Vai tiešām aicināja rēķināties ar Krievijas uzvaru? Rēzeknes mērs Bartaševičs vaino “Saskaņu” apmelošanā
Rēzeknes mērs Bartaševičs apgalvo, ka partijas biedri mēģina viņu apmelot. (Foto: LETA)
Sabiedrība
2023. gada 19. janvāris, 17:28

Vai tiešām aicināja rēķināties ar Krievijas uzvaru? Rēzeknes mērs Bartaševičs vaino “Saskaņu” apmelošanā

Jauns.lv

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs reaģējis uz “Saskaņas” Rīgas nodaļas biedru un Rīgas Domes (RD) frakcijas politiķu apgalvojumiem, ka viņš prezentācijā aicinājis uz neitralitāti pret Krieviju un rēķināšanos, ka tā varētu uzvarēt Ukrainā.

“Saskaņas” biedru iekšējā sacensībā par partijas valdes priekšsēdētāja amatu Ukraina kā atslēgvārds spēlē lielu lomu.

Pagājušajā nedēļā notika partijas padomes sēde, kurā uzstājās iespējamie amata kandidāti. 

Rēzeknes mērs Bartaševičs savā prezentācijā norādīja, ka Latvijai būtu jābūt neitrālai valstij, kas, kā apgalvo partijas Rīgas nodaļas biedri un RD frakcijas politiķi, būtībā esot pretrunā ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Saskaņā ar “saskaņiešiem”, kuri kritizē Bartaševiču, Rēzeknes mērs savā prezentācijā rosinājis Krievijas noziedzīgo karu pret Ukrainu saukt par konfliktu, mudinājis rēķināties ar iespējamo Krievijas uzvaru un ieteicis vienoties par drošības garantijām no Krievijas puses.

"Melīga nostājas interpretācija"

Šodien Bartaševičs portālā “Facebook” izteicies par kritiku, kuru saņēmis no partijas biedriem.

“Paziņojumā [kuru parakstījis RD frakcijas priekšsēdētājs Konstantīns Čekušins] piedāvāta melīga manas nostājas interpretācija attiecībā uz Ukrainu. Un, protams – vissvarīgākais – secināts, ka nav iespējams pieņemt manu kandidatūru “Saskaņas” valdes priekšsēdētāja amatam,” video uzrunā saka Bartaševičs.

Turpmākās trīs minūtes Rēzeknes mērs uzsver, ka pēc “Saskaņas” izgāšanās 14. Saeimas vēlēšanās partijai ir nepieciešama virkne pārmaiņu.

Iemeslus partijas sliktajam veikumam Parlamenta vēlēšanās Bartaševičs uzskaita, pēcāk pieminot Nilu Ušakovu un Jāni Urbanoviču, kas esot kļuvuši par “negatīvu tendenču virzītājspēku partijā un skandālu avotu ap Rīgas Domi”.

Bartaševičs Ušakovam arī pārmet nodevību pret vēlētājiem 2019. gadā, kad, tā vietā, lai cīnītos par Rīgu, Ušakovs izvēlējies mērķēt uz Eiropas Parlamenta krēslu.

Savā uzrunā Bartaševičs necik konkrēti nepaskaidro, kas tieši samelots, aprakstot viņa pausto nostāju Ukrainas jautājumos.

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

gallery icon

Mērs, kurš piesaistījis drošībnieku uzmanību

Iepriekš Bartaševičs izpelnījās uzmanību, pateicoties savām izdarībām, tuvojoties Rēzeknē reiz bijušā okupantu pieminekļa “Aļošas” (“piemineklis Rēzeknes atbrīvotājiem”) nojaukšanai.

Vēl 8. novembrī – dienu pirms minētā pieminekļa nojaukšanas – Bartaševičs videoierakstā portāla "Gorod.lv" krievu valodā otrdien, 8. novembrī, bija vērsies pie Rēzeknes iedzīvotājiem un paudis savus uzskatus par pieminekļiem, karu Ukrainā.

Vispirms Rēzeknes mērs, stāvot pie demontējamā pieminekļa, pauda, ka stāv pie pieminekļa "Rēzeknes atbrīvotājiem no fašistiskās okupācijas". Krievi pašlaik Latvijā tiekot pakļauti ļoti stipram spiedienam tikai tāpēc, ka "viņi ir krievi".

Daži dara visu, lai mūsu bērni aizmirstu savu dzimto valodu, atņemot viņiem iespēju to mācīties skolā, pauda Bartaševičs.

"Runāju krieviski, jo krieviem Latvijā vajadzīga reabilitācija. Mēs, Latvijas krievi, neesam vainīgi pie tā, kas notiek Ukrainā, un dziļi pārdzīvojam par šī kara upuriem, kur abās [frontes] pusēs iet bojā slāvi. Tā mums visiem ir traģēdija, mēs gribam mieru gan Ukrainai, gan Krievijai pēc iespējas ātrāk," viņš teica.

Bartaševičs videoierakstā nosauca pieminekļu demontāžu par "barbarismu" un teica, ka meklējis kompromisu ar valdību - pārvietot "Aļošu" uz kapiem, bet valdība šo risinājumus noraidījusi, tāpat kā priekšlikumus nenojaukt pieminekli Rēzeknē vai arī atlikt tā nojaukšanu.

Viņš izteica bažas par "plaisu sabiedrībā", kas, viņaprāt, aug ļoti strauji, un teica, ka nespēj apturēt pieminekļu "zaimošanu", bet viņa sirdī esot pateicība vectēviem par viņu varoņdarbiem cīņā pret fašismu. Bartaševičs aicināja nodot šīs jūtas bērniem.

Rēzeknes mērs izteica arī aicinājumu saviem atbalstītājiem – neprovocēt policiju.

Saistībā ar publiskajiem izteikumiem Valsts drošības dienests (VDD) uzaicināja Rēzeknes domes priekšsēdētāju Bartaševiču ierasties uz paskaidrojumu sniegšanu.

Sabombardētā Rēzekne pirms 75 gadiem: 1944. gada aprīlis

Tieši pirms 75 gadiem padomju kara lidmašīnas no zemes virsas noslaucīja teju visu Rēzekni. 1944. gada Lieldienu nedēļas naktī – ...

gallery icon

Rēzeknes mērs pamanīts arī Ukrainā

Pēc ziņām par Bartaševiča izteikumiem savas partijas biedru lokā, Ukrainas sabiedriskā organizācija “Mirotvorec” iekļāvusi viņu organizācijas veidotajā "Ukrainas nelabvēļu" sarakstā.

Viņš no Latvijas pašvaldību vadītājiem ir otrais, kurš tur iekļuvis, pievienojoties Daugavpils mēram, saskaņietim Andrejam Elksniņam.

“Mirotvorec”, kas paguvis izpelnīties starptautisku uzticību, jau ilgāku laiku apkopo detalizētu informāciju par vietējām un ārvalstu personām, kuru darbības ir bijušas Ukrainai klaji naidīgas.

Par šādu personu “Mirotvorec” ir pasludinājis Latvijas 14. Saeimā ievēlēto deputāti no “Stabilitātei!” saraksta.