0dienas
6stundas
21minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ziemassvētku skandāls Ogrē: novada mērs Helmanis atrod ierēdni, kas ar līkām eglēm vēlas sagandēt svētku prieku
foto: Egils Helmanis/"Facebook"
Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani saniknojusi kāda pie pašvaldības ēkas uzstādīta egle, kas pilsētniekiem sagandējot visu svētku prieku.
Novadu ziņas

Ziemassvētku skandāls Ogrē: novada mērs Helmanis atrod ierēdni, kas ar līkām eglēm vēlas sagandēt svētku prieku

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ogres novada mērs Egils Helmanis (Nacionālā apvienība), atsaucoties uz Holivudas grāvēju par kašķīgo Grinču, kurš kaļ plānus, kā izjaukt Ziemassvētkus pilsētā, kritizējis kādu pilsētā uzstādīto egli. Tā iegādāta par pašvaldības līdzekļiem, un Helmanis sola atrast ierēdni, kurš novada cilvēkiem gribējis atņemt svētku prieku, vietvaras teritoriju izrotājot ar šķībām, greizām un paplukušām eglēm. Domes priekšsēdētājs apņēmīgi ziņo, ka svētki tomēr būs un tos nevienam neizdosies sagandēt!

Ziemassvētku skandāls Ogrē: novada mērs Helmanis a...

Savā “Facebook” profilā, uzsvērdams, ka tas ir tikai viņa personīgais viedoklis, Helmanis pauž:

“Ogres Grinčs” – maskējusies iepirkumu speciāliste

“Maldās visi tie, kas uzskata, ka Grinčs ir tikai mūsdienu pasaku tēls! Tā nav, un pat šķiet, ka grinču ir daudz! Nu labi, vismaz par vienu Grinču esmu pilnīgi drošs, jo viņš pieķerts nedarbos Ogres novadā. Paradoksālā kārtā Ogres Grinčs maskējas zem Žanetes Avotiņas vārda un ir ieperinājies Ogres pašvaldībā kā iepirkumu speciālists. Šim Grinčam ļoti labpatīk nozagt labsajūtu saviem kolēģiem, draudzīgu darba atmosfēru un arī dažādus svētkus. Šoreiz pieķerts mēģinājumā nozagt Ziemassvētkus. Labi, ka laikus pamanījām," raksta Helmanis. 

"Avotiņas kundze ir izveidojusi “pasakaini burvīgu” iepirkumu, tā tehnisko specifikāciju, nosacījumus! Sagādājusi iespēju novada Ziemassvētku egles iepirkt tikai un vienīgi no “ļoti kvalitatīva” piegādātāja – SIA “Rožlejas 44”. Vienu tādu piegādāto eglīti varat aplūkot attēlā. 

Avotiņas kundzi, par šādiem un līdzīgiem izgājieniem, no darba pašvaldībā atbrīvot liedz likums, un nosaukt iemeslu kādēļ, liedz, savukārt, cits likums. 

Savā vēlmē, nozagt prieku par sakārtoto un aizvien pievilcīgāko Ogres novadu, Avotiņas kundze nav viena. Arī viņas vīrs Kārlis, kandidāts no politiski bankrotējušās bļāvēju kopas JKP (Konservatīvie), joprojām, nesaprotot vēlētāju norādes, mēdz soctīklos izpausties par to, kas un kā Ogres novadā būtu darāms. Jo viņš, tāpat kā Avotiņas kundze visu zina vislabāk, tikai… izdarīt nekādi nesanāk. Tā, ka nemaz! 
Bet labā ziņa ir, ka par spīti bļāvējiem, draņķīgiem iepirkumu speciālistiem un negodprātīgiem uzņēmējiem, problēma tiks atrisināta, kārtība un Ziemassvētki Ogres novadā būs," raksta Helamis. 

Mežā Olaines apkārtnē meklē Rīgas galvenās Ziemassvētku egles

Šodien, 21.novembrī, savu jomu profesionāļi – Rīgas mērs Mārtiņš Staķis kopā ar “Rīgas Mežu” un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju ...

“Nākamgad eglītes varēsim meklēt pa grāvjiem!”

