foto: Paula Čurkste/LETA
“Ukraiņus drīz deportēs!” Latvijā šobrīd izvērsta viltīga dezinformācijas kampaņa pret bēgļiem
Dezinformācijas kampaņas formāts liek domāt, ka šis, iespējams, bijis vērienīgs mēģinājums nelikumīgi iegūt Latvijā dzīvojošu Ukrainas pilsoņu personas datus.
Sabiedrība
2023. gada 27. janvāris, 06:32

“Ukraiņus drīz deportēs!” Latvijā šobrīd izvērsta viltīga dezinformācijas kampaņa pret bēgļiem

Jauns.lv

Šonedēļ vairāku Latvijas pašvaldību iestādes saņēma visnotaļ savādu dokumentu – it kā Ukrainas vēstniecības Latvijā pieprasījumu sniegt informāciju par tiem bēgļiem, kuri ir militārajam dienestam atbilstošā vecumā.

Spriežot pēc fotogrāfijām, kuras nu publicētas internetā, viena šāda digitāli iesūtītā “dokumenta” versija bijusi izrotāta ar Ukrainas vēstnieka Oleksandra Miščenko parakstu.

“Saskaņā ar vienošanos starp Ukrainu un Latvijas Republiku, lai veicinātu militārajam dienestam atbilstošu vai Ukrainas bruņoto spēku rezervē esošu Ukrainas pilsoņu atgriešanos (deportāciju), mēs lūdzam sniegt informāciju par Latvijā esošiem Ukrainas pilsoņiem, izmantojot pievienoto veidlapu, līdz 31. janvārim,” aptuveni šādu pamattekstu saturējis pašvaldībām un amatpersonām izsūtītais dokuments.

Ukrainas bēgļi Latvijā aktīvi iesaistās darba meklējumos

Ceturtdien, 9. jūnijā, no plkst.12.00 līdz 15.00 Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem Kaļķu ielā 1 notika otrā darba birža, kuru ...

gallery icon

Mēģinājums “izzvejot” Ukrainas bēgļu personas datus?

Bija novērojams, ka šonedēļ ekrānuzņēmumus ar iesūtīto anketu un līdzīgām kopijām aktīvi izplatīja virkne tādu “Telegram” grupu, kuras regulāri publicē Latviju, Baltiju, Ukrainu nomelnojošu un Krieviju slavinošu saturu.

Starp tām, piemēram, ir arī grupa “DAUGAVPILS novads KOPĀ”.

Šajā grupā regulāri tiek pārpublicēts Kremļa naratīvs un ir atrodami vairāki konti ar vairāk vai mazāk skandalozu pašmāju aktīvistu vārdiem.

No profila, kurš nodēvēts bijušā skandalozā diplomāta Rūdolfa Brēmaņa vārdā, tiek aizstāvēta Saeimas deputāte Glorija Grevcova (“Stabilitātei!”), kurai, kā zināms, šobrīd rit tiesvedība par melošanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), un kura ne reizi vien izcēlusies ar pretrunīgām aktivitātēm, apgalvojumiem Krievijas agresijas kontekstā.

Te sastopami arī profili, kas nes skandalozā prokrieviskā politiķa Jāņa Kuzina u.c. vārdus, uzvārdus.

“Izdzīt viņus [Ukrainas bēgļus] no šejienes!” raksta kāds lietotājs, kurš šajā grupā dalās ar jocīgo papīru.

Taču šajā gadījumā izplatīts līdzīgi noformēts "dokuments" latviešu valodā it kā no Iekšlietu ministrijas. Turklāt ar īsto Ukrainas vēstniecības Latvijā e-pastu, nevis līdzīgu, viltotu, kā tas ir “dokumenta” versijā ar viltoto vēstnieka paraksta kopiju.

foto: Telegram
Paralēli šonedēļ attiecīgajās "Telegram" grupās izplatīti ekrānuzņēmumi arī šādu "dokumentu" latviešu valodā, it kā no Iekšlietu ministrijas. Arī tas ir paviršs viltojums, lai arī satur e-pastu, kuru tiešām izmanto Ukrainas vēstniecība Latvijā. Attiecīgi šādai anketai iztrūkst personas datu "izzvejošanas" funkcija.

“Drīz ukraiņus “iesaucamajā vecumā” deportēs no Latvijas. Nav jums jāstāsta, kas tālāk ar viņiem notiks!” tikmēr raksta “Telegram” grupa “Eiropas Latvija”.

Arī šī grupa regulāri apraksta Latvijas, Baltijas sabiedriskos un politiskos notikumus Kremlim tīkamā valodā.

