foto: LETA
Valsts valodas pārbaudes termiņu Krievijas pilsoņiem varētu pagarināt līdz decembrim
Sabiedrība
2023. gada 24. janvāris, 14:34

Valsts valodas pārbaudes termiņu Krievijas pilsoņiem varētu pagarināt līdz decembrim

Jauns.lv/LETA

Valsts valodas zināšanu pārbaudes termiņš Krievijas pilsoņiem ar pastāvīgajām uzturēšanās atļaujām Latvijā varētu tikt pagarināts no 1. septembra līdz 1.decembrim, liecina neoficiāla informācija.

Atbilstoši Imigrācijas likuma nosacījumiem Krievijas pilsoņiem, kuriem Latvijā ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja, līdz šī gada 1. septembrim jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) latviešu valodas prasmes apliecība vismaz A2 līmenī.

Pašlaik politiķiem vēl nav konkrētas nostājas, vai nopietni apsvērt trīs mēnešu pagarinājumu. Iepriekš iekšējās diskusijās esot izskanējis arī viedoklis par krietni ilgāka pagarinājuma iespēju. Lai izvairītos no pārāk ilga pagarinājuma, kā iespējamais kompromisa variants diskusijai esot piedāvāts 1.decembris.

Visdrīzāk, šādi ierosinājumi parādījušies, lai izvairītos no kādiem juridiskiem riskiem, ja ierobežotā laika dēļ minētais process nevarētu noritēt pietiekoši gludi, neoficiāli izskan no politiķus puses.

Kā ziņots, valsts valodas pārbaudījumu kārtošanas veicināšanai būtu jāsaglabā šim procesam noteiktie termiņi attiecībā uz Krievijas pilsoņiem ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, uzskata Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko.

Kā iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, Pilsonības komisijas deputāti uzsvēra, ka ir svarīgi, lai valsts spētu nodrošināt valsts valodas prasmju pārbaudes pieejamību un lai neveidotos situācija, kurā šādas iespējas nav. Deputāti sēdē akcentēja, ka cilvēkiem, kuri vēlas saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, attiecīgās pārbaudes būs jānokārto, un netiek pieļauta iespēja, ka no tām būtu plānots atteikties.

VISC vadītāja apliecināja, ka iestādei būs kapacitāte nodrošināt valsts valodas pārbaudījumus Krievijas pilsoņu ar uzturēšanās atļaujām Latvijā. Skaidrs signāls, ka jāievēro noteiktais termiņš pārbaudījuma veikšanai, arī vislabāk veicinās šo procesu, norādīja Voroņenko.

Voroņenko skaidroja, ka iestāde ir aprēķinājusi, ka vajadzēs eksaminēt 300 cilvēkus katrā no pārbaudījumu dienām, lai varētu nodrošināt pārbaudījuma kārtošanu kopumā nepilniem 18 000 Krievijas pilsoņiem ar pastāvīgas uzturēšanās atļauju Latvijā. Tas būs arī vairākkārtīgs slodzes pieaugums iestādei, kura pērn šajā jomā kopumā nodrošināja pārbaudījumus ap 5000 personu.

Maza daļa no Krievijas pilsoņiem ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā latviešu valodas pārbaudījumus sāka kārtot 2022.gada novembrī un decembrī.