Atbildi uz Helmaņa ierakstu parādā nav palikusi arī pati Žanete Avotiņa. Viņa raksta: "Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis, atrodoties pašvaldības apmaksātā komandējumā Ukrainā, lai aizvestu iedzīvotāju (arī manas ģimenes) sarūpētās mantas, “Facebook” ir nopublicējis melīgu rakstu par manis veikto iepirkumu (tirgus izpēti) par Ziemassvētku eglīšu iegādi Ogres novada iestāžu vajadzībām, tādējādi maldinot sabiedrību par pašvaldībā veikto iepirkumu kārtību.

Ņemot vērā to, ka savā publikācijā Helmanis ne tikai melo, bet arī noniecina uzņēmēju, kurš eglītes piegādā un mani, paskaidrošu, kā pašvaldībā notiek iepirkumu procedūra, par ko Helmanim laikam ir tumša bilde. Iepirkumu veikšanas un kontroles kārtību nosaka pašvaldības izdots normatīvais akts. Konkrēti par šāda veida tirgus izpētēm procedūra ir sekojoša: (..) Es izvērtēju saņemtos piedāvājumus. Šajā gadījumā, kā arī daudzos citos gadījumos, nosacījums bija piedāvātā lētākā cena. Es uzrakstu lēmumu, kuru nosūtu apstiprināt tirgus pētījumu analītiķim un iepirkuma iniciatoram. Pirms līgums sāk darboties, visu pārskata un saskaņo vismaz seši atbildīgie un, pieļauju, ka arī izpilddirektors, pirms paraksta līgumu, to izlasa," viņa raksta. 

"Tādēļ diezgan muļķīgi izklausās, Helmaņa paustais, ka es esot sagādājusi iespēju egles pirkt tikai un vienīgi no viena piegādātāja. 

Secinājums ir tikai viens: Helmanis nepārzina paša vadītās iestādes normatīvos aktus, klaji melo un izplata nepatiesu informāciju. Pretēji Helmaņa apgalvotajam un saskaņā ar iepirkumu kārtību, iepirkumu speciālistam nav tiesību ne sagatavot tehnisko specifikāciju, ne rakstīt noteikumus vai kādas prasības, nav tiesību noteikt pretendentus, kuriem sūtīt uzaicinājumus, kā arī iepirkumu speciālists iepirkumu neorganizē un vienpersoniski nepieņem lēmumu. 

Es pat zinu iemeslu, kādēļ man tiek veltīta tāda Helmaņa uzmanība. 2018. gadā iepirkumos atklāju karteli (aizliegtu vienošanos) un iepirkumu pārtraucu. Viens no karteļa dalībniekiem bija Helmaņa sponsors. Uzskatu, ka pašvaldības vadītājam būtu jāpārzina normatīvie akti, savā komunikācijā jāievēro pieklājība un par šo būtu jāatvainojas uzņēmējam SIA “Rožkalni 44”, jo uzņēmējs ir izpildījis līguma saistības un cik man zināms, tad šodien novadam piegādājis 60 eglītes un visi ar tām ir apmierināti. 

27.11.2022 Doma laukums, Rîgas galvenâs egles iedegðana, Ziemassvçtku tirdziòa atklâðana

Rīgas galvenās Ziemassvētku egles iedegšana

Pirmajā adventē, 27. novembrī, skanot svētku koncertiem, iedegta Rīgas galvenā Ziemassvētku egle. Pēc divu gadu pārtraukuma atklāts arī Vecrīgas Ziemassvētku ...

Nešaubos, ka nākamajā gadā eglītes varēsim meklēt pa grāvjiem, jo diezin vai, pēc šādas Helmaņa izturēšanās, būs uzņēmēji, kuri vēlēsies sadarboties ar Ogres pašvaldību. Mēdz būt arī situācijas, kad iepirkums noslēdzas bez rezultāta, jo uzņēmēji negrib sadarboties ar Ogres pašvaldību tās toksiskās attieksmes dēļ. 

