foto: ekrānuzņēmums no “Royal Real Estate”
Tiesas priekšā stāsies latviešu Ostaps Benders
Ronalds Alpe ieguvis krāpnieka slavu un iedzīvojies virknē kriminālprocesu.
112
2022. gada 27. decembris, 05:24

Tiesas priekšā stāsies latviešu Ostaps Benders

Kas Jauns Avīze

Ronaldu Alpi var salīdzināt ar slavenā Ilfa un Petrova romāna “12 krēsli” izmanīgo un savā ziņā šarmanto blēdi. Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā plāno 30. maijā turpināt skatīt krimināllietu pret Alpi par 85 000 eiro izkrāpšanu un 190 000 eiro izkrāpšanas mēģinājumu no vairākām personām.

Darbonis apsūdzēts par krāpšanu lielā apmēra, viņam draud cietumsods no diviem līdz desmit gadiem. Šī nav pirmā reize, kad Alpe sēžas uz apsūdzēto sola.

Maisiņš ar viskiju un 20 000 eiro

LTV raidījums “De facto” 2020. gada martā ziņoja, ka Alpem par mēģinājumu par 215 000 eiro pārdot viltus informāciju “ABLV Bank” akcionāram Ernestam Bernim piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz trim gadiem un 8600 eiro naudassods.

Tā ir daļa no viena miljona eiro, ko pašlikvidāciju uzsākusī banka izsludināja kā atlīdzību par ziņām, kas liecinātu par amatpersonu koruptīvām darbībām Latvijas finanšu sistēmā. Reāli gan Alpem izdevās iegūt mazāku summu.

Uz kafejnīcu Rīgā, Antonijas ielā, Alpe aizsūtīja paziņu saņemt divus sūtījumus. Pirmajā reizē bija cigāru kaste un 500 eiro, otrajā jau iespaidīgāks sūtījums – dāvanu maisiņš ar viskija pudeli un 20 000 eiro.

Prasīja no bankas 200 000 eiro

Nākamais solis Alpes plānā bija paziņojums, ka viņa rīcībā ir dators ar ierakstītu slepenu inkriminējošu informāciju. “ABLV Bank” viņš to solīja nodot caur veļas mazgātavu Elizabetes ielā. Dators saņemts, tikai tas bija aizsargāts ar paroli. Par tās nodošanu Alpe bankai pieprasīja 15 000 eiro.

Ar Alpi, kas slēpās aiz izdomātas identitātes, Berņa uzdevumā sazinājās “ABLV Bank” Drošības departamenta vadītājs. Naudu par paroli viņi ar Berni izlēma nemaksāt, jo bija radušās aizdomas par krāpšanu.

Līdztekus šīm darbībām Alpe ar Berni sazinājās arī citā lomā, e-pastos tēlodams kādu savu paziņu. Sarakstīties ar potenciālo informācijas sniedzēju Bernis uzticēja advokātam Jānim Kārkliņam. Te par ziņu sniegšanu Alpe pieprasīja 200 000 eiro. Bankas pārstāvji tomēr sazinājās ar Valsts policiju un saskaņā ar izstrādāto plānu vēl kādu mēnesi turpināja ar krāpnieku uzturēt sakarus.

Galu galā 2019. gada februārī panākta vienošanās, ka viņš advokāta birojā saņems 50 000 eiro. Pēc naudas Alpe aizsūtīja paziņu, kurš neesot nojautis par nelikumībām. Uzreiz pēc viskija kastes ar naudu saņemšanas Alpes paziņu aizturēja policija un turpat netālu arī pašu krāpnieku, kura firmas telpas atrodas vienā kvartālā ar advokātu biroju. Alpe diezgan ātri atzina savu vainu, tāpēc lieta jau vasarā nonāca tiesā.

Iecerētais izrādās precēts vīrs

Citā gadījumā Alpe uzdevies par bijušo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu, kuram vajagot līdzekļus drošības naudai. Vēl viens kriminālprocess sākts pirms četriem gadiem, Alpe apsūdzēts, ka izkrāpis no kādas sievietes gleznas vairāku desmitu tūkstošu eiro vērtībā.

Alpe ir arī bēdīgi slavens ar to, ka lencis vairākas dāmas, to starpā arī sabiedrībā zināmas. 2018. gadā par seksīgo Lee dēvētā dīdžejmeitene, bijusī TV šovu dalībniece Liene Ušakova publicēja “Facebook” stāstu par mīlnieku, kas viņai salauzis sirdi, un ieteica citām dāmām no šā donžuāna uzmanīties. Sākotnēji viņai šķitis, ka atradusi savas dzīves laimi. Mīļotais skaidrojis, ka viņa mīklainās pazušanas un neatbildēšana uz zvaniem saistītas ar “gadsimta darījumu, nemitīgiem lidojumiem un saspringto grafiku”.

