Autori saņem "Autortiesību bezgalības balvas"

Mūzikas namā "Daile" šodien plkst.19 12 autori saņemēma Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) "Autortiesību bezgalības balvas.

gallery icon
Kultūra
2022. gada 5. decembris, 23:50

FOTO: Mūzikas namā "Daile" pasniegtas "Autortiesību bezgalības balvas"

Jauns.lv / LETA

Mūzikas namā "Daile" šodien plkst.19 12 autori saņemēma Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) "Autortiesību bezgalības balvas", informēja AKKA/LAA pārstāve Ieva Kolmane.

Viņa klāstīja, ka kopš 1999.gada AKKA/LAA apkopo ziņas par aizritējušā gadā visdaudzveidīgāk izmantotajiem darbiem, par ko autoriem iekasēta atlīdzība. Tagad to palīdz darīt AKKA/LAA vienotās informācijas sistēma (AVIS).

Kolmane uzsvēra, ka daudzveidīgs izmantojums nenozīmē, ka darbs autoram bijis ienesīgs naudas izteiksmē. Turklāt jāņem vērā, ka AVIS uzrāda darījumus caur licenci, tas ir, gadījumus, kad autoru darbu izmantotāji atļaujas par autordarbu izmantojumu kārtojuši caur AKKA/LAA.

Biedrība AKKA/LAA ir starpnieks - no vienas puses, autori tai uzticējuši pārstāvēt savas tiesības, un, no otras puses, ir tie, kas autoru darbus vēlas izmantot un par izmantojumu saņēmuši atļauju - licenci.

Šī gada laureāte ir rakstniece un dramaturģe Lelde Stumbre ar lugu "Nākošpavasar", kas iestudēta Valmieras Drāmas teātrī, publicēta grāmatā "Tā, lai var redzēt ceļu: lugas", kā arī iestudēta arī Latvijas amatierteātros - Saldus Tautas teātrī, Ukru tautas nama amatierteātrī.

Tāpat balvu ieguva rakstniece Zane Zusta ar grāmatu "Ucipuci meklē mājas", kas tulkota lietuviešu, maķedoniešu, ķīniešu un nupat arī igauņu valodā. 2020.gadā stāsts iestudēts Liepājas Leļļu teātrī, 2021.gadā veikts iestudējuma ieraksts, un "Ucipuci meklē mājas" izrādīts arī tiešsaistē.

Autortiesību bezgalības balvu saņēma arī mūziķis Reinis Sējāns ar dziesmu "Visā visumā Visums ir viss", kas izmantota lielākajās mūzikas platformās Eiropā un citur pasaulē, tai skaitā Īrijā, Apvienotajā Karalistē, Zviedrijā, Vācijā, Nīderlandē un 2020.gadā piedzīvojusi Normunda Rutuļa veidotu remiksu.

Balvu saņēma mūziķis Marats Ogļezņevs ar dziesmu "Sāc ar sevi", kas izmantota lielākajās mūzikas platformās Eiropā un citur pasaulē, tai skaitā Īrijā, Apvienotajā Karalistē, Zviedrijā, Vācijā, Nīderlandē. Apbalvots tika arī komponists Romualds Kalsons ar simfoniskajām svītām "Mozaīka" un "Kāzu dziesmas", kas skanējušas gan koncertos, gan ierakstā, raidītas radio ne tikai Latvijā, arī televīzijā un kabeļtelevīzijās, pieejamas arī internetā.

Autortiesību bezgalības balvu saņēma komponiste Laura Polence un teksta autore Inga Mastiņa ar "Tutas dziesmiņu", kas skanējusi koncertos un ierakstos, pieejama internetā, raidīta radio, televīzijā un kabeļtelevīzijās. Pasākumā apbalvoti arī horeogrāfi Dagmāru Barbali un mūzikas apdares autorus Kasparu Bārbalu un Mārtiņu Miļevski ar deju "Čimaru, čamaru", kas izpildīta koncertos un sarīkojumos, demonstrēta ierakstā, raidīta televīzijā un kabeļtelevīzijās.

Balvu saņēma arī māksliniece Dace Lielā ar gleznu "Pie dzintara jūras", kas reproducēta un publiskota, demonstrēta televīzijā, kabeļtelevīzijās un publiskota internetā Latvijā, Igaunijā, Francijā, Nīderlandē un Austrijā. Apbalvots tiks arī fotogrāfs Jānis Deinats ar fotogrāfijām no vairāk nekā 15 teātra izrādēm, kas publicētas izdevumā "Agnese Zeltiņa A-Z", Olgas Dreģes portretu krājumā "Ak, sirds, tev pašai sevi jāsastop!", 29 fotogrāfijām Edītes Putniņas grāmatā "Bērnība "Knīpās un Knauķos"", kas demonstrētas televīzijā. Fotogrāfijas publiskotas arī internetā.

Pieminot bezgalību, autori saņēma naudas balvu 888 eiro apmērā, bet piemiņai - metālmākslinieka Arvīda Endziņa apdarinātu smilšu pulksteni.