Apgāds "Neputns" sāk jaunu grāmatu sēriju bērniem "Mākslas detektīvi"
Sērijas pirmajā grāmatā "Pazudušais pērtiķis" detektīvi dzen pēdas pērtiķītim, kas piepeši pazudis no Jaņa Rozentāla 1913.gadā tapušās gleznas "Princese ar pērtiķi".
Kultūra
2015. gada 20. aprīlis, 22:10

Apgāds "Neputns" sāk jaunu grāmatu sēriju bērniem "Mākslas detektīvi"

Jauns.lv

Apgāds "Neputns" sāk jaunu grāmatu sēriju bērniem "Mākslas detektīvi", informē apgāda pārstāve Dace Krecere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apgāds "Neputns" kopā ar bērnu grāmatu autori Luīzi Pastori un mākslinieci Elīnu Brasliņu aicina nokļūt mākslas aizkulisēs, dodoties piedzīvojumu un noslēpumu pilnā pasaulē, kas atrodas "otrpus gleznām". "Vai mākslas darbi var atdzīvoties? Kā būtu, ja varētu iekāpt gleznās un piedzīvot tajās uzgleznotos stāstus? Kādus noslēpumus slēpj gleznas?" vaicā grāmatu veidotājas.

Grāmatu sērijā "Mākslas detektīvi" mākslai pa pēdām dodas mazie detektīvi Teo un Poga, kas izmeklē ievērojamāko Latvijas mākslinieku mākslas darbu noslēpumus. Sērijas pirmajā grāmatā "Pazudušais pērtiķis" detektīvi dzen pēdas pērtiķītim, kas piepeši pazudis no Jaņa Rozentāla 1913.gadā tapušās gleznas "Princese ar pērtiķi". Brīnumainā kārtā Teo un Poga nokļūst šīs gleznas pasaulē, kur aizraujošu notikumu virpulī atklāj, kas patiesībā ir gleznā attēlotā princese un viņas mazais rotaļu biedrs.

Savukārt otrās grāmatas "Neredzamais cilvēks" piedzīvojumi sākas, kad no detektīves Pogas rokām negaidīti izbēg un pazūd viņas suns - resnais takšelis Komats. Piedzīvojumi tālāk ved otrpus savdabīgā mākslinieka Kārļa Padega zīmējumam "Zābaki un suns". Notiek lielākā pakaļdzīšanās mākslas pasaules vēsturē, lai atklātu, kur palicis Komats, kas ir zābakos iemitinājies Neredzamais cilvēks un kā Neredzamo cilvēku atkal padarīt redzamu.

Pirmo divu grāmatu atvēršanas svētki notiks 25.aprīlī Kalnciema kvartālā plkst.12.

Pastore raksta stāstus un vada radošās rakstniecības darbnīcas bērniem. Par piedzīvojumu stāstu bērniem "Maskačkas stāsts" viņa saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu. Autore publicējusi arī "Stāstu par Pakaļasti tiem, kas vēl aug", "Petra un Sniegpārslu meistars", "Mija negrib augt liela" stāstu krājumā "Nepareizie stāsti" un citus stāstus bērniem. Patlaban kopā ar Teo un Pogu Luīze jau rada nākamās "Mākslas detektīvu" piedzīvojumu sērijas.

Brasliņa studē grafiku Latvijas Mākslas akadēmijā. Pirms akadēmijas viņa studējusi franču filoloģiju, kur, garlaikojoties lekcijās, piezīmējusi veselas klades ar komiksiem, kurus pēc tam publicējusi blogā. Pagaidām vairāk par visu Brasliņai patīk ilustrēt bērnu grāmatas, un pagājušajā gadā iznākušas veselas piecas. Par vienu no tām - Ingunas Cepītes un Jura Zvirgzdiņa "No Rīgas līdz Rīgai: Tobiass un Tama lielajā Eiropas bibliotēku ceļojumā" - viņa ieguva grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" godalgu.

LETA/Publicitātes foto