Taču tad Ušakova atklāja, ka viņas iecerētais ir precējies – ar bijušo TV šovu zvaigzni Montu Zuki, kas laikojusi Lienes bildes, tāpēc sieviete ielūkojusies viņas profilā, kur fotogrāfijās pamanījusi gozējamies savu kavalieri. Tā Ušakovai kļuvis skaidrs, ka mīļotais melojis, un uzzinājusi arī viņa īsto vārdu un uzvārdu.

“Gredzenu izmisīgi novelk katru reizi, kad dodas medībās, un beigās pilnai jautrībai, meitenes, jūs varat kļūt par krāpniecisku darbību upuri, jo, kā izrādās, šis cilvēks izkrāpj un veic naudas atmazgāšanas darījumus,” rakstīja Ušakova. Viņas ierakstu gan ar uzmundrinājuma vārdiem, gan citiem bēdu un sašutuma stāstiem papildināja daudzas dāmas.

Bīskapa dēls

Ušakova internetā arī publicēja telefonsarunu ierakstu, kurās Alpe līdz asarām lūdzās Lienei izdzēst no interneta viņu diskreditējušo informāciju. Interesanti, ka Ronalda tēvs ir Daugavpils luterāņu bīskaps Einārs Alpe. Vaicāts, vai dēlam tiešām radušās problēmas ar likumsargājošām iestādēm, cienīgtēvs bijis itin lakonisks: “Labāk esiet atturīgs no tā.”

Ierakstot Rolanda Alpes vārdu un uzvārdu “Google” meklētājā, uzreiz apskatei atveras portāli Sudzibas.lv, Navuzticibas.lv un vairāki forumi, kuros ļaudis sūrojas par krāpnieku.

Firmas.lv informācija liecina, ka Alpem piederēja Balvos reģistrēta mazumtirdzniecības SIA “12 varianti”, kuras saimnieciskā darbība apturēta 2014. gadā. Viņam pieder SIA “Royal Real Estate”, taču šim 2018. gadā dibinātajam uzņēmumam gada pārskati nav iesniegti ne par 2018., ne par 2019. gadu un aprēķināts 1567 eiro nodokļu parāds.

2015. gada jūlijā uz pusēm ar Aiju Liepiņu Alpe nodibināja SIA “RA Properties”, pamatkapitāls bija 100 eiro, nekādu finansiālu datu par darbību nav, un firma likvidēta.

Mēģina savaldzināt hokejista sievu

Ar Alpes biznesa aktivitātēm saskārusies hokejista Kaspara Saulieša nu jau bijusī sieva Katrīne. Kad viņa pirms 15 gadiem strādājusi nekustamo īpašumu firmā, Alpe ar viņu sazinājies. “Viņš piezvanīja uz manu telefonu, gribēja apskatīt kaut kādu dzīvokli, parādīju, un tad zvana un saka, ka viņam ir zeme, kuru vēlas pārdot, aizbraucam apskatīt, ieradās toreiz ar puķi,” izbrīnīta bijusi Katrīne.

“Pēc dienas zvana un saka, ka gribot izīrēt savu dzīvokli Ģertrūdes ielā, lai atnāku to nofotografēt. Es kā kārtīgs darbinieks ar savu fotoaparātu atnāku un safočēju visu. Un tagad smieklīgākā daļa – aizeju uz darbu, apstrādāju dzīvokļa bildes, un viņš zvana un saka – klau, tu tikai neliec nekur tās bildes, negribu, lai vecāki redz, ka gribu izīrēt. Ja nu ir kāds, kas interesējas par dzīvokli centrā, tad vari piedāvāt. Zvans bija nākamajā dienā, zvana puisis un saka – meklēju īrei centrā dzīvokli, kaut kur Ģertrūdes ielas rajonā. Uzreiz sapratu, ka kaut kas nav, bet nu piedāvāju,” turpina Sauliete.

Viņa devusies uz tikšanos, satikusi Alpi, bet zvanītājs kā nenāk, tā nenāk. Alpe aicinājis vien augšā, sak’ – ko nu uz ielas stāvēsim? Bet augšā Saulieti gaidījis pārsteigums – uzklāts galds, sveces un paša Alpes sagatavotas pusdienas.

“Kad gāju prom, mēģināja pierunāt palikt, ka es viņam tik ļoti patīkot un tā tālāk, bet man viņš uzreiz likās maniakveidīgais,” stāstījusi Sauliete. Alpe viņai arī pasniedzis paša uzrakstītu vēstuli, kurā paudis, kā jaunajā dāmā samīlējies, mēģinājis pēc tam vēl sazināties, taču viņa bijusi kategoriski pret vēl vienu tikšanos.