Sabiedrība
2022. gada 22. decembris, 10:20

Lielais jautājums! Par “Doždj” slēgšanu: krievu pārākuma dzīvesveids vai Krievijas drošībnieku provokācija

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre, ārsts kardiologs Andrejs Ērglis un rakstnieks Jurģis Liepnieks, komentējot Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumu anulēt licenci Rīgā strādājošajam Krievijas “opozīcijas” telekanālam “Doždj” (“Дождь”/“TV Rain”), Jauns.lv norāda uz vairākiem faktoriem, kas liecina par šī krievu “opozīcijas” kanāla impērisko būtību un, ka Latvija, pieņemot lēmumu par tā slēgšanu, parādījusi savu stingro mugurkaulu.

Pēteris Šmidre teic, ka notikušais jāskata plašāk, ne tikai saistībā ar licences atņemšanu TV “Doždj”. Un šis plašākais skatījums “absolūti maina bildi”: “Mani šai situācijā pārsteidz pāris lietas. Nedomāju, ka (viņu, krievu) pārākuma sindroms ir tik dziļš. Pārākuma dzīvesveids ir tik dziļš, ka man grūti pateikt, vai tas ir maināms?” Krievijas impēriskā domāšana ir citādāka, nekā tā piemīt, piemēram, amerikāņiem vai angļiem, un tas balstās faktā, ka Krievija ir “stipri neattīstīta” un šādos apstākļos likums viņiem nav svarīgs: “Viņi pārkāpj likumu. Priekš viņiem likums ir kaut kas abstrakts. Bet nedrīkst dzīvot civilizētā pasaulē, ja tu likumu pieņem kā abstraktu. Varēja redzēt, ka viņi to nopietni neuztver… Mēs esam tik lieli un ietekmīgi: nu kā var kaut ko tādu izdarīt tāda maza valsts (kā Latvija)?!”. Šmidre norāda, ka tā ir ļoti “slimīga pozīcija”.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome TV “Doždj” atņēma apraidīšanas licenci pēc tam, kad 1. decembra raidījumā “Zģes i seičas” (“Здесь и сейчас”/“Te un tagad”) tā vadītājs Aleksejs Korosteļevs vairākkārt norādīja uz Krievijas karavīru smagajiem apstākļiem frontē, nepietiekamo nodrošinājumu ar ekipējumu un pārtiku, un izteica cerību, ka telekanāla darbība var viņiem palīdzēt.

Jurģis Liepnieks par šo it kā “pārteikšanos” saka: “Tā nav pārteikšanās! Ir versija, ka tā bija FSB (Krievijas federālais drošības dienests – red.) provokācija. Tas bija pilnīgi ārpus jebkura pieļaujamā robežām, lai atbalstītu krievu karavīrus laikā, kad viņi veic kara noziegumus. Tas ir totāli, absolūti nepieņemami!” Viņš uzsver, ka Latvijai nebija citu variantu, kā vien anulēt apraides atļauju “Doždj”.

Savukārt Andrejs Ērglis teic: “Jautājums par šo ir ārkārtīgi vienkāršs: ja kāds pārkāpj likumus, tad Latvija parādījusi normālu valsts mugurkaulu, anulējot šo licenci. Tas nav jautājums par to, vai man patīk, vai nē, tas bija nepieciešams, lai parādītu Latvijas valsts stāju. Viedokļu atšķirības var būt, bet ir noteikta likumdošana, un to, kas nav likumiski pareizi, to mēs vienkārši nevaram atļaut”.

Viņš arī uzskata, ka “Doždj” ir bijusi “pietiekami liela inteliģence” un bijušas “redakcionāli labas lietas”, bet likumi tomēr jāievēro.

Valsts drošības dienests Alekseja Korosteļeva pausto vērtēja kā “atbalstu Krievijas okupācijas spēkos mobilizētajiem karavīriem” un “Doždj” darbība Latvijā rada draudus valsts nacionālajai drošībai.

Tāpat jāuzsver, ka jau iepriekš “Doždj” pārkāpis Latvijas likumdošanu, piemēram, demonstrējot karti, kurā Krima iekrāsota kā Krievijas teritorija un nenodrošināt teksta celiņu latviešu valodā.

Sīkāku Šmidres, Liepnieka, un Ērgļa domu izklāstu par TV “Doždj” slēgšanu vērojiet Jauns.lv video.