Šeit izplatīts “dokuments” angļu valodā, kuram pa virsu uzlikts viltots Ukrainas vēstnieka Latvijā paraksts.

Interesanti, ka ekrānuzņēmums ar dokumentu noformēts tā, lai izskatītos, ka ar to “Facebook” dalījies Liepājas mērs Gunārs Ansiņš (“Liepājas partija”).

Ansiņš jau paguvis izteikties “Facebook”, informējot, ka šis ekrānuzņēmums – tāpat kā tajā atrādītais “dokuments” – ir klajš viltojums.

Šādu grupu, kuras dalījušās ar it kā no Ukrainas vēstniecības Latvijā vai no Latvijas Iekšlietu ministrijas “dokumentu”, ir vairākas.

Par mobilizāciju Ukrainā tikmēr aktīvi raksta Krievijas valsts kontrolētās ziņu aģentūras “Rossiya Segodnya” paspārnē esošais medijs “Baltnews”, kas primāri tendenciozi atspoguļo notikumus Baltijā krievvalodīgajai auditorijai.

Konkrēti šādu “Telegram” grupu saturs liecina, ka šī tēma atkārtoti aktualizēta ap janvāra sākumu.

Ukrainas vēstniecība brīdina – šī informācija ir nepatiesa

Arī Ukrainas vēstniecībai Latvijā ir zināms, ka Latvijas pašvaldības saņēmušas it kā no Ukrainas vēstniecības sūtītus “dokumentus”, kuri satur lūgumu sniegt informāciju par Latvijā dzīvojošiem Ukrainas pilsoņiem.

“Šajā sakarā informējam, ka vēstniecība nav sūtījusi Latvijas valsts iestādēm tādus pieprasījumus/vēstules. Krāpnieki izmanto viltotu Ukrainas vēstniecības veidlapu un Ukrainas vēstnieka Oleksandra Miščenko paraksta kopiju, lai tāds pieprasījums izskatītos likumīgs,” teikts vēstniecības paziņojumā.

Vēstniecība arī informē, ka e-pasts, uz kuru šīs dezinformācijas kampaņas organizētāji lūdz nosūtīt informāciju, proti: consul_lv@mfa-ua.info, nepieder Ukrainas Ārlietu ministrijai un Ukrainas vēstniecībai Latvijā.

“Lūdzam būt piesardzīgiem un jautājumu gadījumos vērsties Ukrainas vēstniecībā: +371 67 243 082, emb_lv@mfa.gov.ua, consul_lv@mfa.gov.ua,” norāda vēstniecībā.

Viltotais “dokuments”, kurš Latvijas pašvaldībām izsūtīts šīs kampaņas ietvaros, liek domāt, ka viens no iespējamiem mērķiem bija Latvijā dzīvojošu Ukrainas pilsoņu personas datu iegūšana.

Līdzīga kampaņa izvērsta arī Lietuvā

Vēl 23. janvārī ziņots, ka Ukrainas bēgļi arī Lietuvā saņēmuši e-pasta vēstules, kuru sūtītāji, uzdodoties par Lietuvas Migrācijas departamenta darbiniekiem, vēlas iegūt personas datus.

Kaimiņvalstī arī secināts, ka vēstules ir ar Krieviju saistīts informācijas kiberuzbrukums.

Konstatēts, ka e-pasta vēstuļu pielikumos ir ļaunatūra un vēstuļu mērķis ir iegūt informāciju par Ukrainas kara bēgļiem Lietuvā.

Lietuvas Migrācijas departaments pagājušajā nedēļā brīdināja, ka tiešsaistes krāpnieki uzdodas par departamenta darbiniekiem un mēģina iegūt informāciju par Ukrainas kara bēgļiem, izmantojot elektroniskā pasta adreses, kādas oficiāli nepastāv, un nosūtot vēstules, kurās apgalvo, ka sadarbībā ar Lietuvas un Ukrainas valdību Migrācijas departaments meklē Ukrainas kara bēgļus Lietuvā un tas esot saistīts ar militāro dienestu.

Departamentā uzsvēra, ka tas nemeklē Ukrainas bēgļus saistībā ar militāro dienestu.

Tāpat elektroniskā pasta vēstulēs ir viltus aptauja, kurā Ukrainas pilsoņiem tiek prasīti personas dati.

Vēstulēs apgalvots, ka atbildes uz aptaujas jautājumiem saņemšot Ukrainas vēstniecības Lietuvā konsulārā daļa.