foto: ekrānuzņēmums no video
Baltkrievijā sacelta brēka par tiltiņu, kuru nojaukusi Latvija – tas vedis pāri Zilupei uz kaimiņvalsti
Spriežot pēc videomateriāliem, Latvijas puse ar ekskavatoru 24. novembrī nojaukusi iepriekš minēto gājēju tiltu.
Sabiedrība
2022. gada 25. novembris, 12:23

Baltkrievijā sacelta brēka par tiltiņu, kuru nojaukusi Latvija – tas vedis pāri Zilupei uz kaimiņvalsti

Jauns.lv

Šonedēļ Baltkrievijas un Krievijas propagandas mediju uzmanības centrā nonāca kāds neliels gājēju tiltiņš pāri Zilupei, kurš savienojis mūsu valsti un Baltkrieviju. Latvijas puse tiltiņu nojaukusi, savukārt diktatora Lukašenko stūrētā kaimiņvalsts to pasniedz bez maz vai kā savas teritorijas aizskārumu.

Gājēju tiltiņš pāri Zilupei līdz šim atradās vietā, kur satiekas Latvijas, Baltkrievijas un Krievijas robežas.

Faktiski tas veda pāri uz Baltkrieviju, par ko gājēji tika informēti ar robežstabiem un paziņojumu plāksnēm.

Netālu no tiltiņa atrodas tā dēvētais “Draudzības kurgāns” – PSRS laika savdabīga piemiņas vieta, kura 1959. gadā uzbērta un attiecīgi noformēta, par godu “triju kaimiņvalstu tautu sadraudzībai”.

No katras valsts uz to ved koku aleja. No Latvijas uz to var aizsoļot pa liepu, no Krievijas – pa kļavu, bet no Baltkrievijas – pa bērzu aleju.

Valsts robežsardzes runaspersona Kristīne Pētersone: "Vakar, 24. novembrī tika demontēts betona tilts uz Latvijas – Baltkrievijas valsts robežas pāri Zilupei (Sinjukhas upei) robežzīmju Nr.001-002 zonā. Lēmums par tilta demontāžu tika pieņemts jau līdz ar valsts robežas infrastruktūras izbūves gar Latvijas – Baltkrievijas valsts robežu uzsākšanu, jo tas apgrūtināja robežjoslas infrastruktūras izbūvi, kā arī ņemot vērā augstos riskus,ka tilts var tikt izmantots nelikumīgai valsts robežas šķērsošanai!"

Baltkrievijai asi iebildumi

Oktobra beigās, valstī noritot PSRS pieminekļu demontāžas darbiem, nojauktas arī tur izvietotās piemiņas plāksnes:

Arī šis incidents, protams, kaimiņvalsts propagandas medijos plaši atspoguļots. Šobrīd gan uzmanība pievērsta kādiem citiem demontāžas darbiem.

Spriežot pēc videomateriāliem, Latvijas puse ar ekskavatoru 24. novembrī nojaukusi iepriekš minēto gājēju tiltu.

Šoreiz gan Baltkrievijas puse reaģējusi ne tikai ar pārmetumiem par “kopīgās vēstures iznīcināšanu”, bet arī apgalvojusi, ka Latvija teju vai iekampusi ar ekskavatoru Baltkrievijas teritorijā bez atļaujas.

“Latvijas varasiestādes demontēja gājēju tiltu, kuru šķērsoja robežlīnija bez Baltkrievijas puses atļaujas,” Polockas robežsardzes vienības pārstāvi Denisu Gļebko citē kaimiņvalsts valdības vadītā ziņu aģentūra “BELTA”.

Nav gan skaidrs, vai gājēju tilts ir bijusi daļa no šajā vietā sastopamajiem PSRS pieminekļiem un tamlīdzīgajām konstrukcijām.

Portāls Jauns.lv vērsās Ludzas novada pašvaldībā, lai noskaidrotu vairāk par tilta nojaukšanas iemesliem.

18 gadus vecais baltkrievs Gļebs Gunko, kurš Ukrainā karoja pret krieviem

gallery icon

Kādēļ tilts nojaukts?

“Tik tiešām ir nojaukts tilts starp Latviju un Baltkrieviju šajā teritorijā. Notiek robežu demarkācija, un šos darbus neveic Ludzas novada pašvaldība. Pirms vairākiem gadiem tika demontēts līdzīgs tilts starp Krieviju un Latviju,” paskaidroja Ludzas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Barkāne.

Plašāka informācija par demontāžas darbiem un komentārs saistībā ar Baltkrievijas puses pretenzijām esot prasāms Valsts robežsardzei (VR). Saņemot VR atbildi, to publicēsim.

Jāpiebilst, ka līdz Krievijas uzsāktajam iebrukumam Ukrainā 24. februārī, iepriekšējos gadus tā saucamā “Draudzības kurgāna” pakājē regulāri noritēja dažādi PSRS, sarkanarmiešus un sarkanos partizānus slavinoši pasākumi.

Pēc publiski pieejamajām bildēm novērojams, ka starp visu šo simboliku sastopama arī Krievijas Federācijas simbolika, tostarp valsts karogiem rotāti pušķi un cita atribūtika.