Sabiedrība
2022. gada 23. decembris, 06:08

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par TV "Doždj" slēgšanu: krievu pārākuma dzīvesveids ir "pārāk dziļš". "Tā nedrīkst dzīvot civilizētā pasaulē!"

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre, komentējot Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumu anulēt licenci Rīgā strādājošajam Krievijas “opozīcijas” telekanālam “Doždj” (“Дождь”/“TV Rain”) Jauns.lv saka, ka viņu šai situācijā pārsteidza Krievijas “pārākuma sindroms”.

Viņš teic, ka notikušais jāskata plašāk, ne tikai saistībā ar licences atņemšanu TV “Doždj”. Un šis plašākais skatījums "absolūti maina bildi":

"Mani šai situācijā pārsteidz pāris lietas. Nedomāju, ka (viņu, krievu) pārākuma sindroms ir tik dziļš. Pārākuma dzīvesveids ir tik dziļš, ka man grūti pateikt, vai tas ir maināms?” Krievijas impēriskā domāšana ir citādāka, nekā tā piemīt, piemēram, amerikāņiem vai angļiem, un tas balstās faktā, ka Krievija ir "stipri neattīstīta" un šādos apstākļos likums viņiem nav svarīgs:

"Viņi pārkāpj likumu. Priekš viņiem likums ir kaut kas abstrakts. Bet nedrīkst dzīvot civilizētā pasaulē, ja tu likumu pieņem kā abstraktu. Varēja redzēt, ka viņi to nopietni neuztver… Mēs esam tik lieli un ietekmīgi: nu kā var kaut ko tādu izdarīt tāda maza valsts (kā Latvija)?!". Šmidre norāda, ka tā ir ļoti “slimīga pozīcija".

foto: Ekrānuzņēmums
"Viņi pārkāpj likumu. Priekš viņiem likums ir kaut kas abstrakts. Bet nedrīkst dzīvot civilizētā pasaulē, ja tu likumu pieņem kā abstraktu," norāda uzņēmējs Pēteris Šmidre.

Viņš atgādina, ka Latvija jau daudzus gadus ir neatkarīga valsts un mums pirmām kārtām jādomā par sevi, jāciena sevi. Un nav jādzīvo ar domām, ko par mums padomās Maskava. Nevienam draudzēšanās kā mazākam brālītim ar tādu lielu valsti kā Krievija neko labu nav devusi, rezumē uzņēmējs.

Sīkāku Šmidres, Liepnieka, un Ērgļa domu izklāstu par TV “Doždj” slēgšanu vērojiet Jauns.lv video.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome TV “Doždj” atņēma apraidīšanas licenci Latvijā pēc tam, kad 1. decembra raidījumā “Zģes i seičas” (“Здесь и сейчас”/“Te un tagad”) tā vadītājs Aleksejs Korosteļevs vairākkārt norādīja uz Krievijas karavīru smagajiem apstākļiem frontē, nepietiekamo nodrošinājumu ar ekipējumu un pārtiku, un izteica cerību, ka telekanāla darbība var viņiem palīdzēt. Valsts drošības dienests to vērtēja kā “atbalstu Krievijas okupācijas spēkos mobilizētajiem karavīriem” un “Doždj” darbība Latvijā rada draudus valsts nacionālajai drošībai.

Tāpat jāuzsver, ka jau iepriekš “Doždj” pārkāpis Latvijas likumdošanu, piemēram, demonstrējot karti, kurā Krima iekrāsota kā Krievijas teritorija un nenodrošināt teksta celiņu latviešu valodā.