Latvijā sarūpē dronus Ukrainas aizstāvjiem
foto: Rita Šteina
Ukrainas aizstāvjiem paredzēto dronu rotā ziedotāju vārdi.
Sabiedrība

Latvijā sarūpē dronus Ukrainas aizstāvjiem

Jānis Lodziņš

Kas Jauns Avīze

Pavisam drīz uz Ukrainu dosies trīs augstas kvalitātes izlūkošanai paredzēti droni, kuru iegādei savus līdzekļus ziedojuši vairāk nekā 300 Latvijas iedzīvotāju. Visu ziedotāju vārdi (bez uzvārdiem) ar baltu krāsu uzrakstīti uz dronu korpusiem – tas kalpos gan kā maskēšanās līdzeklis, gan būs simbolisks sveiciens un atbalsts ukraiņu karavīriem.

Latvijā sarūpē dronus Ukrainas aizstāvjiem...

Līdzekļu vākšanu konkrētai kaujas vienībai domātajiem droniem īstenoja biedrības “Leģenda” pārstāve Rita Šteina. Šī biedrība nodarbojas ar kritušo karavīru meklēšanu gan Latvijā, gan citās valstīs, un ir plānots to darīt arī Ukrainā. Lai nokārtotu dažādas ar to saistītas formalitātes, decembra beigās Šteina devās uz Ukrainu.

Ziedotāji pat atsakās no dāvanām

“Ukrainā es iepazinos ar juristi Nastju, kura mani pavadīja oficiālajās vizītēs uz valsts iestādēm. Viņas bērnības draugs Sergejs ir rotas komandieris, kurš šobrīd karo frontes karstākajā punktā pie Bahmutas un regulāri sūta Nastjai dažādus video. Es arī tos paskatījos, un tad arī radās doma, ka varētu viņiem kaut kā palīdzēt – uzdevu jautājumu, kas karavīriem būtu visvairāk vajadzīgs. Saņēmu no Sergeja oficiālu vēstuli ar zīmogiem un parakstiem un sīku dronu specifikāciju,” stāsta Šteina.

Vajadzīgie droni nav bijuši lēti – kopējā to vērtība ir 13 000 eiro. Tie ir ar augstas kvalitātes optiku un spēj izlūkot visai plašu teritoriju, turklāt viens no tiem aprīkots arī ar nakts redzamības ierīcēm.

Šteina saka: “Kad uzsāku šo akciju, zināmas šaubas par sekmīgu rezultātu man bija, jo Latvijā vienlaikus jau notika vairākas labdarības akcijas, turklāt bija arī Ziemassvētku dāvanu laiks. Es arī nepārstāvu nevienu zināmu labdarības organizāciju, taču atsaucība bija milzīga, un divu nedēļu laikā vajadzīgie līdzekļi tika savākti.” Interesanti, ka vairākas ģimenes šā ziedojuma vārdā atteicās no dāvanu pirkšanas un svētku salūta.

Drusku dīvaini

“Drusku dīvainas sajūtas man ir,” atzīst Sarmīte Pīka, kuras ģimene savās mājās uzņēmusi ukraiņu ģimeni ar trim bērniem. Viņa arī ar savu ziedojumu piedalījās dronu iegādē un apzinās, ka šo aparātu izmantošana var palīdzēt Krievijas karavīru nogalināšanā.

“Nekad agrāk nebiju domājusi, ka man varētu būt saistība ar kādām militārām lietām, taču dzīve ieviesusi korekcijas. Pakrūtē gan mazliet kņud, iedomājoties, ka virs Bahmutas drīz lidos droni ar manu, mana vīra un dēla vārdiem. Jebkurā gadījumā šo dronu nodarītais posts orku armijai nebūs samērojams ar to, ko Krievijas karaspēks nodara Ukrainai. Man nav arī nekādu šaubu – ja šī armija iebruktu Latvijā, viņi šeit darītu tieši to pašu, tādēļ nekādam žēlumam manā sirdī vietas nav. Lai šie droni glābj Ukrainas vīru dzīvības un tuvina orku sakāvi!” uzsver Pīka.

Meklēs kritušos

Biedrības “Leģenda” pārstāvji jau pavasarī plāno doties uz Ukrainu, lai palīdzētu vietējiem meklēt kritušos karavīrus. Kā stāsta Šteina, tikai jāsagaida kādas mums labi zināmas tradīcijas noslēgums: “Ukrainā līdzīgi kā Latvijā katru pavasari visai plašos apmēros tiek dedzināta kūla. Šoreiz tas ir pat apsveicami, jo tās degšanas laikā tiks iznīcināti arī dažādi Krievijas armijas atstātie spridzekļi, un mūsu darbošanās būs vismaz nedaudz drošāka.”

Šteina neizslēdz iespēju, ka nākamās vizītes laikā Ukrainā varētu sazināties ar kādas citas kaujas vienības pārstāvjiem un, izmantojot cilvēku atsaucību, sniegt nepieciešamo palīdzību arī viņiem.