Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Drošības dienests vērtē norises Latvijas pareizticīgajā baznīcā
foto: Zane Bitere/LETA
Pēc pagājušajā nedēļā izskanējušās informācijas, ka Krievijas pareizticīgā Baznīca veido Latvijas ticīgo “melnos” un “baltos” sarakstus, Valsts drošības dienests informē, ka tās nepārtrauktā uzmanības lokā ir procesi Latvijas pareizticīgajā Baznīcā.
Sabiedrība

Drošības dienests vērtē norises Latvijas pareizticīgajā baznīcā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc presē parādījušās informācijas, ka Maskavas patriarhāts it kā veidojot Latvijas pareizticīgās Baznīcas (LPB) Krievijai “uzticīgo” un “neuzticīgo” draudžu un garīdznieku sarakstu, Valsts drošības dienests (VDD) Jauns.lv informēja, ka tā uzmanības lokā ir norises mūsu valsts pareizticīgajā Baznīcā.

Drošības dienests vērtē norises Latvijas pareiztic...

Jauns.lv jau rakstīja, ka janvāra beigās Maskavas laikrakstā “Аргументы Недели” (“Nedēļas Argumenti”) tika citēts kāda Solovetskas klostera garīdznieka - “tēva Vladimira” teiktais, ka no Latvijas Krievijā iebraukušajiem pareizticīgajiem tiek rekomendēts vērsties Maskavas patriarhijas garīgajā centrā – Daņilova klosterī, lai viņi tur varētu uzzināt, uz kuru Latvijas pareizticīgo dievnamu var iet lūgties un sūdzēt grēkus. Proti, tur varot noskaidrot, kuras Latvijas draudzes dievnami nenosoda Krievijas garīgās varas atbalstu karam Ukrainā un kurus Latvijas ticīgie var apmeklēt ar stingru pārliecību, ka viņi saglabās savu kanoniski “svēto” saikni ar Maskavu.

Pēc publikācijas laikrakstā “Аргументы Недели” varēja noprast, ka aiz Daņilova klostera mūriem tiek veidots Latvijas pareizticīgās Baznīcas (LPB) garīdznieku, draudžu un dievnamu “melnais saraksts”, kurā tiek iekļauti tie mūsu valsts pareizticīgie garīdznieki un draudzes, kuras pieprasa LPB neatkarību no Maskavas un nosoda rašistu zvērības Ukrainā.

Jauns.lv VDD jautāja, kā tas vērtē šādas informācijas parādīšanos Krievijas presē.

VDD atbildēja: “Informējam, ka VDD atbilstoši savai kompetencei pastāvīgi seko līdzi notikumiem valstī, vērtējot to iespējamo ietekmi uz Latvijas nacionālās drošības interesēm. Varam apstiprināt, ka VDD vērtē arī norises, kas saistītas ar Latvijas pareizticīgās baznīcas virzību uz autokefāliju jeb pilnīgu neatkarību no citām pareizticīgās konfesijas baznīcām, tajā skaitā Krievijas pareizticīgās baznīcas. Patlaban VDD no plašākiem komentāriem saistībā ar konkrētām norisēm atturēsies.

Vienlaikus varam norādīt, ka Krievijas pareizticīgajai baznīcai ir cieša saikne ar Krievijas valdošo režīmu un tā ilgstoši ir centusies izplatīt Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus pareizticīgo vidū, tajā skaitā paudusi atbalstu Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu.”

Kā zināms, pērnruden tika veiktas izmaiņas Latvijas likumdošanā, un LPB Sinode lūdza Maskavas patriarhiju to atbrīvot no kanoniskās pakļautības Krievijas Baznīcai, respektīvi – piešķirt LPB pilnīgu neatkarību (autokefāliju) no vēsturiski izveidojušās kanoniskās pakļautības Maskavas patriarham. Maskavas patriarhija oficiāli uz to nav atbildējusi. Vienīgi tās pārstāvji vairākkārt izteikušies, ka nevar būt nekādas runas par Latvijas pareizticīgās Baznīcas “brīvlaišanu”.

Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

Krievijas Bruņoto spēku galvenais templis it nebūt neatgādina miermīlīgas reliģijas svētvietu, it sevišķi tur ierīkotais "Piemiņas ceļš".

Pareizticīgais „Šaitana templis” Piemaskavā

Piemaskavas Odincovā 14. jūnijā svinīgi atklāja Krievijas Bruņoto spēku templi – trešo lielāko pareizticīgo baznīcu Krievijā, piedaloties augstākajai Krievijas augstākajai ...

Vladimira Putina stils 2020. gada pareizticīgo Ziemassvētkos