minētajai normai politiskajai partijai ir aizliegts sniegt atbalstu, tajā skaitā arī informatīvu (propagandas) atbalstu personām vai valstīm, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo nedalāmību, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

Savulaik Grevcova "TikTok" ne mazāk skandalozi komentējusi arī Krievijas uzsākto karu Ukrainā, kā ietvaros okupēta daļa Ukrainas teritorijas:

Zināms, ka Grevcovas krievu valodā ierunāto “TikTok” saturu reiz savu raidījumu veidošanā izmantojis Krievijas propagandists Vladimirs Solovjovs.

Paralēli Rīgas pilsētas tiesā Vidzemes priekšpilsētā jau sākts skatīt Krimināllietu, kurā Grevcova apsūdzēta par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK).

Kā tolaik noskaidroja portāls Jauns.lv, Grevcovas sniegtā informācija par viņas darbavietu nav atbildusi patiesībai.

Pēcāk mediji arī atklāja, ka nepatiesa ir CVK iesniegtā informācija par viņas izglītību. Grevcova līdz šim savu vainu ir noliegusi.