Helmanis mani nosauca par Grinču, bet Grinčs pasakā bija pozitīvs tēls, tikai par viņu visu laiku ņirgājās vietējās pilsētas mērs! Vai tā ir tikai sakritība? Izskatās, ka Helmanis ne tikai neizprot normatīvos aktus, bet viņam ir grūti saprast arī pasakas.  Neesmu vienīgais darbinieks, kuram nav pieņemams Helmaņa un viņa līdzskrējēju vadības stils. 

Neskatoties uz to, es darba pienākumus veicu atbildīgi, godīgi un ievēroju normatīvos aktus. Ja es Helmanim nepatīku, varbūt viņam ir pienācis laiks meklēt citu darba vietu. Un laikā, kad valstī lielu uzmanību pievērš mobingam darba vietā, uzskatu, ka Helmaņa un dažu izdabātāju īstā vieta nav pašvaldība un tādi nedrīkst ieņemt vadošus amatus nevienā darba vietā," raksta Avotiņa. 

Ogres novadā iemirdzas svētku egles

Pagājušās nedēļas izskaņā vairākās Latvijas pilsētās tika iedegtas Ziemassvētku egles. Kamēr vairumam šeit dzīvojošo tie bija priekpilni, sabiedriski notikumi, Krievijas ...

Visu eglīšu kopsumma – 3630 eiro
Jauns.lv lūdza arī pašvaldības oficiālo skaidrojumu par skandalozo eglīšu iepirkumu. Ogres novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Nikolajs Sapožņikovs informēja:

“Līgums par eglīšu iegādi 83 Ogres novada pašvaldības iestādēm tika noslēgts ar SIA Rožlejas 44 - kopējā summa 3630 EUR ar PVN.

Līguma par Ziemassvētku eglīšu iegādi un piegādi 3.7. punkts nosaka: “Ja Pārdevējs piegādājis Līguma noteikumiem neatbilstošu, nekvalitatīvu Preci, par ko Līguma noteiktajā kārtībā sagatavots akts, apmaksa tiek veikta pēc neatbilstošās preces apmaiņas pret Līguma noteikumiem atbilstošu un kvalitatīvu preci”. Līguma pielikumā ir saraksts ar katras iestādes pilnvarotu personu eglīšu saņemšanai katrā konkrētā iestādē. Nav jāpieņem nekvalitatīva prece.

Līgumā nav noteikts katras eglītes vizuālā atbilstība. Kā jau minēju, līgums paredz iespēju nepieņemt nekvalitatīvu preci un, ja  piegādātā eglīte atzīta par nekvalitatīvu, arī veikt apmaiņu pret kvalitatīvu eglīti.

Pretendenta piegādes kritērijs šajā iepirkumā bija zemākā cena. Piedāvājums tika izsūtīts pieciem pretendentiem, saņemti trīs piedāvājumi, vienā no tiem nebija norādīta eglītes cena”.

Jau ir publicēta ziņa, ka nelaimīgā egle ir nomainīta pret citu – izskatīgāku svētku koku.

Vēlāk Sapožņikovs precizēja:  “Līgumā un tā pielikumos nav norādīts iegādājamo eglīšu skaits, galvenais ir - nedrīkst pārsniegt līguma summu. Teorētiski varētu būt 83 eglītes - atbilstoši iestāžu skaitam, bet praktiski eglīšu skaits var būtu lielāks, jo, piemēram, pagasta centrā uzstāda vienu lielu egli, savukārt bērnudārzā vai skolā - vairākas mazas eglītes. To, cik un kādas eglītes katrai iestādei vajadzīgas, ar piegādātāju sazinās katras iestādes pilnvarota persona, savukārt par  līguma kopējo izpildi atbildīgā persona ir novada pašvaldības Centrālās administrācijas Materiāltehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja vietniece”.

Ja izdala visu eglīšu iegādes kopsummu uz visām pašvaldības iestādēm, kurām tās tiek piegādātas, tad iznāk, ka katra iestāde šajos Ziemassvētkos svētku kokiem no pašvaldības budžeta varēja tērēt 43,73 eiro. Jauns.lv, ielūkojoties internetpiedāvājumus, pārliecinājās, ka stādaudzētavas, atkarībā no eglītes lieluma (0,5-3 metri), šogad “Latvijas parastās” egles, pircējam piedāvā no 15 līdz 130 eiro gabalā.